NOTES DE PREMSA

 

Nota de Premsa

15 de febrer de 2009 : ACTE REIVINDICATIU A  SANT VICENÇ DE TORELLÓ

Per segona setmana consecutiva  veïns dels tres pobles de la Vall del Ges han expressat d’una manera activa el seu desacord amb la construcció d’una nova instal·lació de dimensions desproporcionades d’incineració industrial de biomassa a Sant Pere de Torelló (Osona).

L’acte cívic i reivindicatiu , sota el lema "VALL DEL GES, FUM ESPÈS?" d’aquest diumenge 15 de febrer, és el segon d’un cicle de mobilitzacions que la Plataforma antiincineradora de la vall del Ges ha organitzat per aquest febrer i d’un pròxim pensat  per l’ 1 de març a Rocaprevera (Torelló) i  seguit d’una  manifestació a Barcelona el 22 de març.

Aquests actes es situen als llocs emblemàtics de les tres poblacions de la vall del Ges: Bellmunt (Sant Pere de Torelló), església romànica (Sant Vicenç de Torelló) i Rocaprevera(Torelló).

Coincideixen aquestes dates amb el nou període d’al·legacions al projecte  incinerador de Sant Pere de Torelló.

Fins ara, unes 1880 persones han donat suport a les al·legacions que presenta la Plataforma Antiincineradora, així com una seixantena d’entitats civils, bàsicament de la Vall del Ges.

La nostra entitat anima als veïns a defensar activament la salut, dret reconegut en convencions internacionals i per la constitució, participant en els actes reivindicatius i mostrant així  el seu rebuig al projecte sobredimensionat  de Sant Pere de Torelló, que preveu ser vuit vegades més gran que l’actual tèrmica i que se situa  a la Plana de Vic, amb un clima d’inversió tèrmica i boires, i que és una de les zones, que per sobrepassar els nivells de contaminació per partícules perilloses,  la Comissió Europea ha obert recentment un procediment d’infracció a l’Estat Espanyol.

 


Nota de Premsa

8 de febrer de 2009 : ACTE REIVINDICATIU A  BELLMUNT (SANT PERE DE TORELLÓ)

Aquest diumenge 8 de febrer s'ha dut a terme a l’ermita de Bellmunt, un acte cívic i reivindicatiu en defensa de la salut i contra el nou projecte d’incineració industrial de biomassa a Sant Pere de Torelló (Osona). L’acció, organitzada per la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, ha consistit en una petita "performance" en que s’ha acabat desplegant el lema "Avui Bellmunt, demà Bellfum?" a càrrec d’una quarantena de participants. La trobada, lúdica i vistosa, ha acabat amb coca i vi.

Està previst que la mobilització continuarà diumenge dia 16 a les dotze del migdia, amb un acte a Sant Vicenç de Torelló.

Aquesta acció s’emmarca en el fet  de la sortida  a exposició pública, novament, del projecte de bioincineradora per a Sant Pere de Torelló.

Durant els propers 20 dies es podran presentar de nou al·legacions al projecte. Fins el moment la Plataforma ha recollit 1880 signatures de suport  i les al·legacions de 58 entitats.

Les al·legacions es mostren contràries a una instal·lació sobredimensionada i que no respon a la voluntat expressada en múltiples ocasions per la població, entitats, ajuntaments i Consell Comarcal. "Això comporta un molt alt increment de les tones a cremar, que significa una sèrie de problemàtiques per a la salut de les persones, de contaