LA PLATAFORMA INFORMA:

ELS ESDEVENIMENTS, UN A UN,   DES D'AVUI ,   FINS  AL LLUNYÀ PASSAT  ( desembre de 2002)

 

10  de juliol de 2012. RECITAL DE POESIA "EL SO DE LA TERRA” A SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

 Un centenar de persones han assistit aquesta nit a la Font del Bassalet de Sant Vicenç de Torelló a la recitació d’una  vintena de poemes, tres contes i dues cançons, que tenien com a nexe d’unió la terra, la natura, el paisatge, la gent lligada a la terra i el medi ambient.  Poemes d’autors  de la comarca, com Miquel Martí i Pol, Salvador Giralt, Biel Barnils, Jaume Molsosa, Vicenç Oró,  Maria Font o Ramon Minoves i altres d’arreu dels Països Catalans, com Miquel Costa i Llobera, Joan Maragall, Marià Manent, Pere Quart, Tomàs Garcés,  Celdoni Fonoll i un poema francès, “l’Aurore” de George Sand,  van intercalar-se amb narracions de Josepa Contijoch, Maria Font i M. Assumpta Pujol. Divuit veus de totes les edats, entre les quals molts dels poetes de la comarca, ho  van fer possible. I tot plegat amanit amb dos temes de Sau i Joan Manuel Serrat que Jordi Company, veu i guitarra del grup “Contracorrent“ va interpretar cloent l’acte.

El recital poètic, presentat per Ramon Minoves, és el segon acte del Festival d'Estiu que té lloc a Sant Vicenç de Torelló a l'aire lliure, al llarg del més de juliol i que és organitzat per l'Associació Mediambiental Vall del Ges.Net- Ecologistes de Catalunya  i amb la col•laboració de
l'Ajuntament  i de l’Associació Cultural  de Sant Vicenç de Torelló.

PPer veure imatges de l'acte cliqueu aquí:

https://picasaweb.google.com/112311196710559191865/20120710SonsDeLaTerraPoesia?authkey=Gv1sRgCL229Pj2xI_N3QE

 

3 de juliol de 2012. CONCERT DE JOAN USART  "VELLES CANÇONS DE LA NOVA CANÇÓ" A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

Joan Usart ha ofert, avui 3 de juliol a la nit, un magnífic concert que ha inaugurat el Festival d'Estiu. A l'igual que l'any passat, el cantant voltreganès/manlleuenc ha aconseguit connectar amb el públic des de la primera cançó. Al llarg del seu recital, Joan Usart  ha fet que el públic, una seixantena llarga de persones, rememorés, escoltés i, fins i tot, acompanyés al  cantant amb vells temes de la Nova Cançó dels anys seixanta i setanta, que han esdevingut clàssics de la nostra cançó, amb títols de Serrat, Enric Barbat, Jaume Sisa, Lluís Llach, però també d'autors estrangers com Bob Dylan,  Pete Seeger, Credence Clearwater Revival  o Guy Beart i i algunes cançons pròpies d'Usart musicant poemes d'autors catalans. L'acte s'ha clos amb "Escolta-ho en el vent" de Bob Dylan, corejat per tot el públic.
El concert, presentat per Ramon Minoves, s'inscriu en el marc del  Festival d'Estiu, que té lloc a Sant Vicenç de Torelló a l'aire lliure,  al llarg del més de juliol i que és organitzat per l'Associació Mediambiental Vall del Ges.Net i amb la col·laboració de l'ajuntament de Sant Vicenç de Torelló i de l'Associació Cultural de Sant Vicenç.
Us adjuntem un recull de fotos de l'acte. Per veure-les  cliqueu a aquest enllaç:

 

 16 de juny de 2012. ASSEMBLEA DE LA FEDERACIÓ D'ECOLOGISTES DE CATALUNYA (EdC) A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

Avui ha tingut lloc una assemblea de la Federació d’Ecologistes de Catalunya ( EdC)  a Sant Vicenç de Torelló.

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i Vall del Ges.Net, un membre de la qual, Ramon Minoves,  ostenta en aquests moments la presidència de la Federació. van actuar d’amfitrions. A la seu de Vall del Ges.Net, un conjunt d’entitats: GEPEC del Camp de Tarragona, Bosc Verd del Penedès, IAEDEN de l’Alt Empordà, IPCENA de les Terres de Lleida, ADENC del Vallès, Eritzol del Baix Empordà, CEPA de l Baix Llobregat, es van trobar per tal de debatre l’enfortiment de la Federació, la participació de les entitats regionals  en els conflictes mediambientals d’abast nacional i la resposta d’EdC en el marc d’una societat en profunda crisi econòmica.

Per la tarda, un cop finalitzada l’Assemblea, un grup d’entitats van fer una visita  a l’antiga colònia tèxtil de Borgonyà.

 

15 d'abril de 2012.  XI CAMINADA ANTIINCINERADORA

Avuií ha tingut lloc l’XI Caminada organitzada per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, sota el lema  “en guàrdia davant la incineració.

Enguany l’itinerari ha resseguit les dues ribes del riu Ges amb motiu de  la campanya “Rius amb Aigua, Rius amb Vida”. Pasqual Bernat ha anat explicant al llarg de les diverses parades de l’itinerari, tant el patrimoni natural –vegetació de ribera, fauna, ecosistema-  com  també el ric patrimoni cultural i econòmic que ha significat el riu per a la vall  -per exemple, els diferents molins pel al blat, per a la torneria i fins i tot paperers-.  

Ramon Minoves ha explicat la situació en què es troba el projecte de la nova instal·lació incineradora de Sant Pere de Torelló i  després ha fet lectura  del manifest “Deu raons per oposar-se a la crema de biomassa per a fabricar electricitat”, signat per  noranta entitats representatives de tot el territori català.

 L’acte s’ha clos a la Font del Bassalet de Sant Vicenç de Torelló amb un bon esmorzar.

 

19 de juliol de 2011. RECITAL DE POESIA "PARAULES D'AMOR A SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

Prop d’una vintena de poemes, amb el contrapunt d’un conte de Pablo Neruda explicat per Rou Sànchez, van ser  recitats dimarts a la nit al costat de la Font del Bassalet de Sant Vicenç de Torelló. Poemes d’amor i desamor, de trobada i desencontre, de descoberta i d’inventari, de poetes de la comarca, com Salvador Giralt, Biel Barnils, Jaume Molsosa, Maria Font o Ramon Minoves i altres d’arreu dels Països Catalans, com Vicent Andrés i Estellés, Clementina Arderiu, Joan Salvat Papasseit, Miquel Martí i Pol, Marta Pessarrodona, Joana Raspall, Miquel Desclot, Joan Vinyoli, Josep Palau i Fabre o Margalida Pons. Poemes vells com el “Càntic dels Càntics”, de la Biblia  o “Love”, de George Herbert i poemes de les novíssimes generacions com  Blanca Llum Vidal o Andreu Galan i Martí van ser  recitats per una dotzena  de rapsodes de totes les edats.

La guitarra de Jordi Company, del grup Contracorrent, i el piano d’Otger Selva foren el contrapunt musical de la lectura poètica. L'acte es va cloure amb "Paraules d’amor” de Joan Manel Serrat, corejada per tot el públic, un centenar de persones.

El recital poètic, presentat per Ramon Minoves, és el tercer acte del Festival d'Estiu que té lloc a Sant Vicenç de Torelló a l'aire lliure, al llarg del més de juliol i que és organitzat per l'Associació Mediambiental Valldelges.Net/ Plataforma Antiincineradora  i amb la col•laboració de l'Ajuntament.

 

 

12 de juliol de 2011. CONCERT DE JOAN USART  "VELLES CANÇONS DE LA NOVA CANÇÓ" A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

 

Joan Usart va oferir dimarts 12 de juliol a la nit un concert rodó. Malgrat que la pluja que va començar a caure poc abans de començar el concert va obligar a improvisar un escenari nou aquest es va realitzar perfectament i el cantant voltreganès/manlleuenc va conseguir connectar amb el públic des de la primera cançó. Van ser quinze les cançons, més els bisos de rigor, a través de les quals  la càlida veu d'Usart ens va permetre escoltar vells temes de la Nova Cançó dels anys seixanta i setanta, amb títols de Serrat, Ovidi Motllor, Dolors Lafitte, Lluís Llach, Els Esquirols, Toti Soler,  però també alguna cançó  popular catalana, altres d'autors anglosaxons, com Bob Dylan, Tom Paxton  o Credence Clearwater Revival i algunes cançóns pròpies d'Usart musicant poemes d'autors catalans. L'acte es va cloure amb "Les rondes del vi",corejada per tot el públic.
El concert, presentat per Ramon Minoves, s'inscriu en el marc del  Festival d'Estiu, que té lloc a Sant Vicenç de Torelló a l'aire lliure,  al llarg del més de juliol i que és organitzat per l'Associació Mediambiental Vall del Ges.Net i amb la col.laboració de l'ajuntament de Sant Vicenç de Torelló.

Per veure o descarregar les fotografies del concert cliqueu al link següent:
https://picasaweb.google.com/valldelges/20110712JoanUsartConcert?authkey=Gv1sRgCN6c8JjJzJ_EBg
 

 

 

15 de maig de 2011.  DESENA CAMINADA CONTRA LA TÈRMICA

 

Aquest diumenge, dia 15 de maig, ha tingut lloc la X Caminada que organitza la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges.

Ela caminants han volgut expressar, un any més, que s’oposen a un projecte de tèrmica enorme, l’amenaça del qual continua penjant sobre els caps dels habitants d’aquesta vall, pendent com està d’autorització per part de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló.

 Enguany,  durant el camí pels camps i boscos de Sant Vicenç de Torelló, els marxants s’han aturat al llarg del camí a diverses masies del recorregut i l’ historiador Pasqual Bernat ha explicat l’evolució del mas com a institució al llarg de la història i la seva importància en el desenvolupament social i econòmic de Catalunya. Ramon Minoves ha llegit el manifest d’aquest any en el qual la Plataforma s’ha congratulat d’aquests deu anys de lluita i del fet que el projecte de tèrmica continua sense dur-se a terme, però ha demanant de continuar mantenir-se alerta per tal que aquest tercer projecte, desmesurat, insostenible i contaminant, no es dugui a terme.

La vuitantena de participants han finalitzat l’acte amb un  esmorzar de germanor  a la Font del Viver de Sant Vicenç de Torelló.

(Podeu veure'n fotos clicant aquí: https://picasaweb.google.com/valldelges/XCaminadaPerAPICASA?authkey=Gv1sRgCPrXvJCR1d_-5wE#)

 

29 d'abril  de 2011. REUNIÓ DEL CONSELL D'EdC

Ramon Minoves, de la Plataforma Antiincineradora ha participat de la reunió ordinària del Consell de la Federació d'Ecologistes de Catalunya, prèvia a l'Assemblea que tindrà lloc a Figueres el proper dia 28 de maig.

 

21 d'abril de 2011. DESÈ ANIVERSARI DE LA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA

Avui fa deu anys de la primera assemblea esdevinguda a Sant Vicenç de Torelló i que va suposar la constitució de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges en contra del primer dels projectes d'incineradora que va proposar l'ajuntament de Sant Pere de Torelló.  La Plataforma ha acordat  fer una celebració de l'efemèride després de l'estiu.

 

15 d'abril de 2011. EXPOSICIÓ "ELS NOSTRES RIUS" A TORELLÓ

Una exposició fotogràfica amb el títol de "ELS RIUS DE LA VALL DEL GES, AHIR I AVUI" ha estat inaugurada avui a la biblioteca DOS RIUS, de Torelló i restarà oberta diverses setmanes. L'exposició consta de més de 60 fotografies en format paper i més de 200 en format digital i abasta un període de temps que va des del 1890 fins al 2011.  Les imatges, des rius Ges i Ter volen mostrar la importància dels rius des de sempre en la vida humana i la necessitat de tenir-ne cura. Aquesta mostra, que ha organitzat Vall del Ges.Net , ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades.

14 de gener de 2011. LA PLATAFORMA ASSISTEIX A  LA XARXA "RETORNA"

Membres de la Plataforma Antiincineradora han assistit a barcelomna  au na trobada de la xarxa Retorna. Aquesta organització, de caire estatal, però impulsada des de Catalunya, preté pressionar per tal que el govern i el parlament espanyols legisli per aconseguir el reciclatge total de llaunes i envasos de plàstic.

11 i 12 de desembre de 2010.  LA PLATAFORMA A LA FIRA DE L'AVET DE SANT VICENÇ DE TORELLÓ

Un any més, la Plataforma Antiincineradora ha participat amb parada pròpia a la Fira de l'Avet i l'Esoterisme que s'ha celebrat pels carrers de Sant Vicenç de Torelló al llarg d'aquest cap de setmana. A més de la informació més recent i de la venda de postals i samarretes,diversos jocs (La Pesca del Residu, bitlles catalanes) han amenitzat les visites del públic de la Fira. S'hi ha presentat també l'exposició "Els rius de la Vall del Ges, ahir i avui".

 

1 de desembre de 2010. TROBADA A BERLIN: PEL RECICLATGE DE LLAUNES I AMPOLLES DE PLÀSTIC

Una delegació de l'Estat Espanyol composta pels principals mitjans de comunicació espanyols, universitats catalanes i entitats ecologistes han assistit a Berlín  a una trobada on s'ha explicat l'èxit de la recollida selectiva a Alemanya que ha aconseguit recollir i reciclar el 98,5% d'aquest tipus d'envasos, mentre que a Espanya tot just si s'arriba al 30%. Aquesta anada a Berlín s'inscriu en el moviment que, iniciat a Catalunya a través de la Fundació Catalana pera la Reducció de Residus i Ecologistes de Catalunya  ha portat a la constitució de la Xarxa RETORNA que s'està estenent arreu de l'estat. L'organització del viatge a Berlín ha anat a càrrec de l'entitat mediambiental alemanya Deutsche Umwelthilfe i esponsoritzada per  Rhenus Logistics. De la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges hi va assistir Ramon Minoves, en representació de la Federació d'Ecologistes de Catalunya.

29 de novembre de 2010. “DIA D’ACCIÓ GLOBAL CONTRA LA INCINERACIÓ I PEL RESIDU ZERO-2010"

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges/Ecologistes de Catalunya, al costat de GAIA (Aliança global per Alternatives a la Incineració), us convida a sumar-vos a la 9è “DIA D’ACCIÓ GLOBAL CONTRA LA INCINERACIÓ I PEL RESIDU ZERO-2010 ” que se celebra el dia 1 de desembre de 2010.

Enguany  el Dia d’Acció Global s’enfoca a exigir l’adopció d’estratègies de Residu Zero que generin llocs de treball, protegeixin  el clima, la salut pública i les fonts de manteniment dels que viuen de la recuperació de materials.

La Conferència de les Nacions Unides  sobre el Canvi Climàtic que s’està celebrant a Cancún ( Mèxic), del 29 de novembre al 10 de desembre, el 10è aniversari de GAIA, així com també el pròxim 10è aniversari de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges,  ens mouen a fer saber amb més solemnitat allò que és la nostra lluita de cada dia: conscienciar a la societat dels perills de la incineració pel que suposa de major dispersió d’uns contaminants que no desapareixen, que només es transformen, i que per un costat es concentren en nous residus  i per altre es dispersen de manera quasi invisible amb un truc de mala prestidigitació, convertint-se en una amenaça a la salut de les persones. D’una manera més solemne, avui, tornem a dir, juntament amb innombrables organitzacions d’arreu del món, que només la reducció de residus marcant l’horitzó del Residu Zero és la recepta contra l’empatx d’escombraries que pateix una societat basada en el consum.  

3  de novembre de 2010. "ELS RIUS DE LA VALL DEL GES, AHIR I AVUI".

de l'1 al 15 de febrer de 2011 tindrà lloc l'exposició a la biblioteca "DOS RIUS" de Torelló una exposició de fotografies que amb títol "Els rius de la Vall del Ges, ahir i avui" mirarà de posar l'atenció de diverses generacions sobre els rius de vall, El Ges, el Ter i el Fornés,el seu valor al llarg dels anys per a la vida i l'economia, la seva importància ecològica i la necessitat del seu llegat a futures generacions.  Aquesta exposició s'inscriurà en el marc de la campanya: "Rius amb vida, rius amb aigua" que es desenvoluparà al llarg de l'any 2011 arreu de Catalunya. L'organització correrà a càrrec de Vall del Ges.Net i de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i comptarà amb la col·laboració d'altres entitats.

8 d'octubre de 2010. HERRERA, CONTRA LA PLANTA DE LA GARRIGA.

El candidat d'IC-V, Joan Herrera es va posicionar en contra del projecte de planta de biomassa de la Garriga, "perquè hi ha tota una sèrie de característiques que la desaconsellen". Aquestes declaracions les va fer durant una xerrada al Cercle d'Empresaris, a Granollers. El projecte de la Garriga és un projecte clonat del que es vol fer a la Vall del Ges, és a dir: la mateixa escassa fabricació d'electricitat amb el consum però de 60.000/90.000 tones de biomassa anuals.

28 de setembre de 2010. NOUS PROJECTES INCINERADORS A LA VISTA

Nous projectes,similars al de Sant Pere de Torelló a la Vall del Ges, estan sortint a la llum pública: Es parla d'una planta de 12 Mw.  prop de la Seu d'Urgell (probablement al municipi de Montferrer i Castellbò i també, des d efa dies,d'un altre projecte a Cassà de la Selva (Gironès) clavat que a l'osonenc de la Vall del Ges. Al Gironès ja s'ha organitzat activament una plataforma antiincineradora.

20 de juliol de 2010. "ELS SONS DE LA NIT". SESSIÓ DE POESIA.

Els sons de la nit, és el nom de acte literari que ha tingut lloc la nit del dimarts, 20 de juliol, a la Font del Bassalet, els antics safareigs de Sant Vicenç de Torelló. L’acte ha consistit en la recitació de 18 poemes i un conte de la literatura catalana i universal, poemes d’autors osonencs com Maria Font, Jaume Molsosa, Biel Barnils, Salvador Giralt o Ramon Minoves, la majoria presents a l’acte,  s’han recitat juntament amb Verdaguer, Salvat-Papasseit, Vicent Andrés i Estellés i Walt Whitman o Omar Khayyam. També un conte d’Anton Txèkhov. Un dels poemes s’ha presentat en versió cantada. Han participat un total de tretze rapsodes i la presència d’unes vuitanta persones al públic. Els poemes i el conte han anat essent introduïts pel poeta de Sant Vicenç, Ramon Minoves i tenien la nit com a leit-motiv aglutinador. Acte organitzat per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges.

6 de juliol de 2010. "NIT D'ESTELS" SESSIÓ ASTRONÒMICA  A SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

La nit del dimarts 6 de juliol, de les 22 hores fins a la mitja nit, ha tingut lloc a Sant Vicenç de Torelló la "Nit d'estels", una sessió de divulgació de l'astronomia que ha organitzat la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges conjuntament amb l'Associació Astronòmica d'Osona. Membres de l'Associació han explicat de manera didàctica i amena  al centenar de persones de totes les edats, allò que es podria veure aquella nit i interessants informacions sobre el cosmos i els planetes. Mitja dotzena de telescopis, de diferents formats, han permès admirar els anells de Saturn o estrelles invisibles a simple vista. Prop de les dotze de la nit, i durant uns tres minuts tothom ha pogut seguir la trajectòria de l'estació espacial que orbita actualment al voltant de la terra amb cinc astronautes a bord. La vetllada ha acabat amb un petit refrigeri i animada conversa. Acte organitzat per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges.

30 de maig de 2010. NOVENA CAMINADA CONTRA LA TÈRMICA

Aquest diumenge, dia 30 de maig, ha tingut lloc la IX Caminada que organitza la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges.

Ela caminants han volgut expressar, un any més, que s’oposen a un projecte de tèrmica enorme, insostenible i contaminant, l’amenaça del qual continua penjant sobre els caps dels habitants d’aquesta vall, pendent com està d’autorització per part de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló.

 Enguany, i per solidaritzar-se amb l’Any de la Biodiversitat, durant el camí pels camps i boscos de Sant Vicenç de Torelló, els marxants s’han aturat una desena de vegades per estudiar un cert nombre d’arbres que enriqueixen i embelleixen aquesta zona.  Les explicacions han anat a càrrec d’un tríptic sobre nou espècies que s’ha repartit als participant i de Pasqual Bernat i que ha fet veure també la necessitat de salvaguardar aquest patrimoni botànic.

El gairebé centenar de participants han finalitzat l’acte amb un alegre esmorzar de germanor  a la Font del Viver de Sant Vicenç de Torelló.

 

12 d'abril de 2010. REUNIÓ AMB COMSA PER LA TÈRMICA .

Membres de la Plataforma Antiincineradora de laVall del Ges, i dels consistoris de Torelló i Sant Vicenç de Torelló s'han reunit amb l'empresa COMSA, després que CASSA, se'n retirés.  S'ha parlat de la situació actual del projecte, en "pausa", a l'espera dunes subvencions estatals que no estan clares i que són les úniques que farien rendible el projecte. S'ha demanat a COMSA un estudi de viabilitat i disponibilitat de la matèria prima,és a dir, d'on sortiria l'enorme quantitat de biomassa forestal que es necessitaria.

28 i 29 de novembre de 2010.   LA PLATAFORMA, A LA FIRA DE L'AVET

Com en anys anteriors, la Plataforma Antiincineradora ha participat amb parada pròpia ala Fira de l'Avet i l'Esoterisme que s'ha celebrat pels carrers de Sant Vicenç de Torelló al llarg d'aquest cap de setmana. A més de la informació més recent i de la venda de postals i samarretes,diversos jocs (La Pesca del Residu, bitlles catalanes) han amenitzat les visites del públic de la Fira.

2 de 17 de novembre de 2009 LES EMISSIONS DE CO2 HAN AUGMENTAT UN 29% ENTRE EL 2000 I EL 2008

Les emissions de diòxid de carboni (CO2) procedents dels combustibles fòssils han augmentat un 29% entre el 2000 i el 2008, segons un estudi de la Universitat d'East Anglia a Norwich, al Regne Unit, que es publica a l'última edició de la revista "Nature Geoscience". Un equip internacional de científics sota el paraigua del Projecte de Carboni Global informa ara que en els últims 50 anys la fracció mitjana d'emissions de CO2 que es va mantenir a l'atmosfera cada any va ser del voltant del 43%, la resta va ser absorbit pels embornals ambientals de carboni de què disposa el planeta a la terra i als oceans. Segons assenyalen els investigadors, durant aquest temps aquesta fracció probablement ha augmentat del 40% al 45%, fet que suggereix una disminució en l'eficàcia dels embornals naturals, és a dir, que la terra i els mars retenen cada cop menys CO2. Un dels motius són  les deforestacions que pateix el planeta. http://www.3cat24.cat/noticia/420475/societat/Les-emissions-de-CO2-han-augmentat-un-29-entre-el-2000-i-el-2008

16 de novembre de 2009. NOU REGLAMENT DE LA GENERALITAT CONTRA LA CONTAMINACIÓ SONORA.

La Generalitat aprova un nou reglament contra la contaminació sonora que amplia la protecció però escurça l’horari protegit.  Aquest reglament escurça el temps considerat d’horari nocturn en que cal rebaixar el nivell de soroll i que abans era de les 9 del vespre fins a les set del matí i que ara passa a ser de les 11 de la nit a les set del matí. Però per altra banda s’amplia el nivell de protecció. En concret hi haurà 3 zones diferents de sensibilitat acústica: alta, moderada i baixa. En la zona alta(hospitals, escoles) el màxim de decibels permesos serà de 55 db. de dia i 45 de nit. En la segona (residencial i habitatge rural) 60/57 db de dia i 47/50 de nit. I a la tercera (zones industrials i recreatives) 70 db de dia 60 de nit. També s’establiran zones acústiques segons el territori i es podran  declarar zones d'especial protecció, en zones naturals. Aquest reglament afectarà, evidentment, la planta de Sant Pere de Torelló si aquesta s’arriba mai a construir.

3 d'octubre de 2009.   lA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA PRESENTA AL·LEGACIONS A LA PROPOSTA D'AUTORITZACIÓ DE SANT PERE DE TORELLÓ DE LA TÈRMICA INCINERADORA

L'associació Vall del Ges.Net, en nom de la Plataforma Antiincineradora ha presentat al·legacions a la proposta de resolució d'autorització   de  la tèrmica incineradora de Sant Pere de Torelló que ha de fer properament l’ajuntament d’aquest municipi. (podeu llegir les al·legacions a l’apartat documents)   La plataforma al·lega ara contra les respostes que ha donat l’ajuntament de Sant Pere a les al·legacions  presentades , a l’octubre de 2008 i al març del 2009 al projecte  projecte de la nova tèrmica incineradora que havia presentat STP Revovable, S.L. per a la concessió de llicència ambiental .

2 d'octubre de 2009. L'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ DE TORELLO PRESENTA TAMBÉ AL·LEGACIONS  A LA PROPOSTA DE SANT PERE D'AUTORITZAR LA NOVA TÈRMICA.

 

2 d'octubre de 2009. L'AJUNTAMENT DE TORELLÓ PRESENTA AL·LEGACIONS  A LA PROPOSTA DE SANT PERE DE CONCEDIR LLICÈNCIA AMBIENTAL A LA TÈRMICA

L' ajuntament L’Ajuntament de Torelló ha presentat al·legacions a la proposta de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló de concedir la llicència ambiental a SPT Renovable per a l’activitat de planta d’aprofitament energètic de biomassa forestal. Tots els grups municipals han subscrit aquest plec d’al·legacions tret d'ICV-CdG.es  Les al·legacions presentades fan referència a aspectes com el soroll, l’impacte paisatgístic, l’emissió de contaminants i la protecció de la salut, i es sustenten en un informe tècnic. 
Així, es considera intolerable l’emissió de soroll produït a l’activitat i, a més, no es justifica l’augment de trànsit de vehicles pesats i les molèsties que provocaran als veïns. I s’adverteix de l’agreujament de la situació de la zona pel que suposarà l’augment de contaminants primaris (NOx-òxids de nitrogen, SO2-diòxid de sofre, CO-monòxid de carboni, partícules i ozó troposfèric).
Per això, l’Ajuntament de Torelló demana que no es concedeixi la llicència fins que l’empresa sol·licitant no aporti diversos estudis.

(més informació a http://www.ajtorello.cat/frontal/noticies/detall.php?apartat=&noticia=266 )

2 d'octubre de 2009. "LA HISTORIA DE LAS COSAS" A SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

La Plataforma Antiincineradora ha presentat el documental "la Historia de las cosas" d'Annie Leonard, en un cinefòrum a Sant Vicenç de Torelló. Aquest film presenta una mirada dinàmica i fonamental sobre la cara amagada dels nostres patrons de producció i consum, i fa una crida cap a un món més just i sostenible.

22 de setembre de 2009.  L’AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TORELLÓ A PUNT DE DONAR LA LLICÈNCIA AL PROJECTE DE LA TÈRMICA , FENT-SE EL SORD A TOT EL MOVIMENT OPOSITOR.

 (més informació a  http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3637476&p_edi=torello )

NOTA DE PREMSA

L’AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TORELLÓ A PUNT DE DONAR LA LLICÈNCIA AL PROJECTE DE LA TÈRMICA , FENT-SE EL SORD A TOT EL MOVIMENT OPOSITOR.

Des de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, volem manifestar la nostra indignació davant la proposta de resolució de la  llicència de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, absolutament  favorable al projecte de tèrmica incineradora  de  biomassa. No podia ser d’una altra manera, ja que l’ajuntament de Sant Pere, jutge i part, és l’ent administratiu que donarà llicència i és a la vegada el principal impulsor d’aquest projecte que pretén edificar una gran tèrmica prop de la que hi ha en aquest moment en funcionament i  basada en les primes per a produir electricitat. Aquest no és el primer projecte que l’ajuntament promou ja que  des de fa nou anys ha intentat instal·lar d’altres projectes incineradors.

L’ajuntament de Sant Pere ha desestimat sistemàticament totes les al·legacions presentades per persones particulars (quasi dues mil), entitats (60), ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç, Consell Comarcal d’Osona que coincideixen a demanar un nou projecte de  tèrmica i amb un dimensionat per  abastir d’aigua calenta i calefacció el municipi de Sant Pere de Torelló i que cremi únicament biomassa forestal. Cal remarcar que la gran majoria de professionals de la salut de la zona han firmat en contra del projecte.

Estem en desacord amb aquesta autorització per desmesurat, ineficient i mal ubicat i perquè es basa en un estudi absolutament insuficient  que no ha tingut en compte les dades sobre el medi on es vol instal·lar la tèrmica i perquè considera que la contaminació de l’aire a la comarca és nul·la en aquests moments i no valora suficientment la nova aportació de contaminants d’aquesta instal·lació.  La Plataforma Antiincineradora rebutja l’estudi que presenta el DMAH  per poc seriós i pensa continuar al·legant tot presentant noves dades si cal per tal que els responsables de Medi Ambient  reconsiderin el seu dictamen.

Estem en desacord perquè és desmesurat i volgudament ambigu.  Aquesta planta, definida al projecte com  a “planta d’aprofitament energètic de biomassa forestal” ha quedat classificada  també com a “instal·lació per a la valorització de residus no perillosos”  i s’hi autoritza a cremar 16.000 tones/any de residus procedents de la indústria de transformació de la fusta, entre d’altres diversos, i 65.000 tones/any de biomassa forestal. Ells calculen que el transport s’incrementarà 9.000 vehicles pesats/any amb una mitjana de 18 tones per camió (entre 26-35 al dia).

Tornem a recordar que per donar aigua calenta a Sant Pere de Torelló caldrien menys de 8.000 tones/any de biomassa i que això ja ho fa l’actual tèrmica i que si aquesta acumula pèrdues econòmiques és per problemes estructurals i de mala gestió.

 

Estem en desacord amb el projecte perquè serà perjudicial per al medi ambient d’una Plana de Vic que ja presenta sensibles deficiències en aquests aspecte. I perjudicial per a la salut (la incineració de residus i de biomassa) tal com afirma un recentíssim manifest de metges catalans, alguns de gran prestigi.

Estem en desacord perquè, a més, podrà ocasionar molèsties persistents com el soroll, provinent no solament de la trituradora del combustible, sinó també dels grans ventiladors de la planta i que aquest soroll, al límit del permès, serà persistent les 24 hores del dia.

La Plataforma ha  demanat a l’ajuntament de Sant Pere l’allargament del període que dona  per a presentar-hi al·legacions (només 10 dies).

Finalment volem dir que a societat de la vall del Ges es continuarà mobilitzant, tal com ha fet durant els darrers nou anys ,  ara i en el futur,  per tal que se l’escolti i aquest projecte, mal plantejat, desmesurat i mal ubicat, no tiri endavant.

 

19 de setembre de 2009.  ASSEMBLEA D'EdC A SABADELL.

 

8 de setembre de 2009.  REUNIÓ de la PCRR A BARCELONA  SOBRE LA INCINERACIÓ.

 

21 de juliol de DE 2009.  Xerrades d’estiu a A SANT VICENÇ DE TORELLÓ."CHARLES DARWIN, L'HOME QUE VA CANVIAR EL MÓN"

Aquest dimarts ha tingut lloc una conferència, que amb el títol “Charles Darwin, l’home que va canviar el món”, ha pronunciat Pasqual Bernat, historiador de la ciència i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Aquesta xerrada que ha tingut lloc a Sant Vicenç de Torelló en el marc del conjunt de xerrades culturals que organitza la Plataforma Antiincineradora cada juliol, ha servit per commemorar el dos-cents aniversari del naixement de Charles Darwin (1809) i el cent cinquanta aniversari de la publicació de la seva obra cabdal “L’origen de les espècies”(1859).

L’atent públic que ha assistit a la xerrada ha participat  activament al debat  posterior i ha acomiadat  el conferenciant amb aplaudiments.

15 de juliol de 2009. RODA DE PREMSA A BARCELONA: METGES CONTRA LA INCINERACIÓ.

Un grup d’eminents metges i investigadors ha signat una carta en contra de la incineració, davant la imminent construcció d’una incineradora a l’àrea de Barcelona que s’ha presentat avui en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona.

(LLEGIU EL  MANIFEST A : http://www.matriz.net/caps/images/stories/declaracio_Opinio_Incineraci_Salut5.pdf )

Heus aquí el llistat inicial de firmants d’aquest manifest:

Josep Martí-Valls. Doctor en medicina. Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris,(CAPS)
Carme Valls. Metgessa. Presidenta del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris.(CAPS)
Helena Fusté. Biòloga. Medi Ambient. Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris.(CAPS)
Joan Benach. Doctor en Salut Pública (Johns Hopkins). Professor Titular de laUPF.
Eduard Rodriguez-Farré. Doctor en Medicina. Professor d’Investigació ad’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona IIBB-CSIC. Cap del Grup de Neurotoxicologia Ambiental de CIBERESP.
Miquel Porta. Doctor en Medicina. Epidemiòleg. Cap de la Unitatd’Epidemiologia Clínica del IMIM i Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UAB
Manolis Kogevinas. Doctor en Medicina. Co-director del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i Catedràtic de Medicina Preventiva Universitat de Creta.
Francesc Macià. Epidemiòleg. Cap de la Unitat de Prevenció i Registre deCàncer. Hospital del Mar.
Ferran Morell. Doctor en Medicina. Cap de servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron
Andreu Segura. Doctor en Medicina. Epidemiòleg. Professor Associat de Salut Pública del la UPF
Salvador Moncada. Doctor en salut pública. Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (ISTAS).
Africa Raventós Canet. Pediatra, CAP La Rambla, Sant Feliu de Llobregat Rafael Abad Rigola. Dr medicina de família i comunitària, CAP La Rambla , Sant Feliu de Llobregat.
Juan Antonio Ortega García. Dr en medecina, Unidad de Salud Medioambiental Pediátrica, Hospital Universitario Virgen de La Arrixaca,Murcia)
Júlia Garcia i Castell, Dra en medecina, Servei d'Anatomia Patològica, Hospital de Sagunt, València).
Josep Ferrís i Tortajada, Dr en medecina, Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica Unitat d'Oncología Pediàtrica Hospital Infantil Universitari La Fe
Josep Malo-Guillén. Pediatre. ABS La Vall del Ges. Torelló
Àngels Company. Metgessa del Treball. Responsable Salut Laboral. DAP Costa de Ponent. I CS
Lucia Artazcoz. Metgessa especialista en salut Pública. Membre del CAPS

10 de juliol de 2009. Xerrades d’estiu a A SANT VICENÇ DE TORELLÓ: "ASMA I INCINERACIÓ"

Aquest dimarts al vespre ha tingut lloc la  conferència  sobre  “Asma i incineració", que ha pronunciat el metge pediatre de l’ABS de l’ICS “la Vall del Ges” , senyor Josep Malo. Aquesta xerrada que ha tingut lloc a Sant Vicenç de Torelló en el marc del conjunt de xerrades culturals que organitza la Plataforma Antiincineradora cada juliol.

EL públic ha seguit atentament les explicacions que sobre els efectes de la incineració en la salut de les persones ha exposat el  doctor Malo. El públic assistent ha participat  activament al debat  posterior i ha mostrat la seva satisfacció i interès.

10 de juliol de 2009.  Exposició a Borgonyà "CANVIEM EL CANVI CLIMÀTIC"

L’exposició "Canviem el canvi climàtic", que presenta la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, amb el suport d'Ecologistes de Catalunya EdC i el Departament de Medi Ambient s’ha traslladat ara al Casal de la Gent gran de Borgonyà.

4 de juliol de 2009. PINTADA DE MURAL A SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

Al llarg d'aquest dissabte ha tingut lloc  la pintada d’un mur en una de les zones més cèntriques de Sant Vicenç de Torelló, a la plaça de Can Villegas, a càrrec de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges. Aquest mural reivindicatiu duu per títol "Tenim dret a l'aire net" .

 1 de juliol de 2009. "CANVIEM EL CANVI CLIMÂTIC" A SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

L’exposició "Canviem el canvi climàtic", que presenta la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, amb el suport d'Ecologistes de Catalunya EdC i el Departament de Medi Ambient s’ha traslladat de Torelló a Sant Vicenç de Torelló, a l'Aula de Cultura de l’ajuntament, on romandrà fins al proper dia 8 de juliol

27 de juny de 2009.- MANIFESTACIÓ PEL CONTROL DELS TRANSGÈNICS

Entre dues i tres mil persones s'han manifestat avui pels carrers de Barcelona en recolzament de la ILP que demana el control dels transgènics a Catalunya i que es discutirà (o s'nviarà directament a la paperera) dimarts que ve. Una representació de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges hi ha participat.

15 de juny de 2009. Exposició a Torelló "CANVIEM EL CANVI CLIMÀTIC"

Del 15 al 30 de juny té lloc a la Biblioteca Dos Rius de Torelló l'exposició "Canviem el canvi climàtic",  que tracta de la relació dels ciutadans amb el consum d'energia i quins són els camins cap a l'estalvi energètic. L'exposió consisteix en un seguit de plafons de caire informatiu i motivador.

7 de juny de 2009   APLEC AL SANTUARI DE LA ECOLOGIA

Aquest diumenge s'ha celebrat un aplec a l'ermita del castell de Gallifa, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta ermita està dedicada com a santuari de la Mare de Déu de l'Ecologia des de fa més de vint anys. Uns membres de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, en representació d'Ecologistes de Catalunya hi van ser presents.  Aquest aplec es fa sota els auspicis de mossèn Josep Dalmau, rector de Gallifa, escriptor i home d'acció amb qui van tenir ocasió de parlar cordialment.

2 de juny de 2009. REUNIÓ AMB COMSA I EL CONSORCI FORESTAL.

Una representació de la Plataforma Antiincineradora s'ha entrevistat amb membres de COMSA, l'empresa promotora del projecte incinerador de Sant Pere de Torelló. Durant l'entrevista s'ha confirmat la retirada de CASSA del projecte i s'ha parlat també de l'informe sobre viabilitat d'explotació del bosc comarcal per a la tèrmica de Sant Pere. Els membres del Consorci Forestal no van voler o no van poder demostrar que fos viable econòmicament l’explotació del bosc com a combustible per al projecte de Sant Pere de Torelló.

10 de maig de 2009. EL PROJECTE DE TÈRMICA, SENSE UN DELS SEUS PROMOTORS.

CASSA, una de les dues empreseses que constitueixen la UTE que vol tirar endavant el projecte incinerador de Sant Pere de Torelló ha plegat. COMSA, l'altra empresa, té ara el 100% de les accions de la UTE. Es dona el cas que CASSA era l'empresa amb més experiència al sector de tèrmiques per subministrar aigua calenta i calefacció. Es desconeixen els motius d'aquesta retirada.

8 d'abril de 2009.  ESTUDI EPIDEMIOLÒGIC RESSALTA EL PERILL DE VIURE PROP D'UNA INDÚSTRIA DE COMBUSTIÓ

S'acaba de publicar un interessant estudi epidemiològic fet recentment a l'Estat Espanyol per membres del Instituto Carlos III, de Madrid on ressalten la combustió i la proximitat de més o menys de 5 km amb la major mortalitat de càncers de pulmó, laringe i bufeta urinària. A les conclusions de l’estudi hi trobem aquestes afirmacions:

 “Els resultats d’aquest estudi podrien donar suport a la hipòtesi segons   la qual viure en un poble d’Espanya a prop d’una instal·lació de combustió està associat amb un risc excessiu de mortalitat de càncer de pulmó,laringe i bufeta, ja que els estimacions de l’efecte obtinguts són estadísticament significants, no només en un anàlisi de tota la indústria  sinó també a l’hora de fer una anàlisi d’una instal·lació individual. A més, es va poder comprovar un increment d’aquest risc com més a la vora de la instal·lació en molts casos”. 

Recordem que el projecte de combustió de Sant Pere de Torelló s'ubicarà  molt prop dels nuclis de població (0,5 km del de  Sant Vicenç de Torelló, 1km del de  Sant Pere de Torelló  i a 1,5 km del de Torelló). Per veure l'estudi complet cliqueu aquí

29 de març de 2009.  VIII CAMINADA ANTIINCINERADORA AL VOLTANT DEL GES

Diumenge dia 29 de març, ha tingut lloc  la vuitena caminada per la Vall del Ges que organitza la Plataforma Antiincineradora. L'itinerari ha sofert variacions a causa de la pluja i de la crescuda del riu Ges que cobria una de les passeres.  Durant el recorregut s'han comentat les darreres novetats a l’entorn del projecte de biomassa de Sant Pere entre les quals el posicionament del Consell Comarcal d'Osona. Al final de la caminada hi ha hagut  el tradicional esmorzar, que aquesta vegada s'ha hagut de fer en lloc cobert, al pavelló esportiu de Sant Vicenç. S'ha llegit un parlament. La Plataforma està molt agraïda als assistents, que malgrat la pluja han volgut fer la caminada, demostrant d'aquesta manera el rebuig al tercer projecte incinerador que l'ajuntament de Sant Pere vol autoritzar.  Vegeu fotos.

27 de març de 2009.  EL CONSELL COMARCAL TORNA A POSICIONAR-SE PER UN PROJECTE ASSENYAT

El Consell Comarcal d'Osona ha tornat a posicionar-se per un projecte dimensionat per a la calefacció i aigua calenta de de Sant Pere i que utilitzi exclusivament biomassa forestal, tal com ho va fer ja el 2004, amb l'anterior projecte.  Per tant, recorda a l'ajuntament de Sant Pere de Torelló, que tiri endavant  un projecte per al manteniment d'un servei de calefacció i  no per a una industria dedicada bàsicament  a la producció d'electricitat. Podria, per tant, ser deu vergades més petit en volum de combustible. A més, el Consell està dient a l'ajuntament de Sant Pere que deixí d’incloure un percentatge important de biomassa no forestal com a combustible d' aquesta indústria que es vol instal·lar al límit municipal de Sant Pere, a tocar dels  de Torelló i Sant Vicenç, just a la zona més poblada de la vall.  La moció s'ha aprovat amb els dos únics vots en contra dels consellers d'ICV, un dels quals que és  també el regidor de Sant Pere de Torelló encarregat de la Tèrmica. Durant el debat, aquest conseller/regidor/periodista ha volgut convèncer el Consell que el projecte ja complia escrupolosament la resolució de 2004. En realitat ni tant sols l'actual tèrmica compleix amb això. Podria dir-nos, per exemple, el senyor Bardolet quin percentatge del combustible actual ve dels boscos de la comarca i quin és simplement un variat menú de residus industrials?

22 de març de 2009. MANIFESTACIÓ EN DEFENSA DEL TERRITORI.

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges  ha participat activament en la manifestació d’aquest diumenge 22  a Barcelona, junt amb 180 entitats i plataformes d’arreu de Catalunya.

Milers de persones, des de la Plaça de Catalunya fins a la plaça de Sant Jaume, han demanat una veritable política ambiental i territorial al govern de la Generalitat. S’ha exigit també la dimissió dels tres consellers Baltasar, Nadal i Llena de Medi Ambient, Politica Territorial i Agricultura. S’ha representat en un mapa gegant de Catalunya els més de quatre-cents conflictes mediambientals que hi ha al país en aquests moments.

L’acte cívic ha conclòs amb el lliurement d’una carta gegant al Palau de la Generalitat a càrrec d’uns infants i amb diversos parlaments, un dels quals a càrrec d’un membre la Plataforma Antiincineradora.

Més informació sobre les entitats convocants:  http://22marc2009.blogspot.com/

Veure imatges:  Mani 22m 2009

21  de març de 2009. PINTADA DE PANCARTES . Acte preparatori  a la manifestació en defensa del territori

Dissabte 21 de març a les 12 del matí s’ha organitzar una pintada de pancartes com a acte previ a la manifestació en defensa del territori. Aquesta activitat es portarà a terme a l’aula de cultura de Sant Vicenç de Torelló, plaça de l’Ajuntament, 6. Tothom hi està convidat a col·laborar.

12 de març de 2009 SENTENCIA SOBRE  EL CONTENCIÓS.

 La Plataforma Antiincineradora ha perdut el contenciós administratiu que havia plantejat contra el concurs per a la concessió de la tèrmica que al seu dia va promoure l’ajuntament de Sant Pere de Torelló. El jutge ha estimat que l’ajuntament estava legitimat per  a promoure un concurs d’aquestes característiques, malgrat que, amb l'excusa d'un servei públic de calefacció plantegés una nova indústria de producció d’electricitat.

1 de març de 2009  ACTE  REIVINDICATIU A TORELLÓ AL SANTUARI DE ROCAPREVERA

Aquest diumenge, veïns dels tres pobles de la Vall del Ges han expressat d’una manera activa el seu desacord amb la construcció d’una nova instal·lació de dimensions desproporcionades d’incineració industrial de biomassa a Sant Pere de Torelló (Osona). El desplegament de diverses pancartes davant del santuari de Rocaprevera de Torelló coincideix amb el nou període d’al·legacions al projecte  incinerador de Sant Pere de Torelló i que acaba a mitjans de de la setmana entrant.       Veure fotos

15 de febrer de 2009.  ACTE REIVINDICATIU A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

Per segona setmana consecutiva  veïns dels tres pobles de la Vall del Ges han expressat d’una manera activa el seu desacord amb la construcció d’una nova instal·lació de dimensions desproporcionades d’incineració industrial de biomassa a Sant Pere de Torelló (Osona). El desplegament de diverses pancartes prop del temple romànic de Sant Vicenç  coincideix amb el nou període d’al·legacions al projecte  incinerador de Sant Pere de Torelló.

10 de febrer de 2009. REUNIÓ AMB EL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT.

En el context d’un seguit de reunions sectorials, la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) s'ha reunit amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, encapçalada per Frederic Ximeno. Entre els sis representants de la Federació, un membre de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges. S’ha debatut sobre  energia i les seves conseqüències mediambientals, en el marc  del Pla d'Energia de Catalunya (PEC). Respecte a l'aprofitament energètic de la biomassa (com el projecte de Sant Pere de Torelló) EdC es posiciona favor de l'aprofitament calorífic de la biomassa, a petita escala, però no per a la producció elèctrica.

9 de febrer de 2009. SURT A EXPOSICIÓ PÚBLICA EL PROJECTE D'INCINERACIÓ INDUSTRIAL DE BIOMASSA.

El BOP de Barcelona del 7 de febrer de 2009 publica l'anunci de que l'ajuntament de Sant Pere de Torelló sotmet a informació  pública i veïnal l'expedient del projecte de planta de Sant Pere. Aquesta nova exposició pública té una durada de 20 dies hàbils. Durant aquest període es podran presentar al·legacions o complementar les que ja s'havien presentat. L'horari de consulta de l'expedient a l'ajuntament de Sant Pere és només d'11 a 2, els dies feiners.

8 de febrer de 2009  ACTE REIVINDICATIU A BELLMUNT

Aquest diumenge 8 de febrer s'ha dut a terme a l'ermita de Bellmunt, un acte cívic i reivindicatiu en defensa de la salut i contra el nou projecte d’incineració industrial de biomassa a Sant Pere de Torelló. L'acte ha consistit en una petita "performance" en que s'ha acabat desplegant el lema "Avui Bellmunt, demà Bellfum?" a càrrec d'una quarentena de participants. La trobada, lúdica i vistosa, ha acabat amb coca i vi. 

1 de febrer de 2009.  PLANA DE VIC: ACCIÓ LEGAL DE LA COMISSIÓ EUROPEA CONTRA L'ESTAT ESPANYOL

La Comissió Europea ha obert un procediment d'infracció contra deu  Estats membres, entre ells Espanya, per no complir les normes comunitàries de qualitat de l'aire. Concretament, es tracta de les normes que regulen els nivells de les partícules en suspensió perilloses. Aquestes partícules, que són emeses sobretot per la indústria, el trànsit i les calefaccions domèstiques, poden causar asma, problemes cardiovasculars, càncer de pulmó i morts prematures. Una de les 58 zones de l'estat per les que la comissió multa Espanya és la Plana de Vic. (Vegeu més informació als enllaços) http://www.ecodiari.cat/index.php?seccio=noticies&accio=veure&id=2939

 Llistes de les zones que incompleixen els valores màxims per Estat membre:

 

31 de gener de 2008  LA PLATAFORMA,A LA FIRA ECOLÒGICA DE LA CANDELERA DE MOLINS DE REI. ES PREPARA UNA MANIFESTACIÓ

 la Plataforma Antiincineradora ha participat a  la la Jornada "La crisi, una oportunitat per a un nou model energètic" que la Federació EdC i el CEPA-EdC ha organitzat dins dels actes de la Fira Ecològica de la Candelera de Molins de Rei. Per la tarda, també ha participat en la preparació d'una manifestació contra la política ambiental del govern que tindrà lloc el proper 22 de març a Barcelona.

24-25 de gener de 2009. ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA DE LA FEDERACIÓ D'EdC.

La Plataforma Antiincineradora ha participat a l'Assemblea Extraordinària de la Federació d'Ecologistes de Catalunya que ha tingut lloc a Navès (Solsonès). Juntament amb l'Assemblea extraordinària, han tingut lloc uns tallers tècnics per a la millora del funcionament de les entitats que integren la federació i una sortida guiada de caràcter naturalista a la serra de Busa.

20 de gener de 2009. CONTINUA EL DEGOTEIG D'ADHESIONS.

Les signatures de recoilzament a les al·legacions presentades al tercer projecte de bioincineradora de Sant Pere de Torelló sumen 1871,  a dia d''avui , i el nombre d'entitats que presenten al·legacions arriben a 58.

1 de desembre de 2008.  LA VALL DEL GES NO VOL LA BIOINCINERADORA.  

Més de cinquanta entitats de la Vall del Ges han signat el seu  recolzament  a les al·legacions presentades per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges a data d'avui, 31 de desembre de 2008. Cal afegir a més algunes adhesions d'entitats de la resta de Catalunya força significatives. Per altra banda continua el degoteig de signatures individuals de suport. Amb data d'avui se'n tenen comptabilitzades 1871

 22 de desembre de 2008. REUNIÓ AMB L'AGÈNCIA DE RESIDUS

Representants d'entitats ecologistes com el GEPEC, IPCENA, CEPA o la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges s'han reunit amb una representació de l'Agència de Residus de Catalunya, encapçalada per la seva cap, Genoveva Català. Les entitats ecologistes han demanat el suport calar a una llei per reduir al màxim les bosses de plàstic d'un sol us, i una postura crítica i decidida davant d'una revisió  de la LERE a la baixa per part del govern espanyol, d'entre moltes altres qüestions que s'han tractat.

21 de desembre de de 2008  CARAVANA FESTIVA PER LA VALL DEL GES

Una nombrosa caravana festiva de cotxes amb pancartes, bandeloles , textos escrits i megafornia ha recorrgut els carrers de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Vila-seca, Borgonyà  i Sant Pere de Torelló per manifestar el seu desacord amb el projecte de construcció d’una planta de generació elèctrica per combustió de biomassa a Sant Pere de Torelló. A l’inici i al final del recorregut els assistents, en correspondència a les diades nadalenques,  han cantat unes versions adaptades de les populars nadales “FUM,FUM,FUM  i  “TINC UN PÈL DE FUM (Gingle bells).

18 de desembre de 2008-12-20. REUNIÓ AMB EL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT.

En el context d’un seguit de reunions sectorials, la Federació d’Ecologistes de Catalunya ha reunit amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, encapçalada per Frederic Ximeno. Entre els sis representants de la Federació, un membre de la Plataforma Antiincineradora de la Vasll del Ges. S’ha debatut sobre sobre la llei d’Avaluació Ambiental de Plans i propostes i la seva concreció als diversos sectors. S’ha acordat celebrar una altra reunió amb el senyor Ximeno el mes que ve per tal de parlar d’energia i les seves conseqüències mediambientals.

4 de desembre de 2008.   NOVA TROBADA AMB L’OGAU

Membres de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, acompanyats per membres de la Plataforma Antiincineradora de la Garriga s’han trobat a Barcelona amb tècnics de l’OGAU, l’oficina de gestió ambiental unificada del departament de Medi Ambient. Aquesta Oficina ha d’emetre un informe per a la posterior aprovació de la llicència ambiental del projecte de planta de Sant Pere de Torelló. Aquesta reunió ha estat continuació de la que es va efectuar el dia 6 de novembre. La Plataforma va lliurar una sèrie de demandes perquè s’incorporessin a les que l’OGAU demana a l’empresa promotora ( la UTE de COMSA i CASSA). Paral·lelament, la Plataforma Antiincineradora de La Garriga va lliurar un estudi fet pels doctors  Josep Ferrís i  Júlia Garcia Castell  Efectes adversos en la salut humana dels contaminants emesos per la planta de cogeneració amb biomassa de La Garriga”.   Com és sabut, a La Garriga es vol fer una tèrmica de biomassa  gairebé tan gran com la de Sant Pere de Torelló.

2 de desembre de 2008.  EL SÍNDIC DE GREUGES  POSA FI A LA SEVA INTERVENCIÓ

El Síndic de Greuges ha comunicat a la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges que posa fi a la seva intervenció en haver-hi obert un contenciós administratiu per la via judicial que espera sentència. La Plataforma havia presentat una queixa  per manca de transparència i vulneració dels drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient  d’una administració pública (l’ajuntament de Sant Pere de Torelló)  Es pot consultar la queixa al Síndic a l’apartat “DOCUMENTS” d’aquesta web.

 

1 de desembre de 2008. TALLER - PINTADA DE PANCARTES

Avui, de 21 a 22 hores, membres de la Plataforma ens hem trobat per pintar pancartes antiincineradora, a l’aula de cultura de  Sant Vicenç de Torelló. El motiu és la nova proposta de planta d'incineració de biomassa a Sant Pere de Torelló, el tercer projecte incinerador en set anys. Una planta, a més, sobredimensionada i en una zona inadequada, amb  inversió tèrmica. Avui s’ha celebrat a tot el món  el DIA GLOBAL ANTIINCINERACIÓ.  Pensant globalment i actuant localment, aquesta ha estat la nostra  manera de participar en aquesta diada.

23 DE NOVEMBRE DE 2008.  FERRÍS ES REFIRMA EN LA CAPACITAT CONTAMINANT DE LA BIOMASSA INDUSTRIAL

En una interessant conferència que va tenir lloc ahir a Torelló, el Dr. Josep Ferrís i Tortajada va fer una llarga i detallada exposició sobre els perills de la contaminació en general i sobre els de la biomassa en particular i especialment quan la biomassa ha de ser utilitzada massivament com en el cas de Sant Pere de Torelló i en les circumstàncies climàtiques d’inversió tèrmica que pateix la nostra zona al llarg de l’hivern. El Dr. Ferrís, que ha estudiat el projecte diu que presenta llacunes i imprecisions  importants i va recordar també els efectes catastròfics de la inversió tèrmica a Occident en alguns casos particulars i l’elevat nombre de víctimes ocasionades. (més informació: apartat DOCUMENTS: nota de premsa)

22 DE NOVEMBRE DE 2008.  L’EMINENT PEDIATRE/ONCÒLEG JOSEP FERRÍS PARLARÀ AQUEST DIUMENGE A TORELLÓ

“Biomassa a Sant Pere, salut a la vall del Ges?” Diumenge, 23 de novembre , a les 11 del matí, a la salla d’actes de Gestiomat el Dr. Josep Ferrís i Tortajada donarà una conferència amb el títol que encapçala aquesta notícia. Aquest metge  porta molts anys lluitant contra el càncer infantil i  ha comprovat al llarg d’aquests anys fins a quin punt el medi ambient i la seva contaminació és causa d’una gran part d’aquests càncers. Ferrís presentarà el seu recent estudi  que conclou que la biomassa quan és utilitzada en un dimensionat industrial com el que pretenen projectes com els de Sant Pere de Torelló o La Garriga són clarament perjudicials per a la salut humana, en especial per la infància, els malalts i la tercera edat.

6 de novembre de 2008   LA PLATAFORMA S’ENTREVISTA  A BARCELONA AMB TÈCNICS DE L’OGAU

Dos membres de la Plataforma Antiincineradora s’han entrevistat amb el cap de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) de Barcelona i altres tècnics i els han exposat els motius per a oposar-se a l’autorització ambiental de la nova tèrmica de Sant Pere de Torelló. Els tècnics han pogut revisar també les al·legacions presentades per la Plataforma a l’Ajuntament de Sant Pere,  així com totes les signatures que el recolzen. Els tècnics de l’OGAU han demostrat conèixer bé el problema. S’ha quedat en tornar-se a trobar d’aquí a algunes setmanes

1 de novembre de 2008. CONTINUEN ARRIBANT SIGNATURES DE RECOLZAMENT A LES AL·LEGACIONS

Malgrat que el termini per presentar-les ha acabat, continuen arribant algunes signatures de recolzament a   les al·legacions i ja es sobrepassen   les 1.700, la immensa majoria de la vall del Ges,( més de 1400) però també de la resta d’Osona, com la de dotze pediatres   i algunes de fora,  com les que ens arribat del Centre de Sostenibilitat de la UPC

31 d’octubre de 2008.  FÀBREGA CARREGA CONTRA LA PLATAFORMA

Jordi Fàbrega, Delegat del Govern per a les Comarques Centrals i alcalde de Sant Pere de Torelló, ha publicat un extens article a diverses revistes de la comarca titulat “Per què menteixen els antiincineradora?” en el que carrega durament contra els qui han presentat al·legacions, especialment als de Torelló que assenyala com a ignorants que no saben què signen. Acusa la Plataforma de crispar i diu que el projecte de  tèrmica que impulsa i que hauria  de cremar 70.000 tones anuals de biomassa és una meravella. Aquest és l’alcalde que ha d’autoritzar mediambientalment un projecte que ell mateix promou.Queda patent que l’enorme recolzament a les al·legacions per part de la població de la vall (pràcticament doblant les que es van aconseguir contra el projecte de fa 4 anys) ha inquietat Fàbrega, del qual no s’entén l’entestament a promoure, un cop  rere l’altre,  tres projectes incineradors en només vuit anys si no és per la imperiosa necessitat que suposa un consistori molt endeutat fins a les celles a causa de la mateixa tèrmica actual, però també per un seguit d’altres errors municipals.

25 d’octubre de 2008   ES PRESENTEN AL·LEGACIONS A LA PETICIÓ D’AUTORITZACIÓ DE LA BIOINCINERADORA

 Avui,dissabte, que vencia el termini, la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha presentat el seu plec d’al·legacions davant la petició d’autorització ambiental del projecte de bioincineradora que es vol construir a Sant Pere de Torelló. En només quatre dies de dimarts la Plataforma antiincineradora ha aconseguit el recolzament de 12 entitats de la vall del Ges i de més de 1.600 signatures. A hores d’ara, però, encara  continuen arribant recolzaments a les nostres al·legacions, així com al·legacions d’altres entitats. Sabem també que els altres ajuntaments de la vall (Torelló i Sant Vicenç de Torelló) han presentat les seves al·legacions que tenen un sentit molt similar a les nostres. Tota aquesta oposició al projecte serà enviada al Consell Comarcal d’Osona per tal que es manifesti.  La Plataforma està molt satisfeta de la mobilització de la vall però es mostra pessimista sobre la seva eficàcia perquè qui ha de donar autorització al projecte és el mateix ajuntament (Sant Pere de Torelló) que ha promogut aquest projecte i n’ha marcat les característiques fins a l’últim detall. És a dir, el jutge és també part.

20 d’octubre de 2008. ASSEMBLEA DE LA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

Aquest vespre ha tingut lloc a Sant Vicenç una assemblea de la Plataforma Antiincineradora per debatre la petició d’autorització mediambiental que ha presentat l’empresa que promou la tèrmica-incineradora que es vol construir a Sant Pere de Torelló. S’han valorat aspectes com el secretisme de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, el gran malbaratament d’energia que suposarà, l’enganyifa que suposa que treguin a concurs la gestió d’una planta per donar calefacció i aigua calenta a Sant Pere i el projecte resultant sigui una planta per a fer electricitat, l’estranya ubicació de la planta, la contaminació de l’aire que suposarà, sense oblidar la contaminació acústica, la falta d’estudis solvents d’impacte ambiental, la incògnita d’on es pensa treure el combustible biomàssic.  S’ha acordat,  de moment, presentar al·legacions a les que s’hi puguin adherir els veïns i les entitats que ho vulguin, malgrat que el termini expira el dissabte 25 d’octubre.

14 d’octubre de 2008.   NOTA DE PREMSA DAVANT LA PETICIÓ D’AUTORITZACIÓ AMBIENTAL DE LA TÈRMICA

DEMANEN AUTORITZACIÓ AMBIENTAL PER A LA NOVA TÈRMICA-INCINERADORA

Fa pocs dies l’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha publicat al BOPb un anunci per a l’autorització ambiental d’una nova instal·lació de crema de “biomassa”, que ja va adjudicar  el 2007 a les empreses Cassa i Comsa i Aigües de Sabadell. Es tracta del tercer projecte que s’intenta des del 2001.

Després del fracàs dels dos anteriors projectes  incineradors, la nostra associació manifesta la seva perplexitat davant la tossuderia d’aquest ajuntament en promoure una nova planta de grans dimensions en el seu terme municipal, en contra de la voluntat  manifestada abastament per la població, entitats i altres ajuntaments de la vall del Ges.

Però l’ajuntament tira endavant amb aquest projecte, al qual només falta la autorització ambiental que ha de donar-li ell  mateix.

La ubicació de la planta, al límit del seu terme municipal i a pocs metres de la població de Sant Vicenç i de la de Torelló, incrementarà la contaminació ja existent a l’aire de la nostre zona, així com aportarà una colla de decibels als veïns, al límit màxim (60) que els permet la normativa.

El combustible a cremar sota el bondadós nom de “biomassa”, sembla inofensiu. Però les 65.000 tones anuals previstes signifiquen un bon grapat de partícules i altres components contaminats llençades a l’atmosfera i a sobre els conreus, implacablement, 24 hores al dia, 365 dies a l’any. Per exemple, 2.000.000 de kg anuals  de cendres que sortiran  per la xemeneia, on aniran a parar, any rere any?

Com els anteriors, aquest projecte no té en compte l’especial climatologia de la comarca, on la inversió tèrmica i la boira són evidents a qualsevol que s’hi passegi.

Per a ells el clima és “mediterrani” i prou,  i així queden ben descansats i no han d’assumir que en llocs amb una climatologia com la nostra, són del tot inadequades instal•lacions que fumegin i contaminin com aquesta.

L’ajuntament de Sant Pere de Torelló  podrà  ara sanejar les seves arques, uns quants veïns del seu municipi potser  podran escalfar la casa per sota del preu de mercat  i l’empresa podrà  vendre força electricitat i així cobrar les primes que són la base del seu interès, però, a la resta d’habitants de la vall del Ges, què ens quedarà?...   Només un aire i un sòl més contaminats encara i una salut que se’n ressentirà inexorablement.

Per això, ens reunirem en assemblea de veïns el proper dilluns, 20 d’octubre, ales 21 hores i a la Sala de Cultura de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló  ens posarem altra vegada mans a la feina, per aturar aquesta nova bestiesa. Hi esteu convidats.

Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges – Ecologistes de Catalunya

www.valldelges.net

tel 93 850 46 60

 

20 de setembre de 2008.  CONFERÈNCIA DEL Dr. JOSEP FERRIS, PEDIATRA ONCÒLEG  A LA GARRIGA

El Dr. Josep Ferris i Tortajada, metge pediatre-oncòleg a l’hospital de la Fe, de València i i de la OMS (Organització Mundial de la Salut) ha donat una conferència a la Garriga de “Incineració, i salut” en la que ha alertat dels perills de la incineració fins i tot si s’utilitza la biomassa forestal com a únic combustible.

28 de juliol de 2008.   ” XERRADA: “L’ENERGIA QUE CONSUMIM

En el marc de les activitats ESTIU 2008 que organitza l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha continuat aquest dilluns amb el cicle de xerrades “Parlem de Medi Ambient”, avui en concret amb el títol “Canvi climàtic, medi natural”, a càrrec de Pasqual Bernat, doctor en Història. Amb aquest col·loqui ews tanca el cicle d’aquest estiu. La participació de públic, un èxit, perquè ha anat creixent dilluns a dilluns

21 de juliol de 2008.   ” XERRADA: “L’ENERGIA QUE CONSUMIM

En el marc de les activitats ESTIU 2008 que organitza l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha continuat aquest dilluns amb el cicle de xerrades “Parlem de Medi Ambient”, avui en concret amb el títol “L’ENERGIA QUE CONSUMIM”, a càrrec de Moisès Caballeria , enginyer.

14 de juliol de 2008  ”XERRADA: “L’AIGUA, UN BÉ PER A TOTHOM

En el marc de les activitats ESTIU 2008 que organitza l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha continuat aquest dilluns amb el cicle de xerrades “Parlem de Medi Ambient”, avui en concret amb el títol “L’aigua, un bé per a tothom”, a càrrec de Josep Malo, metge pediatra de la vall del Ges.

7 de juliol de 2008  XERRADA: “QUÈ EN FEM DELS RESIDUS?”

En el marc de les activitats ESTIU 2008 que organitza l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha continuat aquest dilluns amb el cicle de xerrades “Parlem de Medi Ambient”, avui en concret amb el títol “Què en fem dels residus?”, a càrrec de Ramon Minoves, membre patró de la Fundació per a la Prevenció i Reducció dels Residus”.

3 de juliol de 2008  CATALUNYA LLIURE DE BOSSES DE PLÀSTIC

Avui s’inicia la campanya contra les bosses de plàstic d’un sol ús. És tracta d’una ampla campanya iniciada des de la societat civil que busca la complicitat de la societat civil i de les institucions. Es tracta de conscienciar la gent del mal ecològic que suposa l’amuntegament dels residus que suposen les bosses, que no compensa en absolut la seva utilitat, per tal que els catalans canviïn d’hàbits a l’hora d’anar a comprar i per acabar finalment amb un impost universal sobre aquests plàstics que les acabi de desterrar, tal com ha passat darrerament a Irlanda i a altres països.

25 de juny de 2008   UN ALTRA TÈRMICA, AQUESTA VEGADA A VILANOVA DE SAU

Insistents rumors parlen d’un projecte de tèrmica de biomassa per a la població osonenca de Vilanova de Sau. No hi ha encara detalls sobre el caràcter d’aquesta planta de biomassa, però hom no pot deixar de preguntar-se com es poden plantejar tres plantes de biomassa (Sant Pere de Torelló, Vilanova de Sau i La Garriga) a tant escassa distància les unes de les altres i si ha alguna mena de planificació global per al territori de Catalunya i si existeix en realitat una conselleria de Medi Ambient. La que si ens consta és la conselleria d’habitatge.

2 de juny de 2008. NOVA TÈRMICA A LA GARRIGA

El projecte de planta de biomassa que l’empresa Tamayo ha presentat per construir al municipi vallesà de La Garriga ha despertat una forta oposició entre el veïnat. Aquesta tèrmica –un calc de la que es vol fer a Sant Pere de Torelló- funcionaria amb biomassa forestal i produiria la mateixa electricitat que la de la vall del Ges. Però els garriguencs es pregunten si la Garriga té prou bosc com per cremar 70.000 tones anuals de fusta, si el fet de tenir una important indústria de la fusta que produeix nombrosos residus que no serien innocus si es cremessin té alguna cosa a veure amb tot plegat i també si té alguna cosa a veure que l’empresa promotora, Tamayo, tingui un parc amb centenars de vehicles per al desballestament. La polèmica ha estat tant forta a La Garriga, que fins i tot hi ha hagut un canvi d’alcalde i de govern municipal amb aquest afer com a principal desencadenant.

6 de maig de 2008-05-06.   CATALUNYA LLIURE DE BOSSES!

La Federació d’Ecologistes de  Catalunya i la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus demanen al govern que apliqui un impost ecològic de 20cèntims d’euro per cada bossa de plàstic d’un sol ús. Aquest és l’eix principal de la campanya “CATALUNYA LLIURE DE BOSSES” per conscienciar del malbaratament de recursos i residus que comporta utilitzar aquest producte. La campanya tindrà la durada d’un any.  La Federació d’Ecologistes de Catalunya i la Fundació catalana per a la Reducció dels Residus denuncien que cada cap de setmana s’utilitzen a Catalunya 14 milions de bosses de plàstic, cosa que qualifiquen de paradigma de la cultura del malbaratament de residus. Recorden que són de fàcil substitució per sistemes reutilitzables, com cabassos, carretons o bosses de roba. Una aplicació de 20 cèntims per bossa va permetre que Irlanda reduís en un 90% la utilització de bosses en només tres mesos. La Plataforma Antiincineradora és membre tant d’Ecologistes de Catalunya, com de la Fundació Catalana per a la Reducció de Residus.

 

9 d’abril de 2008.  LA RECLASSIFICACIÓ DE LA INCINERACIÓ AFECTARÀ LA SALUT

En una votació molt criticada pels grups que defensen el medi ambient i la salut, la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu va votar ahir a favor de reclassificar la incineració, que passarà de ser legalment considerada com un mètode d’eliminació a ser considerada com a recuperació.  Aquesta decisió és molt important perquè fomentarà la activitat de les incineradores existents que compleixin els criteris d’eficiència i la implantació de noves. Ara per ara, per  molt modernes que siguin les instal·lacions, les emissions tòxiques de les incineradores de residus segueixen sent un risc per al medi ambient i la salut, a més de fer ara més difícil qualsevol iniciativa sostenible de reducció, reutilització o reciclatge.

6 d’abril de 2008.  VII  CAMINADA ANTIINCINERADORA

 Aquest diumenge 6 d’abril, sota el lema “EN DEFENSA DE LA VALL DEL GES” ha tingut lloc per setena vegada consecutiva, la Caminada,  que ha estat una trobada de solidaritat i reivindicació. A la ratlla de tres-centes persones han recorregut a peu un itinerari que ha transcorregut entre els termes de Sant Vicenç i Torelló. Sortint de la plaça de l’ajuntament de Sant Vicenç, passant pel mas del Camps fins al padronet de Rocaprevera, al turonet d’en Jolis, la ruta ha seguit aproximadament el traçat previst per a la nova carretera que ha d’unir l’Eix de Bracons i la C-17 i que malmetrà bona part de la zona agrícola i forestal del terme.La caminada ha finalitzat amb un esmorzar a la font del Viver, a Sant Vicenç.Al parlament final, la Plataforma Antiincineradora ha informat dels darrers esdeveniments al voltant de la tèrmica, del secretisme amb que l’ajuntament està intentant tirar endavant el nou projecte incinerador i de l’acceptació a tràmit per part del Síndic de Greuges, de la queixa presentada el passat mes de març per aquest motiu.  També s’ha explicat  de la situació del contenciós administratiu contra l’ajuntament de Sant Pere, pendent de resolució.

La Plataforma agraeix el gran suport rebut, amb la nombrosa assistència de persones de tota la vall, així com també d’altres indrets i col•lectius que ens han volgut acompanyar. Veure fotos

 

10 de març de 2008. LA SINDICATURA DE GREUGES ACCEPTA A TRÀMIT LA QUEIXA DE LA PLATAFORMA

El Síndic de Greuges ha admès a tràmit la queixa presentada per la la Plataforma Antiincineradora per la manca de transparència de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló pel que fa a la nova adjudicació de la tèrmica, en considerar pertinents les raons i arguments presentats per la nostra entitat.

5 de març de 2008   LA PLATAFORMA DEMANA L’AMPARA DEL  SÍNDIC DE GREUGES

La Plataforma Antiincineradora, per mitjà de Vall del Ges.Net, ha presentat una queixa al Síndic de Greuges per la vulneració dels drets d’accés a la informació respecte a tot el que envolta a la nova concessió de la tèrmica de Sant Pere de Torelló per part d’aquest ajuntament. Des de que es va aprovar la concessió, el juny de l’any passat, que l’ajuntament ignora les múltiples peticions d’informació i documents que la Plataforma Antiincineradora els ha sol·licitat en múltiples ocasions, envoltant tot aquest afer d’un secretisme absolut.

29 de febrer de 2008.  ES REUNEIX LA “PLATAFORMA CÍVICA PER A LA REDUCCIÓ DE RESIDUS”

La Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus s’ha reunit avui a Molins de Rei, amb l’assistència de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges. S’ha passat revista a diferents  conflictes, en especial els  de les cimenteres del Baix Llobregat que volen cremar residus biomàssics del tipus llots de depuradora per disminuir la seva dependència del carbó. 

15 de febrer de 2008.  L’AJUNTAMENT DE SANT PERE NO VOL  LA PLATAFORMA A LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT DE LA TÈRMICA.

L’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha comunicat a la Plataforma Antiincineradora que “no es preveu que vostès formin  part de la comissió de seguiment”. Cal dir que aquesta comissió a la que participava un representant de la Plataforma des del 2001, quan es va crear,  no s’ha reunit des de desembre de 2002,  malgrat  les múltiples demandes en aquest sentit i no haver estat mai dissolta.

15 de febrer de 2008. L’AJUNTAMENT DE SANT PERE ES NEGA A FACILITAR INFORMACIÓ SOBRE LA TÈRMICA

L’ajuntament de Sant Pere  s’ha negat a facilitar a la Plataforma cap dels documents sol·licitats repetidament des del mes de juny, sobre la proposta guanyadora de la concessió de la tèrmica, el contracte, condicions  i els criteris i puntuació atorgada en el barem a la proposta guanyadora de la concessió, en nom, diuen “de la llei de confidencialitat de dades personals”.

11 de febrer de 2008.    CONVOCADA LA “VII CAMINADA ANTIINCINERADORA”

La Plataforma Antiincineradora convoca per al diumenge 6 d’abril de 2008 la VII Caminada Antiincineradora, enguany amb el lema: “En defensa de la vall del Ges”. Aquesta defensa es concreta en aquesta edició en denunciar el silenci de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló pel que fa a l’adjudicació, fa gairebé un any, de la concessió de l’actual tèrmica i del nou projecte que aquest comporta. Un altre perill que volem denunciar és la possible nova carretera que enllaçaria l’Eix de Bracons amb la C-17 i que passaria a tocar del nucli urbà de Sant Vicenç per la seva banda nord.  La caminada sortirà des de la plaça de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló a les nou del matí. La durada aproximada és d’una hora i mitja i acabarà a la Font de Viver, també de Sant Vicenç amb un esmorzar col·lectiu.

17 de gener de 2008. ECOLOGISTES DE CATALUNYA, AL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT.

El Grup d’Energia de la federació d’Ecologistes de Catalunya s’ha entrevistat amb als representats del departament de Medi Ambient i Habitatge per tal d’intercanviar informació i posicionaments a l’entorn de l’us de les energies renovables. Un representant de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges hi era present.

12 de gener de 2008.  REUNIÓ DEL CONSELL D’ECOLOGISTES DE CATALUNYA.

La Plataforma Antiincineradora ha participat a Molins de Rei a la reunió del Consell de la Federació d’Ecologistes de Catalunya en les que s’ha debatut en qüestions d’ordre organitzatiu de la Federació.

15-16 de desembre de 2007.  FIRA DE L’AVET A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

La Plataforma Antiincineradora ha participat com cada any a la Fira de l’Avet que té lloc anualment quan s’acosten les festes de Nadal. El Lema de la Fira de l’Avet d’enguany ha estat el reciclatge. El nostre estand ha organitzat al llarg del dissabte i el diumenge dues activitats per als infants lligades al reciclatge dels residus i a la tèrmica que no volem. No cal dir que han estat molt concorregudes i amb notable èxit entre els més petits.

30 de novembre de 2007. “UNA VERITAT INCÒMODA” A SANT VICENÇ DE TORELLÓ

La Plataforma Antiincineradora ha organitzat aquest divendres el visionat i posterior cinefòrum del cèlebre documental d’Al Gore que alerta sobre l’irreversible escalfament del planeta i les seves conseqüències si no s’adopten mesures urgents i a escala global per evitar la contaminació de l’atmosfera. Després de veure la pel·lícula ha tingut lloc un interessant debat entre els assistents de l’acte que ha tingut lloc a l’ajuntament del poble.

28 de novembre de 2007.   DIA MUNDIAL CONTRA LA INCINERACIÓ I ELS RESIDUS

La Plataforma Antiincineradora ha participat en un acte a Barcelona, davant del Departament de Medi Ambient en un acte que ha aplegat un bon grapat d’organitzacions catalanes. S’ha llegit un manifest contra les actuals polítiques d’incineració encoberta, sota eufemismes com “valorització energètica”, “energia renovable” “compliment del conveni de Kyoto”, etc. Aquest manifest ha estat lliurat posteriorment a la Conselleria.

L’acte s’ha realitzat en el marc  del Dia Mundial contra la Incineració i els Residus que s’ha celebrat avui, per sisè any consecutiu i en quaranta països dels cinc continents.

22 de novembre de 2007. ES TROBA EL PATRONAT DE LA FUNDACIÓ PER LA REDUCCIÓ DE RESIDUS

El Patronat de la Fundació per la Reducció de Residus de la que forma part Ramon Minoves, en nom de la Plataforma de la Vall del Ges s’ha reunit aquesta tarda a Barcelona, a la seu del Gremi de Flequers, membres també de la Fundació. S’ha aprovat l’activitat de la Fundació per als propers mesos, tant pel que fa a la campanya per a la reducció de bosses de plàstic i embolcalls del comerç com per a la promoció d’una futura Llei de Residus de Catalunya.

9 de novembre de 2007.  REUNIÓ DE LA PLATAFORMA CÍVICA PER LA REDUCCIÓ DE RESIDUS

La Plataforma Antiincineradora ha participat en la reunió ordinària de la PCRR en la que s’ha passat revista als problemes més candents a Catalunya sobre la qüestió i que torna a ser la incineració, aquest cop pel sistema de cremar residus tòxics a les fàbriques de ciment per estalviar-se les penalitzacions pel consum excessiu d’hidrocarburs i carbó.

27 d’octubre de 2007.  FORUM SOCIAL D’OSONA A BORGONYÀ

La Plataforma i l’associació mediambiental  Vall del Ges.Net han participat de l’assemblea del Fòrum Social d’Osona que ha tingut lloc a Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló).  Una seixantena de persones, a títol individual o com a membres d’entitats del territori han debatut sobre el futur de la comarca que dibuixa el seu Pla Director. Salvar la comarca d’un creixement urbanístic desmesurat ha estat una de les seves prioritats.

4 d’octubre de 2007. 20.000 SIGNATURES CONTRA LA CACERA PER BARRACA.

S’han lliurat al Departament de Medi Ambient de la Generalitat les 20.000 signatures (entre les quals la de Vall del Ges.Net) oposant-se al projecte de llei de la Generalitat que tornaria a autoritzar l’antiga pràctica de la cacera en barraca. Aquest projecte ha tingut una oposició a nivell mundial. (més de 600 organitzacions mediambientals dels 5 continents). Dubtem que el Departament tiri endavant aquest projecte.

30 de setembre de 2007.  LA PLATAFORMA DIU TAMBÉ NO A LA MAT.

Membres de la Plataforma Antiincineradora han participat a la caminada que ha tingut lloc aquest diumenge, organitzada per la Plataforma No A LA MAT. Un centenar de persones de tota la comarca  han  resseguit els indrets que farà malbé la línia de molt alta tensió si s’arriba a perpetrar i que són d’una gran bellesa.

26 de setembre de 2007.  SANT VICENÇ ES TORNA A POSICIONAR CONTRA LA TÈRMICA

L’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, amb el vot unànime de tots els seus regidors, s’ha tornat a posicionar en contra d’un projecte gran per a la tèrmica de Sant Pere de Torelló, i per tal que, en el futur,  la finalitat i dimensionat de la tèrmica sigui exclusivament subministrar aigua calenta i calefacció a la població de Sant Pere, tal com ha vingut essent fins ara.

22 de setembre de 2007.  JORNADA SOBRE BIOMASSA A CAÇÀ DE LA SELVA

Membres de la Plataforma han assistit a la  Jornada sobre biomassa que ha tingut lloc a Caçà de la Selva (Girona) en el marc d’una Fira de la Natura. S’ha debatut sobre la viabilitat de la biomassa forestal en tant que combustible alternatiu als combustibles fòssils.

21 de maig de 2007.   QUIN MODEL DE POBLE VOLEM A SANT VICENÇ DE TORELLÓ?

Aquest vespre, organitzat per l’associació mediambiental Vall del Ges.Net, ha tingut lloc  a l’aula de cultura de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló el  debat obert entorn de l’urbanisme i el creixement en aquest municipi que comportarà el proper Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). Hi han participat els tres alcaldables, CIU, ERC i PM de Sant Vicenç, que es presenten a les eleccions municipals. En una sala plena de gom a gom, un centenar d’assistents han pogut debatre qüestions a l’entorn del Pla Urbanístic que ja està aprovat provisionalment. La revisió a fons del POUM, el desorbitat creixement que preveu, les zones industrials i els veïnatge amb les zones residencials, la necessària protecció del sòl agrari, la contaminació, els nous vials, el trànsit a l’interior de la població, els serveis, i la demanda d’una participació real i democràtica, han estat els punts més debatuts. Els assistents han pogut fer-se una idea del posicionament de cada candidatura al respecte. El debat ha transcorregut en un clima de serè diàleg, pel qual tothom s’ha felicitat.

19 de maig de 2007   MANIFESTACIÓ A VIC EN DEFENSA DEL TERRITORI

La coordinadora d’entitats en defensa del territori ha protagonitzat avui una manifestació a Vic, sota la pluja,  com a advertència als polítics que volen entrar als ajuntaments que la societat osonenca està molt inquieta per deteriorament ambiental del territori, iespecialment en aquests moments per la cursa entre ajuntaments per veure qui edifica més.  Entitats com Ara o Mai,  No a la MAT, Salvem el Mallol de Sant Hipòlit, Salvem les Adoberies, Plataforma Preservem la Guixa-Sentfores, Jovent de Viladrau, GDT i la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges han congregat entre 250 i 300 persones que han resseguit el Passeig i han acabat a la plaça del Mercat on  han llegit un manifest conjunt.

12 i 13 de maig de 2007    FIRA NATURA DE TORELLÓ

La Plataforma Antiincineradora ha participat aquest dissabte i diumenge a FIRA NATURA que té lloc cada any a Torelló per aquestes dates. Al seu “stand” ha organitzat un joc per a infants, didàctic per a promoure la recollida selectiva de la brossa, alhora que informava als adults que ho demanaven, sobre la incineradora de Sant Pere de Torelló.

22 d’abril de 2007.  SISENA CAMINADA “PER UNA VALL DEL GES NETA”

Cent vint persones (notable increment respecte a la caminada de l’any passat) s’han passejat en un itinerari que ha recorregut diverses les fonts de Sant Vicenç de Torelló que tenien totes la característica comuna d’haver estat fonts emblemàtiques en el passat d’aquest municipi però que cap d’elles té avui la seva aigua potable. En un matí esplèndid de sol la caminada ha acabat en el parc del Viver on s’ha esmorzat i s’ha llegit el manifest d’enguany en el qual s’ha alertat del proper projecte que s’acosta i que està a punt de ser adjudicat per l’ajuntament de Sant Pere de Torelló.  Veure fotos

7 de març de 2007. LA PLATAFORMA, AL CONSELL de PARTICIPACIÓ de la FPRC.

La Plataforma Antiincineradora ha estat present a l’acte de presentació del Consell de Participació de la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum que ha tingut lloc aquest vespre a la Universitat Politècnica de Barcelona. Es tracta d’una fundació constituïda per entitats ecologistes, ajuntaments, Diputació de Barcelona, gremis i cooperatives i l’ICTA (institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB. 

26 de febrer de 2007.  ES CONVOCA LA “VI CAMINADA

La sisena caminada “per una vall del Ges neta” ha estat convocada per aquesta primavera. En principi la data triada ha estat la del diumenge, 22 d’abril, vigília de la diada de Sant Jordi. Continuarem informant.

14 de febrer de 2007.   ES DEMANA LA SUSPENSIÓ CAUTELAR DEL CONCURS PER A LA NOVA TÈRMICA

La Plataforma Antiincineradora a través de l’associació Vall del Ges. Net ha demanat al jutge que porta el cas la suspensió cautelar de l’acord del ple municipal de Sant Pere de Torelló que posava en marxa el concurs per a la nova tèrmica. L’associació demana que el concurs no tiri endavant mentre el jutge no es pronunciï.

10 de febrer de 2007.  LA PLATAFORMA, AL CONSELL D’ECOLOGISTES DE CATALUNYA.

La Plataforma Antiincineradora ha participat al Consell de la Federació d’Ecologistes de Catalunya que ha tingut lloc a Molins de Rei. Entre d’altres acords s’ha resolt l’admissió al Consell de la plataforma SALVEM EL VALLÈS i s’anuncia la posada en funcionament de la web de la Federació www.ecologistes.cat .

3 de febrer de 2007. LA PLATAFORMA, A MOLINS DE REI

La Plataforma Antiincineradora ha participat, un any més, a les activitats de caràcter mediambiental que es desenvolupen durant la Fira de la Candelera, de Molins de Rei. Aquest any ha participat activament a les “2nes Jornades sobre residus, salut i política ambiental” i també a algunes activitats lúdico-reivindicatives contra la incineració de fangs de depuradora a les cimenteres del Baix Llobregat.

17 de desembre de 2006.  ACTIVITATS A LA FIRA DE L’AVET DE SANT VICENÇ DE TORELLÓ.

La Plataforma Antiincineradora ha participat aquest dissabte i diumenge a la tradicional fira de l’avet de Sant Vicenç de Torelló. Al seu “stand” ha organitzat activitats divertides pels més menuts, ha informat als més grans que ho demanaven  i ha recollit amb èxit fondos per a poder dur endavant el contenciós administratiu que planteja contra les bases del concurs de la tèrmica de Sant Pere de Torelló.

2 de desembre de 2006.   XERRADA DE LA PLATAFORMA A TERRASSA

la Plataforma Antiincineradora ha fet una xerrada a la UPC de Terrassa en el marc de les Jornades sobre sostenibilitat energètica  organitzades per la Càtedra Unesco i l’associació mediambiental ADENC. La Plataforma va explicar la seva experiència i va reflexionar públicament sobre la utilització de la biomassa com a element productor d’energia.

28 de novembre de 2006. INICIATIVA PRO-INCINERACIÓ ATURADA A EUROPA.

Aquest matí, el Comité d’Ambient i Salut Pública del Parlament Europeu ha votat la Revisió de la Directiva Marc sobre Residus El tema més important era la proposta de recatalogar algunes incineradores de residus com a “recuperació d’energia”. La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, conjuntament amb entitats de tot el món, havia presentat al·legacions a aquesta proposta. Per sort, el Comitè ha votat massivament en favor de mantenir la incineració com una “disposició de residus” i en contra de donar-li a la incineració un fals respecte i una regulació més laxa tot redefinint-la com a “recuperació”.

20 de novembre de 2006. ACCEPTAT A TRÀMIT EL CONTENCIÓS

El jutjat número 4 de Barcelona ha acceptat a tràmit el recurs contenciós  administratiu que ha presentat Vall del Ges. Net contra el plec de condicions que  l’ajuntament de Sant Pere de Torelló havia per al concurs de concessió de la tèrmica. Ara s’obrirà el període en que ambdues parts hauran de presentar la documentació que s’estimi pertinent.

13 de novembre de 2006.  ES DEMANA LA REUNIÓ DE LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT DE LA TÈRMICA

La Plataforma Antiincineradora ha demanat una vegada més la reunió de la Comissió de seguiment de la tèrmica  que no es reuneix des de desembre de 2002.

10 d’octubre de 2006  ES PRESENTA UN CONTENCIÓS PER LA TÈRMICA

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, a través de l’associació mediambiental Vall del Ges.Net, ha interposat, avui, un recurs contenciós-administratiu contra l'acord de Ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló de 31 de juliol de 2006 que va aprovar el Plec de Condicions pel nou concurs per gestionar la tèrmica. El recurs ha estat presentat perquè entenem que han ignorat totalment les nostres al·legacions i les d'altres entitats i institucions de la vall  i per via dels fets consumats l’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha tirat endavant unes bases contradictòries i a la mida dels seus interessos. Es pretén que, tota vegada que l'Ajuntament ha menystingut les inquietuds de la gent de la vall del Ges i de les seves institucions, sigui un jutge qui determini si la tramitació ha estat la correcta.

30 de setembre de 2006 ENTITATS D’OSONA ES COORDINEN

Representants d'entitats osonenques, com la Plataforma No a la MAT, Ara o Mai, Plataforma per l’Alt Ter, Plataforma de Tona, Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges,  Joves de Roda, CEI (Casal de l’Esquerra Independentista) , Associació Vall del Ges.Net, i d'altres persones a títol individual s’han trobat a Taradell, aquest diumenge, dia 1,  per tal d’establir mecanismes de col·laboració i coordinació. Entre els objectius que s’han marcat en aquesta assemblea en defensa del territori i la qualitat de vida dels osonencs, figuren "la potenciació del coneixement de les diferents problemàtiques, la conscienciació de la societat que s’enfronta a  greus problemes mediambientals i el treball conjunt en accions concretes d’abast comarcal."  Aquestes entitats estan treballant també en un manifest unitari que es farà públic en data propera.

22 d’agost de 2006   SURT AL DOGC EL NOU CONCURS DE LA TÈRMICA

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui el Plec de Condicions per al nou concurs de la tèrmica de Sant Vicenç de Torelló. A partir d’avui s’obre el termini perquè es presentin empreses que aspirin a la concessió. La plataforma Antiincineradora es comença a plantejar la resposta que donarà a aquesta nova situació.

15 d’agost de 2006  L’AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TORELLÓ RESPON A LA PLATAFORMA

La Plataforma Antiincineradora i  altres entitats, com els ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç de Torelló reben la resposta a les al·legacions presentades contra el nou concurs en la que aquestes  són desestimades totes. Per altra banda, no es dona resposta raonada a les qüestions plantejades i  es fa servir en tot moment un to de menyspreu envers qui les havien presentat.

31 de juliol de 2006  S’APROVA EL NOU CONCURS

L’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha aprovat definitivament el Plec de Condicions per a la concessió de la tèrmica. Ho ha fet amb els vots del grup municipal al govern i amb un vot en contra i dues no-assistències. L’ajuntament no ha respost a les diverses al·legacions.

22 de juliol de 2006. L’OZÓ, UNA PLAGA A L’AIRE D’OSONA

Tal com ja venim denunciant fa temps des de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, el nivell d’ozó a la Plana de Vic durant l’estiu és el més alt de Catalunya i ateny nivells que la legalitat demana que siguin donats a conèixer a la població perquè suposen un perill per a la salut. El setmanari “Osona” ha publicat aquesta setmana que Vic ha superat diverses vegades, en el que portem d’estiu, el llindar “d’avís a la població” pel que fa al nivell d’ozó, arribant a marcar 200 µg/m².( el 10 de juliol passat). A Manlleu es va arribar dijous passat als 189 µg/m². (El llindar “avís a la població se situa als 180 µg/m²) Recordem que les concentracions excessives d’ozó poden provocar tos, irritacions a la laringe, coll i ulls, dificultats respiratòries i empitjorament de la funció pulmonar. A més també pot provocar malestar general, disminució del rendiment, cansament i mal de cap.

11 de juliol de 2006  SANT PERE ANUNCIA QUE EL CONCURS S’APROVARÀ AVIAT

l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha fet públic que el plec de condicions per al concurs de la nova tèrmica s’aprovarà abans d’acabar el present més de juliol.  També ha ha informat que abans s’haurà contestat a les al·legacions presentades, entre d’altres,  per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i els ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. Xavier Bardolet, regidor de Medi Ambient de Sant Pere ha manifestat també que “no hi ha motiu per pensar que caldrà plantejar una nova línia elèctrica” per evacuar els 5 Mw que produirà la nova tèrmica. Ha afegit que és voluntat de l’ajuntament que la tèrmica estigui adjudicada abans de la tardor.

20 de juny de 2006. PROFESSIONALS DE LA MEDICINA D’OSONA CONTRA LA INCINERACIÓ.

S’ha fet públic un manifest subscrit per una cinquantena de metges, ATS i administratius del sistema sanitari d’Osona en el que es posicionen contra la incineració com a sistema de tractar els residus i davant la polèmica que s’ha generat a la comarca per una possible tèrmica incineradora a Sant Pere de Torelló. (Podeu trobar el text complet del manifest i els seus signants a l’apartat “Incineració i Salut”, subapartat “incineració i ciència mèdica” d’aquesta web.)

28 de maig 2006 V CAMINADA ANTIINCINERADORA “PER UNA VALL DEL GES NETA”

En el transcurs del matí d’aquest diumenge ha tingut lloc la V CAMINADA Antiincineradora “PER UNA VALL DEL GES NETA” organitzada per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i per la Plataforma Sant Pere sense Tants Fums, amb un caire festiu i reivindicatiu a l’hora. El centenar de persones que  hi ha participat ha fet un itinerari per les ribes del riu Ges, ha fet una parada per esmorzat al pont de Targarona i entre mos i mos s’ha anat informant de la situació actual, les al·legacions al nou concurs de la tèrmica, ha conegut les nombroses adhesions rebudes , entre les quals enguany també la de la “Global Alliance for Incineration Alternatives” (GAIA), i ha escoltat el manifest de la Caminada 2006.

26  de maig de 2006  SANT VICENÇ DE TORELLÓ AL·LEGA CONTRA EL NOU CONCURS DE LA TÈRMICA

Els grups municipals de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló (CiU i IPM) han al·legat contra el nou concurs per a la tèrmica de Sant Pere de Torelló. Demanen la retirada del concurs perquè “la producció d’energia prevista sobrepassa en molt  les necessitats d’aigua calenta del municipi de Sant Pere de Torelló” i pel que fa al combustible diuen que “una central molt més petita seria més factible el seu funcionament amb fusta i derivats de la fusta”.

22 de maig de 2006.   TORELLÓ TAMBÉ PRESENTA AL·LEGACIONS CONTRA EL NOU CONCURS

Els grups polítics que composen l’ajuntament de Torelló, a excepció de IC-V , han signat unes al·legacions contra l’orientació que l’ajuntament de Sant Pere de Torelló vol donar al nou concurs per a la tèrmica i es reafirmen en la seva petició de sempre que el projecte sigui dimensionat exclusivament per a la calefacció de Sant Pere de Torelló i amb un combustible sense residus. Els grups que signen aquestes al·legacions són Partit dels Socialistes de Catalunya – Progrés Municipal (PSC-PM),   Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal (ERC-AM),   Independents per Torelló (InT).  (Podeu veure el text complet a la secció DOCUMENTS)

 

18 de maig de 2006    LA PLATAFORMA AL·LEGA CONTRA EL NOU CONCURS DE SANT PERE DETORELLÓ

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i l‘associació mediambientalista Vall del Ges.Net han signat al·legacions contra el Plec del nou concurs per a la tèrmica de Sant Pere de Torelló. Darrera de buscar una empresa que gestioni l’actual tèrmica  que subministra aigua calenta i calefacció, les entitats citades afirmen que s’amaga en realitat  la promoció d’una tèrmica productora d’electricitat que serà negativa per a la comarca i no significarà cap avenç en la promoció d’energies sostenibles. Aquest concurs tanca, a més, la porta a possibles altres projectes que si que podrien ser acceptables per a la vall i quepodrien donar solució al problema. (El text complet de les al·legacions, a la secció DOCUMENTS)

 

14 de maig de 2006 EL "NO" S'IMPOSA AL REFERÈNDUM CONTRA LA INCINERADORA DE LA GRANJA D'ESCARP

Hi han votat 564 persones d’un cens de 700, de les quals 555 s'han decantat pel vot negatiu i només 7 pel ''
i dos vots nuls.  El "no" s'ha imposat rotundament, doncs,  a la consulta popular que la Plataforma 'Salvem el Baix Segre' ha dut a terme aquest diumenge a la Granja d'Escarp. Els votants han mostrat així el seu rebuig a la instal·lació d'una planta incineradora de residus carnis en aquesta població del Segrià. Tot i això, el referèndum no és vinculant i és una activitat de la plataforma Els veïns, de les nou del matí fins les nou del vespre, han pogut pronunciar-se al sobre el projecte. La portaveu de la 'Plataforma Salvem el Baix Segre', Marta Teixidó, ha explicat que la Plataforma no s'esperava una resposta tan gran dels veïns i ha explicat que a partir d'ara, la Plataforma emprendrà accions més contundents.

13 i 14 de maig de 2006    LA PLATAFORMA, A LA FIRA NATURA DE TORELLÓ

La Plataforma Antiincineradora ha mantingut  obert un “stand” aquest dissabte i diumenge per a informació de la població a la Fira Natura de Torelló . Dissabte a la tarda va presentar una xerrada a la carpa de la Fira, amb el títol “Energies netes: la geotèrmia” a càrrec de l’enginyer Ricard Llauradó. Al llarg dels dos dies, membres de la Plataforma han anat informant a la població que ho sol·licitava, sobre la situació actual: el nou concurs que promou l’ajuntament de Sant Pere de Torelló per a una nova tèrmica i la propera “V caminada antiincineradora” que tindrà lloc el proper diumenge, 28 de maig (veieu l’ apartat ACTIVITATS)

2 de maig de 2006. ES PUBLICA AL DOGC EL PLEC DE CONDICIONS PER AL NOU CONCURS

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui el Plec de Condicions per al nou concurs de la tèrmica de Sant Pere de Torelló que havia aprovat provisionalment el seu ajuntament. A partir d’avui hi ha vint dies naturals per a presentar-hi al·legacions.

22 d’abril de 2006    GREENPEACE DENUNCIA ESPANYA COM AL PAÍS MÉS INCOMPLIDOR DE KYOTO

Espanya ha augmentat un 53% les emissions de CO2 des del 1990, qual el protocol de Kyoto només permetia un augment del 15%. A més de les conseqüències mediambientals, aquest incompliment suposarà al govern espanyol un elevat cost econòmic, al qual haurà de fer front entre el 2008 i el 2010 i que podria pujar de 3000 a 15.000 milions d’euros. Són algunes de les afirmacions presentades en un informe pel director de Greenpeace a Espanya, Juan Lopez de Uralde. La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, reconeix que s’ha trigat massa a prendre mesures per poder reduir el volum d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

11 d’abril de 2006 LA PLATAFORMA ES POSICIONA CONTRA LES BASES DEL CONCURS

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges presentarà al·legacions al Plec de condicions del concurs per a empreses que l’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha aprovat per fer la concessió de l’actual tèrmica. La Plataforma considera  que el plec de  condicions que posa l’ajuntament condicionen excessivament els possibles projectes, n’exclou alguns que serien viables i mediambientalment sostenibles i aboca a un projecte massa gran perquè converteix una tèrmica per abastar aigua calenta i calefacció a la població en una planta de produir electricitat. Per contra, presenta importants ambigüitats en importants aspectes com el combustible i possibles ampliacions posteriors.  També valora negativament que en els barems del concurs puntuïn tan poc els aspectes mediambientals i de protecció de la salut. (veieu nota de premsa a la secció PREMSA)

7 d’abril de 2006   SANT PERE DE TORELLÓ VOL UNA TÈRMICA PER FER ELECTRICITAT

L’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha aprovat avui les bases pel concurs per tal d’implantar a la població una tèrmica per fabricar 5,5 Mw d’electricitat i que mantingui el servei de calefacció i aigua calenta de la població. La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges estudiarà la proposta.

3 d’abril de 2006  MOBILITZACIÓ A LA GRANJA D’ESCARP

La Plataforma Salvem el Baix Segre de la Granja d’Escarp (Segrià) ha reunit ja més de 525 signatures d’un cens electoral total de 700 persones per tal de demanar a l’ajuntament que convoqui un referèndum on el poble pugui opinar sobre una incineradora de residus carnis que es vol construir a la zona de la Vall Fera, entre els aiguabarreigs del Segre i el Cinca i el Segre i l’Ebre, una zona de gran interès ecològic botànic i zoològic.

1 d’abril de 2006   LA PLATAFORMA A LA GRANJA D’ESCARP (SEGRIÀ)

Convidats per la Plataforma Salvem el Baix Segre, membres de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges (Osona) han fet una xerrada a la Granja d’Escarp (Segrià). Davant més de 300 persones la Plataforma han explicat i ensenyat imatges de la història dels seus cinc anys de lluita per tal d’evitar la construcció d’una incineradora a la zona nord de la Plana de Vic. La xerrada va ser seguida d’un animat debat i en acabat Salvem el Baix Segre va organitzar una concentració a la rotonda de l’entrada del poble on es va plantar un gran fèretre que simbolitzava el perjudici per a l’agricultura, el turisme i la salut d’una possible incineradora que es construiria al seu municipi.

4 de març de 2006. BALAGUER. MEDICINA I INCINERACIÓ. ÈXIT D’UNES CONFERÈNCIES

Amb la sala d’actes de l’ajuntament de Balaguer, plena de gom a gom, el doctor Josep Ferris, pediatra de la Unitat de Salut Pediàtrica de l’Hospital de la Fe, de València  i la doctora Júlia Garcia i Castell, del Servei d’Anatomia Patològica de l’hospital de Sagunt van pronunciar sengles conferències la tarda d’aquest dissabte. La conferència del doctor Ferrís duia per títol “Conceptes bàsics sobre salut mediambiental” i la de la doctora GarciaIncineració de residus i salut humana” Tant pel posicionament i la informació aportada pels doctors com per l’èxit de participació i del debat posterior,  podem considerar aquest acte com de clar recolzament a la Plataforma Antiincineradora de Grefacsa.

4 de març de 2006. LA PLATAFORMA A LA FIRA NATURA DE LLEIDA

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha pronunciat una conferència a Lleida, en el marc de la Fira Natura, que s’ha desenvolupat a la capital del Segrià aquest cap de setmana. En aquesta conferència s’han explicat els cinc anys de lluita contra els diferents projectes incineradors que ha propiciat l’ajuntament de Sant Pere de Torelló i les possibles perspectives que el conflicte es reactivi de nou.,

27 de febrer de 2006.  ENTREVISTA  PLATAFORMA I AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TORELLÓ.

Dilluns al vespre, representants de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges  es van reunir amb l’equip de govern de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló. De la reunió (veure nota de premsa a la secció PREMSA) la Plataforma en va sortir amb greus dubtes sobre les característiques del projecte de tèrmica que l’ajuntament vol propiciar. La Plataforma no va entendre que l’ajuntament considerés que calia “autoabastir” d’electricitat el poble  així com “l’energia que consumeix la construcció del túnel de Bracons”. Fets com que la nova empresa hagi d’assumir la indemnització que l’ajuntament ha de pagar a l’empresa de l’antic projecte no ajuden gaire a la racionalitat i viabilitat d’un projecte mediambierntalment sostenible. De tota manera, de la reunió se’n va sortir amb la promesa de l’ajuntament de sospesar les aportacions de la Plataforma a les bases del nou concurs.

23 de febrer de 2006. LA GRANJA D’ESCARP. NOU PROJECTE INCINERADOR

Un nou alcalde, aquesta vegada el de la granja d’Escarp (Segrià), ha descobert les meravelles d’un projecte d’incineradora per cremar “biomassa” en la concepció que en té el DMAH. Un tipus d’indústria que no volen enlloc, però que, per raons misterioses, sedueix a alguns alcaldes de poblacions petites.  Aquest projecte, similar al de GREFACSA, a Tèrmens (La Noguera), cremaria aquells productes que no van ser autoritzats a cremar a Grefacsa al seu dia. Aquest projecte ja fa temps que cueja i la població s’havia manifestat majoritàriament en contra obligant l’alcalde a rectificar en l’anterior legislatura. Però ara, per sorpresa de tothom, ha tornat a la càrrega. Ràpidament s’ha organitzat una plataforma d’entitats i persones per tal d’oposar-s’hi.

10 de febrer de 2006  UN ESTUDI ALERTA DE QUE L’AIRE DE LA PLANA DE VIC ESTÀ MOLT CONTAMINAT

El temps” publica aquesta setmana un estudi en el que es constata que el nivell d’ozó és molt més alt a la Catalunya interior (i en especial a la Plana de Vic) que no a al cinturó industrial. Això és degut a causes climàtiques i geogràfiques. Els nivells d’ozó a la Plana de Vic són els més alts dels Països Catalans, juntament amb Juneda. El nivell amb la qualificació de “perjudicial per a la salut humana a llarg termini” ha estat en un any superat  0 vegades a Palma, 7 vegades a Barcelona, 5 a Igualada, 4 a Reus, 16 a Granollers, 46 a Vic, 48 a Tona, 56 a Manlleu. Manlleu queda en segona posició entre els 70 punts controlats als Paisos Catalans.

7 de febrer de 2006   ESPANYA NO COMPLEIX ELS SEUS PLANS DE REDUCCIÓ DE LA BROSSA

Al seu informe “La situación de las basuras en España”, GREENPEACE acaba de publicar un informe  demolidor sobre la política de residus espanyola. En cinc anys s’ha passat de generar 1,06 Kg de brossa/habitant a 1,38 Kg, és a dir, un augment del 30 %. A més, la qüestió es torna més greu quan es comprova que la política de reciclatge no funciona. GREENPEACE senyala que només es recicla un 11,5 % del total de residus produïts. El 88,5% restant es continua destinant a l’abocador o a la incineració.

6 de febrer de 2006   CATALUNYA ÉS LA COMUNITAT QUE INCINERA MÉS RESIDUS

Segons GREENPEACE, Catalunya és la comunitat de l’Estat Espanyol que incinera més residus i la que contribueix a fer pujar més el còmput de residus cremats a Espanya. Catalunya hi crema el 22,16 % de la seva brossa. Aixi mateix  GREENPEACE proclama que “Catalunya necessita un canvi de model que prioritzi les polítiques de prevenció i reciclatge.”

5 de febrer de 2006.   TANCA UNA ALTRA INCINERADORA A ESPANYA

El Cabildo de l’illa canària de La Palma ha clausurat el forn de Mendo, que rebia tota la brossa del Valle de Aridane. D’aquesta manera, l’illa deixa, després de quasi trenta anys, d’ incinerar els seus residus domèstics. La institució vol actuar a la zona per tal de restituir el valor mediambiental d’un espai que es troba en un estat de greu deteriorament.

3 de febrer de 2006  MEDI AMBIENT DENUNCIA PER INJURIES EL GRUP ANTIINCINERADORA DE GREFACSA

El Departament de Medi Ambient ha denunciat per injúries el grup antiincineradora de GREFACSA. de Térmens ( La Noguera). L’objecte de la denúncia és un article publicat a “El Punt” en què la Plataforma criticava una visita a l’empresa GREFACSA del subdirector general d’Intervenció i Qualificació Ambiental de Medi Ambient. ( Consulteu l’apartat “Premsa”per a més informació)

23 de gener de 2006    CERR  ABANDONA.  QUI OCUPARÀ EL SEU LLOC?

El regidor de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, Xavier Bardolet, ha declarat que l’empresa CERR,SL abandona definitivament la gestió de la Tèrmica  i, per tant, renuncia també definitivament al projecte d’instal·lar a la nostra vall una gran incineradora de residus. Com que aquesta instal·lació havia aixecat un gran rebuig entre la població, considerem que és una bona notícia de la que hem de felicitar-nos. El mateix regidor ha declarat que hi haurà properament un  nou concurs “per adjudicar el nou servei” i que “diverses companyies hi estan interessades”. Ara s’obren molts interrogants sobre el futur d’aquesta instal·lació, sobre la seva finalitat, el seu combustible, les seves dimensions. Cal veure en quina direcció l’ajuntament voldrà  reorientar-la.

Des d’aquí recordem que la població i les institucions (Consell Comarcal, ajuntaments de Torelló i de Sant Vicenç, Pla Estratègic – Agenda XXI ) s’han pronunciat repetidament sobre les característiques que hauria de tenir: una central només per a donar calefacció a Sant Pere i que s’alimenti exclusivament amb  biomassa forestal.

 

19 de gener de 2006. CRÍTIQUES A LA POLÍTICA MEDIAMBIENTAL

“Des del punt de vista del medi ambient, hi ha un fracàs històric del govern català el la política de reducció de residus” ha declarat Josep Lluís Moner, membre del Centre d’Estudis i Projectes Alternatius, en el transcurs d’una conferència a Molins de Rei que ha tingut lloc aquest vespre, a rel d’un projecte d’ampliació de la fàbrica de ciment de Pallejà que s’obriria a cremar residus de biomassa com pneumàtics, fangs de depuradora i altres tipus de residus contaminants.

15 de gener de 2006  COP AL PROJECTE D’INCINERADORA DE MARSELLA

La població de la zona de Fos (prop de Marsella) s’ha mobilitzat en un referèndum organitzat pels seus alcaldes. Hi ha participat 22.133 votants (el 52, 45 % del cens).  I un 97,8 % han votat no a la incineradora. El referèndum ha servit per fer callar als promotors del projecte que afirmaven que no hi havia una real oposició al projecte, malgrat les nombroses mobilitzacions anteriors. El diari “Le Monde” afirma que el projecte ha quedat seriosament tocat i acaba el seu article amb aquesta afirmació : “si la incineradora no es pot implantar a Fos, serà gairebé impossible que se’n pugui implantar cap a cap altre lloc de França”.

13 de gener de 2006  NO ES CONTROLEN SUFICIENTMENT LES INCINERADORES

La Plataforma Antiincineradora de Grefacsa, a Térmens (La Noguera) critica el funcionament de la  seva Comissió de Seguiment per considerar que la Generalitat decideix uns procediments de control que es consideren insuficients. Membres ecologistes de la Comissió han qüestionat el valor de les analítiques que s’hi fan. Diuen, per exemple, que els responsables de la planta de Grefacsa són avisats previament i sistemàtica de les diferents visites que s’hi fan per tal de recollir mostres. (per a més informació visiteu www.incineradora.tk.)

1 de gener de 2006.  AMB L’ANY NOU, UNA MICA MENYS DE FUM

Avui entra en vigor la Llei del tabac, que limita la venda i el consum de tabac, i en regula la publicitat. La llei prohibeix fumar als centres de treball, mentre que a bars i restaurants de més de cent metres quadrats no es podrà fumar excepte en una zona separada que no podrà sobrepassar el trenta per cent de la superfície. En aquesta àrea no hi podran entrar menors. Els bars més petits, hauran de triar si permeten o no fumar

6 de desembre de 2005.  EL CANVI CLIMÀTIC ES PAGA AMB SALUT

“La Vanguardia” publica avui tota una pàgina amb aquest títol. Es tracta d’un informe de la Organització Mundial de la Salut (OMS)  que alerta sobre l’expansió de malalties que el calentament de la Terra afavorirà. Onades de calor i expansió de malalties tropicals cada cop més al nord d’Europa seran algunes de les conseqüències previstes. Aquest calentament de la Terra està molt afavorit per l’efecte hivernacle provocat per la contaminació atmosfèrica.

5 de desembre de 2005   EL COTXE, UN RESIDU PERILLÓS

Amb aquest títol publica avui “El PUNT” un interessant article sobre el cost mediambiental que suposen els residus que suposen els vehicles que deixen de córrer. A l’article s’informa que la Unió Europea obligarà, a partir de gener, a reciclar un 80% dels vehicles fora d’us.

30 de novembre de 2005     ES PUBLICA EL “MANIFEST DE LA VALL DEL GES

La Plataforma Cívica per las Reducció dels Residus, de l’Assemblea dEcologistes de Catalunya, ha enviat als mitjans de comunicació el “Manifest de la Vall del Ges elaborat a Sant Vicenç de Torelló el dia 26 i en el que es qüestiona tota la política de residus del govern, a causa de la manca d’un veritable programa de reducció de residus i si tot un seguit d’actuacions en que potencia amb diferents noms el que continuen sent abocadors i/o incineració encoberta (pedreres, ecoparcs, cimenteres o tèrmica  de Sant Pere de Torelló).

16 de novembre de 2005- ES DEMANA INFORMACIÓ

La Plataforma Antiincineradora ha sol·licitat a l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló  informació sobre la resolució de l’expedient municipal obert a CERR SL. amb motiu de la demanda de l’empresa de rescissió del contracte de concessió de la tèrmica amb l’ajuntament.  També se li ha demanat sobre l’estat del projecte d’incineradora  i sobre les intencions de l’ajuntament cap a l’actual tèrmica si finalment se suspèn definitivament el projecte de CERR. Igualment s’ha sol·licitat que es convoqui la Comissió de Seguiment de la tèrmica, que no s’ha reunit des del desembre de 2002.

 

7 de novembre de 2005    LA TROBADA DE LA PCRR A SANT VICENÇ DE TORELLÓ PEL 26 DE NOVEMBRE

El proper 26 de novembre se celebrarà la trobada de tardor de la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus (PCRR) de la Federació d’Ecologistes de Catalunya. Aquesta plataforma aplega entitats de tot el país que treballen en aquest tema. La reunió, que tindrà per amfitriona la Plataforma Antiincineradora,  se celebrarà a la Vall del Ges, a l’aula de cultura de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló al llarg de tot el dia. S’hi debatran temes relacionats amb els residus, abocaments i incineració.

5 de novembre de 2005     CONSELL DE LA FEDERACIÓ DECOLOGISTES DE CATALUNYA

La Plataforma de la Vall del Ges ha participat en el consell de la Federació d’Ecologistes de Catalunya que s’ha celebrat a Molins de Rei. Entre els temes tractats destaquem l’acord de valorar, des d’un punt de vista de la sostenibilitat, el compliment del Pacte del Tinell per part del govern tripartit, la valoració de la manifestació NO A MAT  i de l’aprovació del Pla de l’Energia, i la constitució de diferents grups de treball, entre ells el d’Energia. També l’endegament de la campanya “Mil entitats catalanes per a la Reducció dels Residus”.

25 d’octubre de 2005  ES DEMANA AL  DMAH LA SUSPENSIÓ DEFINITIVA DEL PROJECTE

La Plataforma Antiincineradora ha sol·licitat al Departament de Medi Ambient i habitatge la suspensió definitiva de l’autorització ambiental del projecte d’incineradora.

 15 d’octubre de 2005    MANIFESTACIÓ CONTRA LA  M.A.T. (Molt Alta Tensió)

La Plataforma Antiincineradora ha participat a la manifestació convocada per la Plataforma no a la MAT i la Federació d’Ecologistes de Catalunya i la presència i recolzament de totes les organitzacions ecologistes de Catalunya. Unes 4000 persones, una part d’ells provenint de la Catalunya Nord, inclosos diversos alcaldes, han recorregut els carrers de Barcelona fins a la plaça Sant Jaume per oposar-se al projecte de gran línia elèctrica que ha d’unir les nuclears franceses amb el nord d’Àfrica. Arcadi Oliveres, de Justícia i Pau ha llegit el comunicat final. Cal recordar que un dels traçats possibles de la línia travessa Osona de nord a sud i la vall del Ges per la zona del Forat Micó, un bell paratge situat entre les serres de Bellmunt i Puigsacalm.  No és d’estranyar que hagin estat nombrosos els osonencs presents a la manifestació

3 d’octubre de 2005.  L’AJUNTAMENT NO ACCEPTA LA RENÚNCIA  DE CERR SL.

El ple de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha refusat la rescissió del contracte de concessió de la tèrmica que  va proposar per l’empresa CERR SL. El motiu al·legat és les condicions econòmiques exigides per l’empresa. L’interrogant sobre la continuïtat de la tèrmica actual i del projecte d’incineradora presentat per CERR continua vigent.

28 de setembre de 2005  VISITA A LA TÈRMICA DE MOLINS DE REI

La Plataforma Antiincineradora, amb diverses entitats socials i ecologistes de la Vall del Ges, ha visitat la central tèrmica de Molins de Rei (Baix Llobregat) que abasteix de calor l’aigua sanitària i la calefacció del barri de La Granja. L’enginyer de l’empresa, Xavier Gil, va explicar de manera molt didàctica qui era l’empresa i va mostrar, in situ, el seu funcionament. Aquesta planta tèrmica crema solament 2.200 tones anuals de biomassa vegetal per servir a una població similar a la de Sant Pere de Torelló. (Veieu la nota de premsa corresponent a la secció “Premsa” d’aquesta WEB i més informació d’aquesta planta de Molins de Rei a l’apartat “La incineradora de la Vall del Ges”, subapartat “alternatives possibles”, d’aquesta mateixa WEB)

20 de juliol de 2005. LA SUSPENSIÓ PER PART DE MEDI AMBIENT ÉS NOMÉS PROVISIONAL

Segons la certificació que la Plataforma Antiincineradora ha rebut de la Ponència Ambiental del Departament de Medi Ambient, amb data de 5 de juliol, aquesta Ponència ha acordat suspendre temporalment la tramitació de la llicència ambiental del projecte d’incineradora fins que es resolgui l’expedient que l’ajuntament de  Sant Pere de Torelló té obert davant la sol·licitud de l’empresa de resoldre l’actual contracte. L’ajuntament té tres mesos per respondre.

15 de juliol de 2005. LA P.C.R.R.  ACORDA TROBAR-SE A LA VALL DEL GES

La Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus (PCRR) que aplega entitats de tot Catalunya, entre les quals la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha acordat fer la seva assemblea de tardor a la Vall del Ges, probablement cap a finals d’octubre.

5 de juliol de 2005. MEDI AMBIENT SUSPÈN TEMPORALMENT EL TRÀMIT DE LA LLICÈNCIA DEL PROJECTE D’INCINERADORA DE SANT PERE DE TORELLÓ.

Segons han manifestat els tres alcaldes de la vall del Ges (Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló), el conseller de Medi Ambient els ha comunicat avui dimarts que la Direcció General de Qualitat Ambiental ha suspès tempopralment la tramitació de llicència ambiental del projecte d’incineradora que CESPA i altres empreses volien dur endavant des del 2001.Sembla ser doncs, que s’ha enterrat el vell  projecte, i això seria una molt bona notícia només a condició que el projecte que el pugui substituir sigui radicalment diferent en concepció, finalitat i combustible.

2 de juliol de 2005. LA PLATAFORMA, MEMBRE DE LA FEDERACIÓ D’ECOLOGISTES DE CATALUNYA.

Després de quasi quatre anys de treball conjunt a la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus, la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, a través de l’entitat ecologista Vall del Ges.Net,  ha ingressat com a membre de ple dret a la Federació d’Ecologistes de Catalunya. Aquesta assemblea compta des d’ara amb catorze entitats ecologistes que abasten el territori de Catalunya: ALNUS, L’ALZINA, ANG, ARÍTJOL, BOSC VERD, CEPA, GEPEC, IADEN, IPCENA, GDMNS, GN del CM Sant Cugat, LIMNOS, PLATAFORMA ANTIINCINERADORA DE LA VALL DEL GES, SALVEM L’EMPORDÀ, VALLÈS NET. La prestigiosa entitat del Vallès ADENC, també ha sol·licitat l’ingrés a la Federació.    

1 de juliol de 2005.  EL 23 DE JULIOL, MANIFESTACIÓ A VIC CONTRA LA M.A.T.

La Plataforma No a la M.A.T. (Molt Alta Tensió) ha convocat una manifestació a Vic per al proper 23 de juliol, a les set de la tarda per exigir que no es dugui a terme la línia de transport d’electricitat entre Espanya i França, ni per Bescanó, ni per Baixàs ni per cap altre lloc. La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges participa d’aquest moviment des de la seva constitució.

19 de juny de 2005. LA PLATAFORMA AMB “S.O.S.  LLUÇANÊS”.

Membres de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges han participat a la manifestació que ha tingut lloc aquesta tarda a Santa Creu de Jutglars  contra pla planta de tractament de residus que empudega tot el Lluçanès central. El mig miler de persones que s’han manifestat han expressat el seu rebuig a la manera actual de funcionament d’aquesta planta. Tant de bo que el qui hagin de prendre mesures ho facin ben aviat!

 17 de juny de 2005. ES CONSTITUEIX LA PLATAFORMA CONTRA LA M.A.T. A OSONA

Avui s’ha constituït a Taradell la Plataforma contra la línia d’alta tensió que travessaria la comarca de sud a nord ( i també la vall del Ges) Amb el prop de centenar de persones hi havia també diversos membres de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges. la Plataforma neix convergint i amb col·laboració de les seves homònimes a les terres de Girona i a la Catalunya Nord.   

8 de juny de 2005. LA PLATAFORMA, AL PARLAMENT

En el transcurs d’una pregunta parlamentària de Ramon Espadaler (CiU) al conseller de Medi Ambient, Salvador Milà (ICV) aquest va afirmar que la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges formava part de la llista de col·lectius que s’oposen a instal·lacions de tractament de residus “amb els que es treballa de forma conjunta” i va recordar també, que aquesta plataforma ja estava constituïda abans que ell arribés a la Conselleria. Certament, Salvador Milà és el tercer Conseller de Medi Ambient amb qui la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges “ha treballat de forma conjunta” en els darrers cinc anys.

5 de juny de 2005. IV CAMINADA ANTIINCINERADORA

Avui, dia mundial del Medi Ambient ha tingut lloc amb èxit  la IV CAMINADA ANTIINCINERADORA, organitzada per la “Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges” i  per la plataforma “Sant Pere sense tants fums”,  per camins de Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló. La caminada ha començat amb una cantada a càrrec de membres de la Coral Lloriana. En un ambient distès, però reivindicatiu, s’ha fet un esmorzar en un mas a mig camí, i s’ha fet un parlament. (el text íntegre es troba a l’apartat “DOCUMENTS” d’aquesta mateixa web) S’ha constatat la necessitat de continuar la mobilització a la vista dels elements actuals del conflicte i després de passar per  l’actual tèrmica. Allà s’ha pogut comprovar que està cremant més que mai, evidentment molt més del que cal a l’estiu per donar calefacció i aigua sanitària de Sant Pere. S’ha pogut comprovar també la pèssima qualitat de la biomassa utilitzada (hi havia fins i tot cotxes a mig desballestar). L’actual empresa, la mateixa que vol fer la nova tèrmica, deu vegades més gran que l’actual , ha convertit aquesta en una pura incineradora de residus.

3 de juny de 2005. SOS LLUÇANÈS AMB LA PLATAFORMA

SOS Lluçanès, la plataforma de comarca que lluita contra les olors i contaminació de la planta de Fumanya (Sant Martí d’Albars) ens fa arribar la seva adhesió a la “IV Caminada Antiincineradora”

1 de juny de 2005. GAIA S’ADHEREIX A LA IV CAMINADA

GAIA ( Aliança Global per a Alternatives a la Incineració).Cecília Allen, comissionada per l’organització.  GAIA per a tots els pobles de parla hispana sens ha fet arribar un missatge d’encoratjament i adhesió a la IV Caminada. GAIA es una xarxa  formada por més  de 450 organitzacions de 71 països , que treballen contra la incineració de residus i a favor d’estratègies alternatives .

29 de maig de 2005. 19a. TROBADA ECOLOGISTA I DE PLATAFORMES DELS PAÏSOS CATALANS

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i l’entitat Vall del Ges.Net han participat a la 19a. Trobada Ecologista i de Plataformes dels Països Catalans que han tingut lloc a Tortosa (Baix Ebre) els dies 27, 28 i 29 de maig. En el seu decurs han participat als grups de treball de Residus (constatació de la política continuista del govern actual) i d’Energia (estudi del projecte de Pla Energètic de Catalunya) i també al manifest final de la Trobada (Manifest de Tortosa). A més de tota la informació compartida cal destacar la xerrada de Manolo Tomàs, històric dirigent de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que ha fet un lúcid relat de la lluita que va aconseguir fer enrera la major part del  Plan Hidrológico que pretenia transvasar l’Ebre d’una punta a l’altra del país (i transvasar un munt de diners públics a butxaques privades). L’emotiva ovació amb que va ser acomiadat indica sens dubte el referent que significa avui dia la seva obra per a tantes agressions i lluites com presenta el nostre territori.

28 de maig de 2005.  NOVES ADHESIONS A LA “IV CAMINADA ANTIINCINERADORA A LA VALL DEL GES

Entre les adhesions rebudes aquesta setmana per a la IV Caminada Antiincineradora que tindrà lloc diumenge, 5 de juny (veieu apartat “Accions” d’aquesta web) figuren de les següents entitats: Col·lectiu Userda (Associació Catalana de Comunicació Ecologista), Assemblea en Defensa de les Terres Nord-Orientals, Coordinadora Antilínia de les Gavarres,  GEPEC- Ecologistes de Catalunya, Plataforma en Defensa del Matarranya, Plataforma Salvem les Valls, Agrupació de Protecció del Medi Ambient del Garraf, Plataforma Ordal-Garraf, Plataforma en Defensa de la Terra Alta, PKAT( Plataforma Kontra l’Alta Tensió Tensió i l’Especulació) del País Valencià, Plataforma Vallès Net, Associació Ecologista La Bassa Roja (la Noguera), PCRR (Plataforma Cívica per a la Reducció dels Residus) de la Federació d’Ecologistes de Catalunya), Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA- Ecologistes de Catalunya),  Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer, OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya).

27 de maig de 2005.    LA PLATAFORMA INFORMA A LA FISCALIA DE MEDI AMBIENT

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha fet arribar també a la Fiscalia de Medi Ambient l’acta notarial que descriu el combustible contaminant que fa servir actualment la tèrmica “d’estelles” de Sant Pere de Torelló.

20 de maig de 2005.   LA PLATAFORMA DENUNCIA QUE LA TÊRMICA CONTAMINA

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha presentat a  les Conselleries de Medi Ambient i de Sanitat l’acta notarial en la que s’informa quins són els materials que està cremant actualment la tèrmica “d’estelles” de Sant Pere de Torelló. Entre aquests materials hi figuren plàstics de tota mena, PBC, porexpan, aglomerats, plastificats, melamines, fibra de vidre, vernissos, fibres tèxtils, etc. la combustió dels quals és altament contaminant. Ens qüestionem, un cop més,  la credibilitat que ens pot merèixer el grup d’empreses que gestionen actualment la tèrmica i que pretenen construir i gestionar una instal·lació deu vegades més gran al costat d’aquesta.

14 i 15 de maig de 2005.  LA PLATAFORMA, A LA “FIRA NATURA” DE TORELLÓ

Un estand de la Plataforma Antiincineradora ha participat a  la “Fira Natura” que ha tingut lloc aquest dissabte i diumenge a Torelló. A més de posar a l’abast del públic les seves publicacions, la Plataforma va organitzar-hi una xerrada, que sota el nom de “compostatge casolà”, va donar l’enginyer agrònom Jaume Soler

10 de maig de 2005. ES CONVOCA LA “IV CAMINADA ANTIINCINERADORA”

Ha quedat convocada  per a diumenge, 5 de juny, la IV CAMINADA ANTIINCINERADORA , que durant aquest matí recorrerà camins de la vall del Ges (termes de Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Torelló). Podeu consultar el cartell anunciador en aquesta mateixa web, a l’apartat “Accions”.

23 d’abril de 2005. LA PLATAFORMA AMB LA DIADA DE SANT JORDI.

La Plataforma Antiincineradora ha distribuït arreu de la vall del Ges un punt de llibre amb motiu del Dia del Llibre i de la Festa de Sant Jordi, amb un bonic dibuix i el poema titulat “La rosa i la incineradora”. Podeu consultar per aquest punt de llibre a aquesta mateixa web a l’apartat de “ACCIONS”.

29 de març de 2005. DECEPCIONANT ENTREVISTA AMB EL CONSELLER DE MEDI AMBIENT.

Representants de deu plataformes i grups ecologistes, entre les quals la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges,  membres de la PCRR (Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus-Ecologistes de Catalunya),  s’han entrevistat avui amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge, amb la Secretària General del Departament i amb el Gerent  de l’ARC (Agència de Residus de Catalunya), i han presentat el seu desencís a la política mediambiental sobre residus que porta el Departament de Medi Ambient i han formulat diverses peticions i suggeriments, entre les quals les seves propostes de modificacions  a l’avantprojecte de la Llei de mesures de finançament de les infrastructures de tractament de residus.

Respecte a la incineradora de la vall del Ges el conseller ha manifestat que les negociacions entre l’empresa i el Departament continuen i que és voluntat del citat departament que es construeixi una “planta de valorització energètica” a Sant Pere de Torelló, sense voler entrar però en detalls com les dimensions del projecte i el tipus de biomassa a tractar. L’amenaça, per tant, continua present.

16 de març de 2005.   CERR SL. RENUNCIA A LA TÈRMICA DE SANT PERE DE TORELLÓ?

Segons la nota de premsa que acaba de publicar l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, l’actual concessionari de la tèrmica els demana resoldre el contracte en no poder tirar endavant el projecte que va presentar a  avaluació ambiental el 2002 i que la Generalitat , en una proposta de resolució del setembre passat , li autoritzava, si bé amb algunes modificacions.

L’empresa també argumenta que els quatre anys de gestió acumulats ( des d’abril del 2001) han generat unes despeses que no està disposada a continuar assumint. El concessionari reclama per aquest motiu poder recuperar les inversions realitzades a la central tot aquest temps.

El que la nota de premsa de  l’ajuntament no diu,  és que ben segur que l’enorme pressió popular en contra d’aquest projecte també ha   pesat en la decisió de l’empresa.

No cal dir que, de confirmar-se la notícia, estaríem davant d’un fet  que pot donar un tomb decisiu al llarg conflicte que fa més de quatre anys que dura. 

3 de març de 2005. FRUSTRAT DEBAT A CATALUNYA RÀDIO

Catalunya Ràdio havia  proposat avui fer un debat al Matí de Catalunya Ràdio el matí del 4 de març sobre el tema de la incineradora de Sant Pere de Torelló. Hi havien de participar  Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, Maria Comellas, Directora General de Qualitat Mediambiental i un representant de la Plataforma Antiincineradora. El portaveu de la Plataforma ha acceptat òbviament,  però el debat ha estat desconvocat poc després per  Catalunya Ràdio "per problemes d'agenda" dels altres dos participants.

2 de març de 2005. EL GRUP DE DEFENSA DEL TER (GDT) ES DESMARCA DEL CONSELLER SALVADOR MILÀ

El Grup de Defensa del Ter ha publicat una carta oberta al conseller de Medi Ambient Salvador Milà en resposta a unes declaracions seves a un mitjà comarcal, en la que es desmarca de la pretesa sintonia entre la política del la conselleria i el grup ecologista respecte al projecte incinerador de Sant Pere de Torelló. El GDT no dubta a qualificar de "pèssima" la proposta de resolució del Departament de Medi Ambient, alhora que constata els mateixos punts negatius que la Plataforma Antiincineradora havia denunciat. (Es pot consultar la carta al nostre apartat "PREMSA" o a la web www.osona.com)

 28 de febrer de 2005.  LA  "CARTA A L'OPINIÓ PÚBLICA" AL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO.

Al programa de Catalunya Ràdio, el més escoltat de la radiodifusió catalana, i en concret a la secció "el Correu de l'Oient", l'Antoni Bassas  ha llegit un extracte important de la carta que han publicat 186 ciutadans contraris a la incineradora de Sant Pere de Torelló.(Es pot consultar a l'apartat "PREMSA" de la nostra web)

27 de febrer de 2005.  CARTA A L'OPINIÓ PÚBLICA

186 persones han enviat als principals mitjans de comunicació audiovisuals i escrits una carta en la que demanen que la Generalitat no autoritzi definitivament i clara el projecte d'incineradora de Sant Pere de Torelló. "Si la incineradora es posa en funcionament, - diuen els signants-  no només perjudicarà la salut dels habitants d'Osona i voltants, sinó que s'haurà fet un pas enrera en la política de gestió de residus." (es pot consultar la carta a l'apartat "PREMSA" d'aquesta mateixa web)

24 de febrer de 2005. AL·LEGACIONS A LA MODIFICACIÓ DE LA LLEI DE RESIDUS

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i el grup mediambiental VALL DEL GES . NET han presentat sengles al·legacions als Projectes de Modificació de les lleis 6/93 reguladora dels residus i 16/2006 de Finançament de les Infrastructures de Tractament. Entre les nombroses esmenes presentades destaquem les que incideix a demanar que no es consideri com a valorització energètica la incineració de residus i la demana que s'igualin les taxes de penalització dels residus duts a incinerar i els que es porten a abocador. Nombroses organitzacions ecologistes d'arreu del país han presentat també esmenes en aquest sentit.

19 de febrer de 2005.   ESCULTURA ANTIINCINERADORA

Una escultura al·legòrica a la incineradora ha estat plantada al terme de Sant Vicenç de Torelló, a la carretera que va de Torelló a Sant Pere de Torelló, a l'alçada de la cruïlla de la que va a Sant Vicenç. Aquesta escultura, de 4 m. d'alçada i que representa un cap de persona, amb llàgrimes i partit per una xemeneia, havia format part d'una de les carrosses del Carnaval de Torelló d'enguany. (reportatge gràfic a l'apartat "IMATGES" d'aquesta web)

16 de febrer de 2005.  REUNIÓ A l'ICAEN

Membres de la Plataforma Antiincineradora s'han entrevistat amb Jordi Parés, assessor mediambiental de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i s'ha debatut sobre les possibles alternatives per a donar calefacció a Sant Pere de Torelló si finalment les empreses que promouen el projecte actual es retiressin.

Avui també s'ha tingut constància que el nombre d'al·legacions presentades a la proposta d'autorització de la Incineradora supera les 2.400

 7 de febrer de 2005. TROBADA AMB CESPA

Membres de la Plataforma Antiincineradora s'han entrevistat amb Manuel Garriga, director regional de CESPA a Catalunya. Aquesta empresa una de les que composa CERR SL, i que està especialitzada en la gestió de residus és la principal impulsora del projecte d'incineradora a Sant Pere de Torelló. En el transcurs de l'entrevista es van intercanviar posicionaments sobre el punt mort en que es troben en aquest moment, segons Garriga,  les negociacions entre CERR SL i el Departament de Medi Ambient per a l' autorització de la incineradora projectada.

5 de febrer de 2005 LA PLATAFORMA, AL CARNAVAL DE TORELLÓ. JORNADA SOBRE ENERGIA A MOLINS DE REI

Membres de la Plataforma Antiincineradora han participat amb una carrossa i una nodrida comparsa a la desfilada del Carnaval de Terra Endins que se celebra cada any a Torelló. Desenes de milers de persones han pogut contemplar la carrossa al·legòrica de la incineradora i escoltar la música reivindicativa ballada per una bona colla de xemeneies contestatàries. Cal dir que el tema de la incineradora ha estat  el més representat al Carnaval de Torelló: A més de la carrossa de la Plataforma, dues altres de la mateixa rua han tingut  també com a tema el projecte incinerador de Sant Pere de Torelló.

Paral·lelament, altres membres de la Plataforma han estat avui presents a la jornada sobre energies alternatives que ha tingut lloc en el marc de la Fira de la Candelera de Molins de Rei. Aquests membres han pogut també visitar la tèrmica que abasta de calefacció un barri de Molins amb 680 famílies i que només consumeix 2.200 tones anuals de biomassa forestal. Recordem aquí que el projecte al que ens oposem parla de 90.000 tones anuals de residus per a 450 famílies! L'empresa que porta la tèrmica de Molins de Rei és la mateixa que va desestimar l'ajuntament de Sant Pere de Torelló quan va treure a concurs la gestió de la tèrmica actual.

26 de gener de 2005. NOVA TROBADA AMB EL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT

Membres de la Plataforma Antiincineradora s'han entrevistat de nou amb Maria Comellas, directora general de Qualitat Mediambiental.  La representant del govern ha assegurat repetidament que el projecte actual de tèrmica-incineradora no tiraria endavant i que advocats de les empreses i de la Generalitat  estaven "negociant".  Ha assegurat també que s'estava estudiant redactar un nou  projecte nou. La directora general però, no s'ha compromès que el projecte actual de les empreses sigui formalment refusat i tampoc  ha volgut  concretar en absolut sobre els dos punts essencials per a la Plataforma i la societat civil i política de la comarca:  el combustible que faria servir el nou projecte i les dimensions d'aquest. La Plataforma va demanar participar en l'estudi del nou projecte. Maria Comellas s'ha compromès de nou a que el Departament no emetria cap resolució sobre el projecte de Sant Pere de Torelló sense tornar a reunir a la Plataforma.

4 de gener de 2005  ADÉU A L'INCINERADORA DE TONA

La Mancomunitat ha desmuntat avui matí l'últim símbol, i el més visible, de la incineradora de Tona: la xemeneia. Així es visualitza el punt i final a una instal·lació que es va construir fa quinze anys i que la lluita popular va fer tancar. Va morir de la millor manera possible: d'inanició, és a dir, per falta de residus de la seva zona que va optar per la recollida selectiva..

29 de de desembre de 2004    LA PLATAFORMA, AMB LA SELECCIÓ CATALANA

Diversos militants antiincineradora van assistir al partit de futbol Catalunya-Argentina per tal de donar el seu suport a les seleccions  nacionals catalanes. Van aprofitar també l'avinentesa per donar-se a conèixer per mitjà d'algunes pancartes. La televisió va mostrar clarament una d'aquestes pancartes i alguna emissora de ràdio (RAC-1) se'n va fer ressò també..

24 de desembre de 2004   TROBADA AMB EL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT

Membres de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges s'han entrevistat avui amb Maria Comellas, directora general de qualitat mediambiental, del Departament de Medi Ambient i Habitatge. S'han intercanviat informacions i posicionaments. Maria Comellas s'ha compromès a que el Departament no emetria la seva resolució sobre el projecte de Sant Pere de Torelló sense tornar a reunir a la Plataforma. S'ha acordat que la nova reunió seria el proper dia 26 de gener de 2005

 

21 de desembre de 2004.    JA HI HA MÉS DE 2000 AL·LEGACIONS!

Amb data d'avui el nombre d'al·legacions contràries a la proposta d'autorització i que han passat per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges sumen ja 2.045. 

 

19 de desembre de 2004  TALL DE CARRETERA BARCELONA-PUICERDÀ AMB CANTADA DE NADALES

Nombrosos manifestants contraris a la proposta d'incineradora de Sant Pere de Torelló han tallat la carretera C-17 per´fer palès el profund malestar de la vall del Ges per l'actitud del departament de Medi Ambient que pretén autoritzar-la. L'acte que ha comptat amb la paciència democràtica dels automobilistes que han quedat retinguts per espai de mitja hora a la carretera, s'ha desenvolupat amb acompanyament d'instruments musicals, eslògans  i cants.  S'han corejat crits  refusant la incineradora i lligant la seva lluita a la de la marató de TV-3 en tant que s'oposaven a la contaminació que fa augmentar aquesta malaltia i s'han cantat nadales amb lletres irònicament adaptades per a l'ocasió  tals com "Fum, fum, fum". Els manifestants s'han dissolt cap a les 17:30 pacíficament i en un ambient festiu i satisfets pel desenvolupament de l'acte.

 15 de desembre de 2004.   ELS MOVIMENTS ECOLOGISTES CRITIQUEN AMB DURESA LA POLÍTICA DE RESIDUS DEL GOVERN

"Una trentena de membres de diferents grups ecologistes de Catalunya es van manifestar ahir davant de la Conselleria de Medi Ambient per denunciar la "política continuísta" que en matèria de residus porta a terme el govern de la generalitat . Els manifestants es van reunir amb el director de Serveis del departament de Medi Ambient, Enric Oltra, per criticar que la gestió de residus, lluny de prioritzar la recollida selectiva en orígen es dedica a prioritzar el tractament finalista de la brossa a partir de la construcció de grans instal·lacions com els ecoparcs. A més, critiquen  que el departament que lidera el conseller Salvador Milà no ha posat fi a les grans problemàtiques socials del territori, com l'abocador de Vacamorta i la central tèrmica de la Vall del Ges, sinó que els ha accentuat."

                                       (PUNT DIARI, 16 de desembre de 2004) 

 3 de desembre de 2004.  CONTINUA LA PLUJA D'AL·LEGACIONS

Continua la pluja d'al·legacions a la proposta del Departament Medi Ambient d'autorització de la incineradora de Sant Pere de Torelló. Aquest matí ja se n'havien presentat a Barcelona cap a 1600!   I ens en continuen arribant. També sabem de nombroses entitats ecologistes i cíviques que han presentat les seves pròpies al·legacions. Per altra banda les pancartes contràries a la incineradora comencen a escampar-se per balcons i finestres de la vila de Torelló. Ja fa dies que  els balcons de Sant Vicenç de Torelló en són plens. També aquest matí, la directora general de Qualitat Ambiental, Sra. Maria Comellas, ha negat personalment la possibilitat de consultar l'expedient que havien sol·licitat dos membres de la Plataforma que s'havien desplaçat a Barcelona. El posicionament parcial de la Conselleria cada cop és més evident.

2 de desembre de 2004.  REUNIÓ AMB EL GDT

La Plataforma Antiincineradora s'ha trobat amb el Grup de Defensa del Ter (GDT) a Sant Vicenç de Torelló. Durant la reunió s'han intercanviat informació i punts de vista i s'ha constatat l'acord en nombrosos punts.  S'ha acordat començar a treballar per poder fer propostes conjuntes  alternatives a l'actual projecte de Sant Pere de Torelló. 

 

 28 de novembre de 2004.  NOVA RUA DE COTXES A OSONA

Una caravana de cotxes amb slògans contraris a al projecte incinerador que es vol ubicar a Sant Pere de Torelló ha recorregut els carrers de Torelló, Manlleu, Roda i VIc, fent sonar els seus clàxons. A alguns llocs, com a Manlleu, hi havia gent que aplaudia des dels balcons. A la resta, la caravana els repartia informació escrita sobre la problemàtica.Aquesta nova iniciativa respon, una setmana més a la campanya "CADA SETMANA UNA ACCIÓ... CONTRA LA INCINERACIÓ"  que la Plataforma Antiincineradora va decidir engegar en l'assemblea del 4 de novembre.  Dissabte que ve, dia 4, al matí, hi ha prevista una pintada popular de pancartes, a la Plaça Vella de Torelló..

 

26 d'octubre de 2004.   CONVOCATORIA DE REUNIÓ. 

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges convoca una reunió informativa per a veïns de la vall, dijous, 4 de novembre de 2004 , a les 21 hores, a l’Aula de Cultura de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló. En aquesta reunió s’exposaran els punts més significatius de la proposta d’autorització de la incineradora de Sant Pere de Torelló  que el Departament de Medi Ambient i Habitatge va fer públic ara fa uns dies. S’explicarà l’engany que va suposar la nota de premsa que va treure el citat  Departament i les raons profundes que han dut al Departament a l’actual posicionament. Es podrà consultar el text íntegre de la proposta de resolució, així com als altres  textos legals als que fa referència.

 

25 de novembre de 2004.   MANIFEST DE CRUÏLLES

La Plataforma Cívica per la Reducció de residus (PCRR) que aplega nombroses entitats i plataformes ecologistes d'arreu de Catalunya ha publicat el manifest redactat el dia 20. Es tracta d'un mànifest força crític amb la política mediambiental del govern de la Generalitat de Catalunya i, especialement amb la conselleria de Medi Ambient.  En referència a la incineradora de Sant Pere de Torelló el punt quatre del manifest diu testualment:    "S’està mantenint la política del foment de la incineració: s’està emmascarant com a valorització energètica en els diferents projectes i previsions, en cremar o utilitzar residus com a combustible. Exemples en són els conflictes de la Cimentera d’Alcanar, la Incineradora emmascarada de central tèrmica de Sant Pere de Torelló que el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol autoritzar, la incineració i gestió de residus carnis de GREFACSA a Térmens, o el projecte d’aplicació d’un cànon a la incineració del 50% del que s’aplica a l’abocament.” (El text complet el trobareu en aquesta mateixa WEB a l'apartat "PREMSA")

 

20 de novembre de 2004. TROBADA DE PLATAFORMES A CRUÏLLES

Plataformes i organitzacions ecologistes que tenen en comú la seva lluita per la reducció de residus i contra els diversos atentats ecològics i sanitaris que aquests residus ocasiones s'han trobat avui a Cruïlles (Baix Empordà). Organitzacions provinents d'arreu de Catalunya: de la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià, de la Conca de Barberà i la Noguera, dels dos Vallès i dels dos Empordans, del Barcelonès i del Baix Llobregat i també d'Osona (Plataforma Antiincineradora) han intercanviat  informació i estratègies, han dinat plegades i, de la mà de la plataforma antiabocador han visitat el colossal abocador de Cruïlles i constatat de primera mà la gran quantitat de deficiències que presenta i la gravetat de l'atemptat ecològic que suposa. Finalment la trobada ha acabat amb la redacció d'un manifest que explicita la total decepció que ha suposat la política mediambiental del govern de tripartit i en especial la de  la conselleria de Medi Ambient i s'ha dissenyat un acte conjunt que tindrà lloc a Barcelona el mes que ve.

 

RUA DE COTXES I ACTE AL FESTIVAL DE CINEMA DE TORELLÓ

També avui dissabte, una rua constituïda per uns cinquanta cotxes han ressiguit festivament aquest els pobles de Vila-seca, Borgonyà, Orís, les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Manlleu, Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. S'han exhibit pancartes i megafonat proclames per tal d'alertar la població sobre l'amenaça de la incineració a la comarca d'Osona.

Al vespre, un grup d'activistes de la Plataforma Antiincineradora han estat repartint propaganda i mostrant pancartes a l'entrada del teatre Cirviànum on tenia lloc una de les sessions del Festival de Muntanya de Torelló,n que té un públic amant de la natura i preocupat per les qüestions mediambientals.  

 

19 de novembre de 2004:  MÉS DE MIL AL·LEGACIONS

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges té constància de que fins a 1.039 persones havien signat al·legacions a la proposta d'autorització del Departament de Medi Ambient a la incineradora de Sant Pere de Torelló, fins al dia d'avui. Això sense comptar les al·legacions d'entitats, les al·legacions presentades per la pròpia Plataforma o les que s'hagin pogut presentar sense el seu coneixement.

 

18 de novembre de 2004. QUEIXA AL SÍNDIC DE GREUGES

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha presentat una queixa davant del Síndic de Greuges, senyor Rafael Ribó per entendre que no hi ha hagut imparcialitat per part d'organismes públics com l'ajuntament de Sant Pere de Torelló i el Departament de Medi Ambient i Habitatge en tot l'afer de la tramitació de la autorització ambiental del projecte incinerador que promou l'empresa CERR SL.

 

14 de novembre de 2004  NOVA MANIFESTACIÓ ANIINCINERADORA A LA C-17

Les veus i les pancartes  contràries a la incineració i a l'engany que es pot perpetrar a Sant Pere de Torelló s'han pogut  sentir a la carretera de Puigcerdà a Barcelona, la C-17,  per segon diumenge consecutiu.  Malgrat el fred i la forta tramuntana un nombrós grup de manifestants, que quasi doblava  al de diumenge passat, ha anat passant fullets informatius als automobilistes que s'aturaven per entrar a la rotonda de la Gleva  i han fet fer dos breus talls de circulació de cinc minuts cadascun. La valoració final de l'acte per part dels manifestants ha estat  molt positiva i s'estudiarà quina serà l'acció a  endegar el proper cap de setmana. 

 

 

11 de novembre de 2004 LA PLATAFORMA DEMANA UNA RECTIFICACIÓ A L'AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TORELLÓ 

Membres de la Plataforma Antiincineradora han entrat avui a l'ajuntament de Sant Pere de Torelló un requeriment formal demanant, amparat en l'exercici del dret de rectificació, que aquest ajuntament publiqui una rectificació de les informacions errònies que han inclòs en la seva nota de premsa del dia anterior. 

 

9 de novembre de 2004  NOTA DE PREMSA DE L'AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TORELLÓ

L'ajuntament de Sant Pere de Torelló ha fet pública una nota de premsa en la que desqualifica la Plataforma Antiincineradora i l'acusa de mentir i ernganyar quan diu que la proposta del departament deMedi Ambient  contempla cremar entre d'altres,  residus carnis, purins, fems, olis i llots de depuradora. El text de la la nota de l'ajuntament es pot llegir íntegra a www.osona.com, així com la cumplida resposta per part de la Plataforma Antiincineradora en la que es dona la documentació aclaridora de qui és qui menteix.

 

7 de novembre de 2004.   MANIFESTACIÓ A LA C-17 CONTRA LA INCINERADORA DE SANT PERE DE TORELLÓ

Avui diumege,a la tarda, un nombròs grups de manifestants de Sant Pere de Torelló, Sant Vicencç de Torelló i Torelló s'ha concentral a la rotonda de La Gleva, al terme municipal de les Masies de Voltregà (Osona).  Durant l'espai apxoximat d'una hora han desplegat una vintena de pancartes crítiques amb el projecte d'incineradora de Sant Pere de Torelló i amb el departament de Medi Ambient que la vol autoritzar. Hi havia també dotzenes de xemeneies i tambors, xiulets, etc.  Alguns manifestants  han estat repartint octavetes als automòbils que s'aturaven encuriosits, de retorn a Barcelona. . S'han fet dos petits talls de circulació d'uns cinc minuts cadascun ,  cap al començament i cap al final  i s'ha donat per acabada en un ambient plenament festiu. Membres de la Plataforma Antiincineradora han manifestat a la premsa i a les T.V. presents, que ara s'iniciava un seguit de mobilitzacions diferents per a cada setmana i que s'anirien anunciant oportunament. 

 

6 de novembre de 2004 de 2004. PINTADA POPULAR DE PANCARTES

Un nombrós grup de persones de totes les edats de Sant Vicenç, Torelló i Sant Pere de Torelló s’han trobat aquesta tarda a la via pública de Sant Vicenç i s’han dedicat animadament a la confecció de pancartes contràries a la implantació de la incineradora-tèrmica de Sant Pere de Torelló. Se n’han més de 200 de les mides més diverses.

 

4 de novembre de 2004.  ASSEMBLEA DE LA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA DE LA VALL DEL GES

La gent ha omplert a vessar la Sala de Cultura de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló. Membres de la Plataforma han informat de la proposta d’autorització del de la incineradora de Sant Pere de Torelló feta pel  Departament de Medi Ambient i Habitatge i de l’engany que va suposar la seva nota de premsa dient que no s’autoritzava.   L’assemblea ha expressat la seva indignació pel fet i ha cridat a la mobilització, una mobilització que anirà "en crescendo" fins que el Departament s’adoni que no pot ser tan partidista en un afer tan greu que només beneficia unes grans empreses i un ajuntament del mateix partit polític que el  Departament, amb un alcalde que, per cert, és  un alt càrrec d’aquest mateix Departament de Medi Ambient

29 d'octubre de 2004. EUROPA PODRIA PENALITZAR ESPANYA PER LA TÈRMICA DE SANT PERE DE TORELLÓ

La Direcció General de Medi Ambient de la "Comisión  Europea"  a Brussel·les ha acceptat a tràmit una queixa de l'ajuntament de Sant Vicenç de Torelló "relativa a la posible aplicación incorrecta por parte de las autoridades españolas del Derecho Comunitario  de medio ambiente, en relación con el proyecto de ampliación de la central tèrmica para producción de energía elèctrica ubicada en el municipio de Sant Pere de Torelló, en la provincia de Barcelona, en la Comunidad Autònoma de Cataluña". Brusel·les s'ha dirigit a les autoritats espanyoles demanant més informació i ha acordat que aquest afer formi part de l'agenda  de la propera reunió entre les autoritats espanyoles  i la Comissió  sobre queixes i procediments d'infracció que tindrà lloc a Madrid els propers dies. Un cop escoltat el govern espanyol, la "Comisión Europea" dictaminarà.


26 d'octubre de 2004.   CONVOCATORIA DE REUNIÓ. 

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges convoca una reunió informativa per a veïns de la vall, dijous, 4 de novembre de 2004 , a les 21 hores, a l’Aula de Cultura de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló. En aquesta reunió s’exposaran els punts més significatius de la proposta d’autorització de la incineradora de Sant Pere de Torelló  que el Departament de Medi Ambient i Habitatge va fer públic ara fa uns dies. S’explicarà l’engany que va suposar la nota de premsa que va treure el citat  Departament i les raons profundes que han dut al Departament a l’actual posicionament. Es podrà consultar el text íntegre de la proposta de resolució, així com als altres  textos legals als que fa referència.

11 d'octubre de 2004.   ES PRESENTEN AL·LEGACIONS

La Plataforma Antiincineradora  Valldelges.net han presentat sengles al·legacions a la proposta d'autorització de la incineradora que ha presentat el departament de Medi Ambient i Habitatge. Aquestes al·legacions fan resferència, tant a la forma (se'n demana la nul·litat) com pel contingut ( escontinua autoritzant una gran uncineradora amb alguna variant respecte als residus: no s'autoritzen els plàstics, però s'agfegeix la possibilitat de cremar altres productes que l'empresa no havia ni demanat.( cadàvers, purins, llots de depuradora...)


30 de setembre de 2004.    INDIGNACIO PER LA BRACONADA

A mesura que es va coneixent el text de la proposta de Medi Ambient creix la indiganacio a la vall del Ges. Sabem de reunions de veins que havien presentat al·legacions al seu dia (se'n van presentar 1500)  i que ara pensen recorrer. A la majoria ni se'ls ha notificat la proposta d'autoritzacio del projecte. Estan en total desacord, tant amb la mateixa resolucio,  com per de la manera matussera que s'ha fet publica. Els ajuntaments de Torello i Sant Vicenç tambe s'han reunit per tal de respondre al Departament.de Salvador Mila. 

 

24 de setembre de 2004.      L'ENGANY: LA INCINERADORA SI QUE S'AUTORITZA.

Malgrat la seva propia nota de premsa, la proposta de resolucio del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat resol "atorgar l'autoritzacio ambiental a l'establiment de l'empresa CERR SL per al Projecte de Central Termica de Combustible Preparat de Sant Pere de Torello".   Medi Ambient autoritza el projecte que va presentar l¡empresa. El classifica com a incineradora de residus. No posa cap pega a les dimensions de la planta que cremara 90.000 tones de residus anuals (el doble que la que ara feliçment es tanca,  a Montcada i Reixac gracies a la mobilitzacio popular). Podra fer els 20 MW d'electricitat que demanava. L'unic canvi a destacar es en un 30% del combustible. No podra incinerarr plastics, roba, cautxu,  cartrons, papers... pero a canvi , si que podra incinerar  residus carnics,  purins i altres fems, llots de depuradora, etc 

 

20  i 21 de setembre de 2004.  NOTA DEL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT

Durant aquests dos dies, el Deparrtament de Medi Ambient i Habitatge  s'ha posat en contacte amb els ajuntaments de la vall del Ges i amb les forces politiques  i ha puiblicat una nota de premsa  en la que destca  en el seu titol que la termica de Sant Pere de Torello no sera autoritzada i que demana al grup d'empresess promotor que presenti un altre projecte  que tingui per combustible la biomassa. La nota i les diferents telefonades presenten una certa ambiguitat i no hi falten les contradiccions.

 

7 de setembre de 2004. CONTAMINACIÓ ESPANYOLA A TURQUIA

Un vaixell carregat amb cendres tòxiques provinents de les tèrmiques espanyoles ha naufragat en aigües tranquiles davant de les costa turca. El vaixell havia estat rebutjat a diferents ports de països pobres del Mediterrani i, curiosament, d'aquí a una setmana vencia el termini pel qual havia de tornar a port espanyol.

 

16 d'agost de 2004. TROBADA DE PLAFORMES A TÉRMENS (LA NOGUERA)

La Plataforma contra la Incineradora de GREFACSA a Térmens ha acollit una visita de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i ha presentat detalladament, sobre el terreny, la problemàtica que afecta a aquesta bonica zona agrícola de la Noguera. La Plataforma de la Vall del Ges, que ha pogut entrevistar-se àmpliament amb nombrosos membres de la Plataforma de Térmens i Vallfogona,  ha pogut constatar la màgnífica lluita que s'éstà duent a terme en aquesta zona. A la fí de la reunió s'ha elaborat una nota de premsa conjunta.

 

16 de juliol de 2004. REUNIÓ AMB LA PLATAFORMA CÍVICA PER A LA REDUCCIÓ DE RESIDUS

Diferents entitats ecologistes d'arreu de Catalunya, entre les quals la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, s'han reunit a Molins de Rei al si de la Plataforma Cívica per a la Redució de Residus (PCRR) on es va fer una primera revisió dels cprogrames de gestió de residus de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i es va començar a preparar la participació a les XIX Trobades Ecologistes i de Plataformes en Defensa del Territori Català del més d'octubre.

 9 de juliol de 2004.   CONFERÈNCIES DE MERCÈ GIRONA I M.DOLORS COLOM

La Plataforma Antiincineradora ha organitzat dues xerrades a Sant Vicenç de Torelló, una a càrrec de Mercè Girona, del CEPA (Centre d'Ecologia i projectes Alternatius) i d'Ecologistes de Catalunya (AEEC) amb el tema "Les deixalles, un greu problema mediambiental". A continuació, M. Dolors Colom de l'OPE (Oficina de Promoció Econòmica) de l'ajuntament de Manlleu va explicar la campanya duta a Manlleu per a la reducció de residus urbans.

 8 de juliol de 2004.  NOVA ADHESIÓ

 La Vocalia de Medi Ambient de l'AAVV de l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona ens ha donat soport per escrit en la nostra lluita contra la incineració. 

 28 de juny de 2004. TORELLÓ CONTRA LA INCINERADORA

El ple de l'ajuntament de Torelló ha aprovat per unanimitat una moció on es demana un projecte diferent de tèrmica, que cremi exclussivament biomassa forestal i que sigui més petit, adaptat a les necessitats d'aigua calenta i calefacció de Sant Pere de Torelló.

 

18 de juny de 2004.  CÀNCER I INCINERACIÓ

Els doctors valencians Josep Ferrís  i Júlia Garcia i Castell, experts en salut ambiental pediàtrica i oncologia infantil i que treballen per la OMS, han pronunciat sengles conferències a Torelló relacionant la contaminació atmosfèrica i els diversos tipus de càncer. En una entrevista posterior el doctor Ferrís va asseguirar que una incineradora a la comarca repercutiria "en la qualitat de vida i en la mortalitat"

 

18 de juny de 2004. TROBADA DE PLATAFORMES ANTIINCINERADORES

Representants de la Plataforma contra la incineradora de Grefacsa de Térmens (La Noguera) han visitat la vall del Ges i s'han interessat per conéixer el problema de la incineradora de Sant Pere de Torelló de prop. Les dues plataformes han intercanviat informació i endegaran actuacions conjuntes en el futur. Properament la Plataforma Vall del Ges tornarà la visita a la comarca de la Noguera.  


 17 de juny de 2004. EL CONSELL COMARCAL D'OSONA CONTRA LA INCINERACIÓ A SANT PERE DE TORELLÓ. 

El Consell Comarcal de la comarca d'Osona ha aprovat una moció per quasi unanimitat (el reprentant d'IC.-V curiosament s'ha abstingut) en el que es demana que a Sant Pere de Torelló es faci un projecte nou que sigui dimensionat a les necessitats energètiques de calefacció i aigua calenta d'aquest municipi i que contempli com a combustible únicament biomassa forestal.

 

 

8 de juny de 2004.  INICIATIVA DE L'AJUNTAMENT DE TORELLÓ. 

L'ajuntament de Torelló ha enviat als altres ajuntaments de la comarca d'Osona un text de proposta consensuat per tots els grups municipals en el que es demana "que no s'autoritzi l'actual projecte" i que se'n faci "un altre de nou, dimensionat per garanit l'aigua calenta i el servei de calefacció als habitants de Sant pere de Torelló, en el que el combustible sigui exclusivament biomassa forestal. Altres ajuntaments de la comarca, com Sant sadurní, Sant Hipòlit de Voltregà o Sant Vicenç de Torelló ja havien aprovat mocions similars.

 

8 de juny de 2004. CAROD-ROVIRA, ANTIINCINERADOR. 

En el transcurs d'un meeting que ha omplert el teatre Cirviànum de Torelló, Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat el seu líder, Josep Lluís Carod-Rovira, com un militant d'ERC que lluita contra la incineradora de Sant Pere de Torelló.

 

20 de maig de 2004.  TROBADA PLATAFORMES-GOVERN. 


 

16 de maig de 2004.  LA PLATAFORMA, A FIRA NATURA. .

 La Plataforma Antiincineradora ha participat amb una parada a la Fira Natura, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Torelló. Nombrsos infants s'han acostat durant tot el dia a la parada i han participat al "Plafó dels desitjos" on han deixat constància de com voldrien que fos la vall des del punt de vista mediambiental. Centenars de visitants s'han interessat per la problemàtica i, els qui encara no ho havien fet, han aportat la seva signatura al "Manifest" que demana parar el projecte. 

 

5 de maig de 2004. TROBADA DE LA PLATAFORMA AMB EL CONSELLER SALVADOR MILÀ. 

Representants de la Plataforma Antiincineradora s'han entrevistat amb el Conseller de Medi Ambient Salvador Milà i amb la Directora General de Qualitat Mediambiental  Maria Comelles. Els membres de la Plataforma no han pogut obtenir de la Conselleria garanties de que el projecte de Sant Pere de Torelló complirà, en quant al combustible, amb el que estableix el Real Decret 436/2004 de 12 de febrer d'enguany per tal tal que la central pugui ser considerada de biomassa. Tampoc sembla existir un pla real per obtenir biomassa dels boscos. Es remet a un futur la confiança que hi haurà suficient biomassa forestal. I naturalment no s'exclouen els altres tipus de residus industrials. Se'ns confirma que la de Sant Pere serà la més gran de les tres que diu la Conselleria que té projectades per a Catalunya. La Plataforma ha sortit de l'entrevista convençuda de que la decisió estava presa feia molt - més enllà del que diguin ara els tècnics- i que cal construir una incineradora, justament i precisa a Sant Pere de Torelló. Qüestions de solidaritat, segurament, entre un ajuntament i una Conselleria de la mateixa corda política. I és que, com deia recentment una nota de l'endeutat ajuntament de Sant Pere, "no podíem deixar passar una oportunitat com aquesta".   29 d'abril de 2004. Entrevista Carod-Rovira-Plataforma.

 


  26 d'abril de 2004. "LA UNIÓ EUROPEA EXIGEIX MILLOR QUALITAT A L'AIRE A CATALUNYA. "

 S'ha publicat un informe en el que s'explica que és molt difícil que Catalunya pugui complir la normativa europea que entrarà en vigor l'1 de gener de 2005. L'informe, elaborat per Medi Ambient assenyala també que 22 municipis de Catalunya superen el valor mínim de partícules petites, un dels contaminants més perjudicials per a la salut. Entre aquests 22, Manlleu i Tona, que certifiquen que l'aire de la Plana de Vic és un dels més contaminats de Catalunya. Manlleu també se salta el llindar permès de SO2.

 


25 d'abril de 2004.  III CAMINADA CONTRA LA INCINERADORA DE SANT PERE DE TORELLÓ.  

 Una gran caminada- manifestació ha tingut lloc aquest diumenge. En un matí lluminós, grups, en un nombre proper a 500, venint de Torelló i Sant Vicenç de Torelló han resseguit el riu Ges, amb una aturada amb esmorzar al mas Musull, on les Plataformes Antiincineradora han llegit un manifest. Posteriorment ha intervingut l'alcaldessa de Sant Vicenç de Torelló, Maria Rodríguez, que ha llegit el comunicat d'adhesió de l'alcalde de Torelló, Miquel Franch.  A continuació, d'entre els representants  d'entitats assistents, alguns s'han dirigit als presents, entre elles, l'Assemblea de les Terres Nord-orientals, Coordinadora Antilínia de les Gavarres, Federació d'Ecologistes en Acció de Catalunya, Federació Espanyola de Pares amb Nens amb Càncer i les JERC de la Vall del Ges.   La caminada s'ha posat de nou en marxa, passant pel pont de Targarona, ha travessat el riu Ges i recorregut alguns carrers de Sant Pere de Torelló. L'últim acte de la caminada ha tingut lloc davant del nou emplaçament de la nova incineradora. ( En aquesta mateixa Web podeu veure un seguit de fotografies de la caminada)________________________________________________________________________

23 d'abril de 2004. ADHESIONS

S'han adherit fins al moment a la III Caminada contra la Incineradora de Sant Pere de Torelló del dia 25 d'abril entre Torelló i Sant Pere, les següents entitats mediambientals i cíviques: Coordinadora Antilínia de les Gabarres, Assemblea en Defensa de les Terres Nord-orientals, Associació Catalana d'Afectats per les Línies Elèctriques i Transformadors, Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius(CEPA), Federació d'Ecologistes de Catalunya, Plataforma Salvem Vilanera i l'Estany, Plataforma Cívica per la Reducció de Residus, Manifest de Llagostera contra la Electropol·lució, Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer, Agrupació Excursionista de Palafrugell, Associació Ecologista "La Xopera" de Sant Fost de Campsentelles, Federació d'Ecologistes en Acció de Catalunya, GEMC (Grup Mediambiental de Corbera de Llobregat) GARRAF-ORDAL, Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixac/Ecologistes en Acció de Catalunya, Els Verds/Alternativa Verda, Salvem les Valls i DEPANA.  


14 d'abril de 2004. TROBADA PLATAFORMA-GOVERN

Una comissió de la Plataforma Antiincineradora s'ha entrevistat amb Manuel Hernández, el Gerent de l'Agència de Residus de Catalunya. Al llarg de més de dues hores de reunió, els quatre membres de la Plataforma va poder exposar la seva preocupació per la possible autorització de la incineradora de residus industrials a Sant Pere de Torelló i el seu paper en el conjunt de la gestió dels residus a Catalunya. Es van constatar també algunes diferències imortants entre la política del Govern al respecte i la majoria del moviment ecologista, però, a la vegada, el caràcter dialogant i receptiu d'aquest polític a qui la Plataforma, des d'aquí, expressa el seu reconeixement.


Paral·lelament, el mateix 14 d'abril, una altra comissió de la Plataforma Antiincineradora s'ha reunit de nou al Parlament de Catalunya amb alguns diputats per tal de bescanviar informacions i coordinar accions.


1 d'abril de 2004. ENTREVISTA AMB RAMON LUQUE

Una comissió de la Plataforma Antiincineradora s'ha entrevistat amb Ramon Luque, director general de Medi Natural per tal de fer-li avinent la preocupació per l'agressió al medi que significarà la nova incineradora, i especialment al preciós paisatge de la zona protegida (PEIN) de Bellmunt-Puigsacalm-Collsacabra.


31 de març de 2004. LA PLATAFORMA, AL PARLAMENT

Membres de la Plataforma Antiincineradora s'han entrevistat al Parlament de Catalunya amb alguns diputats i tècnics mediambientals per tal de fer-los arribar les seves reivindicacions.


17 de març de 2004. III CAMINADA

S'ha convocat la III Caminada per la Vall del Ges pel diumenge, dia 25 d'abril de 2004, a Torelló. Ens trobarem de manera festiva però reivindicativa per tal de fer saber l'oposició de la vall al projecte d'incineradora.


5 de març de 2004. XAVIR GARCIA, A TORELLÓ

El periodista, escriptor i ecologista Xavier Garcia ha presentat a Torelló el seu llibre "Catalunya es revolta". La seva conferència ha servit per presentar al públic de Torelló la nova entitat mediambiental VALL DEL GES.NET que neix de la Plataforma Antiincineradora amb voluntat de vetllar pel conjunt de problemes mediambientals, sovint interconnectats, que pateix la Vall del Ges (que inclou els municipis de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Orís)


 25 de febrer de 2004. CRIDA ALS AJUNTAMENTS

 La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges fa una crida pública als ajuntaments de la vall: Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló per tal que es personin conjuntament amb la Plataforma davant el Conseller de Medi Ambient, Salvador Milà,  per interessar-se per la possible autorització de la Incineradora de Sant Pere.

  15 de febrer de 2004.

La Plataforma Antiincineradora ha participat a la Caminada contra el túnel de Bracons. El projecte empresarial de la incineradora compta amb el futur eix Vic- Olot per comunicar la instal·lació  amb els centres productors de residus industrials.  Aquesta incineradora serà un dels molts "fills" que engendrarà l'Eix. Aquest en concret, a només 8 km.  de la boca sud del túnel de Bracons. En el transcurs de la jornada la Plataforma va poder donar a conèixer la seva problemàtica al moviment ecologista. Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, i promotor de la incineradora,va ser xiulat un parell de vegades durant els parlaments que van tenir lloc.

24 de gener de 2004.´ MÉS DE 1.500 AL·LEGACIONS. 

 La mobilització de la at civil de la zona per tal de presentar al·legacions al projecte de tèrmica incineradora de Sant Pere de Torelló ha sorprès als membres més optimistes de la Plataforma. Al costat dels centenars de firmes que han recolzat les al·legacions que presentava la Plataforma com a tal, se'ns han fet arribar més de 1.500 al·legacions més, de les quals, unes 50 eren d'entitats de la vall. I se'n sap de força altres que han anat per correu directament. La vall ha parlat.

Tornar a la pàgina Principal...


22 de gener de 2004.  EXIT DE LA CAMPANYA

 La campanya de recollida d'al·legacions contra el projecte de tèrmica incineradora està essent un gran èxit. Espontàniament, una còrrua de veïns de la vall del Ges ens estan fent arribar centenars d'al·legacions per adjuntar a les que, membres de la Plataforma, estem acabant de redactar. La gent s'ha mobilitzat autònomament i ha pres iniciatives pròpies per fer arribar la informació en una lluita contra el temps que acaba dissabte, dia 24.


20 de gener de 2004.  ASSEMBLEA DE VEÍNS

 Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha celebrat una assemblea de veïns a Sant Vicenç de Torelló. S'ha exposat l'estat del projecte i quins elements nous havien aparegut amb l’exposició pública del projecte i la necessitat de presentar al·legacions demanant que no es dugui a terme. Nombrosos assistents, que omplien la sala de cultura de l’ajuntament han decidit unir la seva signatura a  les dels promotors de les al·legacions i altres han decidit presentar les seves pròpies.

_______________________________________________________________________

31 de gener de 2004.

La Plataforma ha participat a la "Jornada de Residus, salut i política ambiental" a Molins de Rei, en el marc de la Fira de la Candelera i que era organitzada per Ecologistes de Catalunya i per la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus. El nostre moviment ha pogut fer conèixer millor a l'ecologisme català l'amenaça de la incineradora de Sant Pere de Torelló i també ha pogut situar la seva lluita en el marc del conjunt d'altres lluites similars d'arreu del país.

 

7 de gener de 2004.

La posada a consulta pública de la totalitat del projecte de tèrmica incineradora per a Sant Pere de Torelló permet corraborar les previsions més pessimistes, tant per la quantitat(podria cremar més de 100.000 tones de residus cada any)com pel tipus de residus (fins a un 25% de plàstics). Segons aquest projecte, bastaria menys d’un 5% de l’energia total produïda per abastar d’aigua calenta i calefacció tot el poble de Sant Pere de Torelló. La societat civil s’ha començat a mobilitzar.

 

30 de desembre de 2003.

El departament de Medi Ambient de la Generalitat fa públic al DOC d’avui el període de vint dies per presentar al·legacions al projecte d’incineradora de Sant Pere de Torelló.

 


18 de desembre de 2003.

A Catalunya governa Pasqual Maragall, encapçalant un tripartit de partits que s'han manifestat en contra de la incineradora de Sant Pere de Torelló. El principal grup de l'oposició també sembla estar-hi en contra. Què ens portarà el futur?


11 de novembre de 2003.

Artur Mas, candidat a president per Convergència i Unió fa saber fa saber per escrit a la Plataforma fa saber que fa seves totalment les manifestacions fetes pel conseller de Medi Ambient, Ramon M. Espadaler, contràries al projecte d'incineradora i que es reprodueixen en aquesta mateixa pàgina.


10 de novembre de 2003.

Joan Saura, candidat a president Per IC-Verds fa saber per escrit a la Plataforma que el seu partir estè en contra de la incineració i pel tancament progressiu de les incinedaores existents i que en el cas concret de Sant Pere de Torelló també hi està en contra i, pwer tant, amb la posició del Grup Entesa per Sant Pere, que hi governa.


6 de novembre de 2003.

Joaquim Nadal, membre destacat del PSC-PSOE manifesta per telèfon a un dels membres de la plataforma que el seu partit, tot i estar a favor de la incineració en alguns casos, en el cas concret de Sant Pere de Torelló hi està en contra per les circumstàncies específiques de la zona.

 


5 de novembre de 2003. J

Josep-Lluís Carod-Rovira, candidat a la presidència de la Generalitat a les properes eleccions al Parlament ha afegit la seva signatura a altres 5000 de la Vall del Ges, que s'oposen a que s'incinerin residus a Sant Pere de Torelló. La signatura, com a cloenda d'una breu reunió entre membres de les plataformes i una representació del partit republicà, va tenir lloc poc abans del míting central que ERC ha fet aquest dimecres a la comarca d'Osona. Juntament amb Carod-Rovira, han signat també Jaume Mas, president del Consell Comarcal d'Osona i altres destacats dirigents nacionals i comarcals de l'històric partit.


31 d'octubre de 2003.  DECLARACIONS D’ESPADALER

El conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Ramon M. Espadaler, ha declarat en una entrevista al "Nou 9" que no veu bé el nou projecte de tèrmica. I refirmant-se en declaracions anteriors en les que havia dit que una tèrmica de biomassa (com l'actual) i el projecte d'incineradora que presenten l'Ajuntament de Sant Pere i CESPA s'asemblaven "com un ou a una castanya" ara rebla el clau afirmant textualment: "Ningú compra un forn industrial per escalfar-se pizzes, i és el que tenim sobre la taula. I em diuen: home, és que s'hi poden escalfar pizzes, sí, però si es compren un forn industrial deu ser que volen fer pizzes per a mitja comarca". A la següent pregunta del periodista: "I vostè què proposaria?" el conseller respon: " La nostra proposta és que la planta serveixi per escalfar l'aigua calenta del municipi, però no per a un projecte d'una altra dimensió com el que ara tenim sobre la taula". Sense comentaris.

 


19 d'octubre de 2003.

Les plataformes i entitats ecologistes de la Catalunya nord-oriental s'han manifestat avui pels carrers de Girona. Prop de dos milers de ciutadans han fet sentir la seva veu. Hi eren presents també pancartes i representants de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges. Entre els assistents, una nodrida representació de la Catalunya Nord que s'oposa a una hiperlínia elèctrica que travessarà també per la comarca d'Osona.

 


10, 11 i 12 d'octubre de 2003.

Ha tingut lloc a Figueres una "Trobada d'entitats i plataformes en defensa del territori dels Països Catalans". La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges hi ha estat participant als tallers "Gestió de residus" i "Acció directa".

 


22 de setembre de 2003.

El conseller de Medi Ambient, Ramon M. Espadaler ha afirmat textualment, referint-se a unes declaracions anteriors de l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, en el sentit que la nova incineradora podria servir per cremar la biomassa excedent dels inscendis: "El projecte de la Tèrmica de Sant Pere s'assembla com un ou a una castanya amb una planta de biomassa" Si Sant Pere vol una planta de biomassa que retiri el projecte que va entrar Medi Ambient i n'entri un altre."

 


25 d'agost de 2003.

Uns dies enrere, el Conseller de Medi Ambient, Ramon Maria Espadaler ha afirmat que caldrà construir una planta de biomassa per eliminar la fusta no reciclable que s'ha produït a causa dels nombrosos incendis que hi ha hagut aquest estiu a Catalunya. S'han alçat veus afirmant que no cal construir-ne una perquè ja existeix una petita tèrmica de biomassa a Sant Pere de Torelló. Des de l'ajuntament de Sant Pere s'insinua però que el projecte de futura incineradora podria ser aquesta planta de biomassa.

 


18 de juliol de 2003.

Ha aparegut un demolidor document sobre la incineració de residus que duu per títol "La Incineració de residus: una tecnologia moribunda", redactat per Neil Tangri per encàrrec de GAIA (Global AntiIncinerator Alliance, xarxa de 375 grups de 77 països, contraris a aquesta manera de "solucionar" els residus que es generen

 


17 de juny de 2003.

Ha començat a treballar a Sant Viceç de Torelló una associació mediambiental anomenada VALL DEL GES . NET constituida fa unes setmanes amb l'objecte de vetllar pel medi ambient a la vall de Torelló. Ja s'ha adherit a la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges.

 


29 de maig de 2003.

La Plataforma ha acordat entrar en contacte amb els grups polítics que han obtingut representació als ajuntaments de la Vall del Ges i que s'havien mostrat contraris a la tèrmica-incineradora, per tal de sumar esforços en aquest punt concret.

 


25 de maig de 2003.

La candidatura d'Entesa de Progrés Municipal, pertanyent a IC-VERDS-EPM ha arrasat a les eleccions municipals a Sant Pere de Torelló. Amb aquesta majoria absoluta s'aplana el camí a la incineradora de la Vall del Ges, perquè era precisament(i paradoxalment) aquesta candidatura "ecosocialista" la seva única promotora.

 


18 de maig de 2003.

adornats ambs slogans i cartellets i repartint informació entre el nombrós públic que hi havia en aquells moments. La II Caminada Antiincineradora ha tingut lloc aquest diumenge per camins dels tres municipis (Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló). Entre 120 i 130 marxants, sota el lema "Per una Vall del Ges Neta" han realitzat un itinerari que ha acabat amb un esmorzar a Sant Vicenç de Torelló. Abans de marxar s'ha informat de les darreres activitats realitzades per la Plataforma. Posteriorment alguns membres de la Plataforma s'han desplaçat fins a Torelló on s'hi desenvolupava la "Fira Natura" i allí s'han passejat amb paraigües negres

 


16 de maig de 2003.

La Vanguardia publica la següent notícia: "Segun un estudio presentado por la Unión Europea, alrededor de 60.000 personas mueren cada año a consecuencia de una prolongada exposición a las partículas contaminantes que se encuentran en el aire."

 


12-13 de maig de 2003.

La Plataforma Antiincineradora fa arribar a cadascun dels veïns de Torelló un escrit amb la seva opinió sobre el nou projecte d'incineradora. En el mateix escrit s'informa de la resposta en demanda de posicionament que la Plataforma ha rebut de les diferents candidatures que es presenten a Torelló a les eleccions municipals del dia 25.

 


8 de maig de 2003.

La candidatura del PSC a l'ajuntament de Torelló en fa arribar un detallat i raonat document on s'explica el seu posicionament respecte a la construcció d'una tèrmica-incineradora a Sant Pere de Torelló i que és de rotunda oposició a aquest nou projecte.

 


24 d'abril de 2003.

La Plataforma Antiincineradora s'ha entrevistat amb representants del grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). En el decurs de la fructífera entrevista, el diputat senyor Vendrell va manifestar a la Plataforma l'oposició dERC tant a l'antic projecte d'incineradora com al més "nou" que recentment s'ha presentat.

 


14 d'abril de 2003.

La Plataforma Antiincineradora s'entrevista amb el conseller de Medi Ambient, senyor Ramon M. Espadaler i li fa arribar un ampli dossier informatiu on es recullen les activitats dutes a terme per la Plataforma en els darrers dos anys, així com el seu posicionament argumentat sobre el projecte d'incineradora a Sant Pere. En el transcurs de la cordial entrevista es va mostrar a Ramon M. Espadaler el recull de les gairebé 5000 signatures personals i de 45 entitats cíviques, culturals i socials de la vall del Ges, com a prova del refús social que desperta aquesta nova infraestructura.

 


3 d'abril de 2003.

La Plataforma Antiincineradora envia un coumunicat als grups polítics parlamentaris demanant-los entrevistes per tal de fer arribar els nostres arguments que complementin la "informació" que els havia proporcionat l'empresa promotora del projecte d'incineradora.

 


2 d'abril de2003

 Reunió "informativa" de CESPA amb representants de grups polítics del Parlament de Catalunya al santuari de Bellmunt (Sant Pere de Torelló). CESPA va mantenir la seva ambigüetat i no va explicar gaire res més que el poc que fins ara ha dit sobre el nou projecte d'incineradora. Cal destacar el secretisme que es va voler donar a la reunió (no ho sabien ni els mitjans de comunicació ni els ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç), secretisme que tractava evidentment de defugir qualsevol debat comprometedor i transparent respecte al tema de la central incineradora.

 

 

1 de març de 2003

La Vanguardia acaba de publicar (27 de febrer de 2003) un extens article de dues pàgines sobre la creixent infertilitat de l'esperma masculí i que afecta ja a un porcentatge alarmant d'homes. Entre les causes que s'esmenten es cita les dioxines de les incineradores de residus.

 


28 de febrer de 2003

 "La Marxa", setmanari d'Osona ha publicat la notícia amb aquest títol: "Segons un estudi, l'aire de la plana de Vic és més contaminat que el de la resta de Catalunya".

 


6 de febrer de 2003

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges ha fet arribar a tots els partits polítics de la Vall una carta en que els demana què preveuen els seus programes electorals per a les properes eleccions municipals respecte a la qüestió del projecte de nova central tèrmica-incineradora.

 

Divendres, 31 de desembre del 2002

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges expressa públicament el seu malestar per l'incompliment per part de l'ajuntament de Sant Pere de Torelló de l'acord de donar dades detallades sobre el nou projecte de central i que havien estat promeses per als primers dies de gener.

 

 Divendres, 27 de desembre del 2002

Després d'una reunió de la Comissió de Seguiment de la Tèrmica, les plataformes contra la Incineradora es posicionen en contra del nou projecte, a l'espera de que se'ls subministrin més dades.


Divendres, 20 de desembre de 2002

La premsa comarcal d'Osona fa públic que s'ha presentat un nou projecte de tèrmica incineradora per a Sant Pere de Torelló. Les poques dades que se subministren indiquen que ve a ser la mateixa cosa que el primer projecte.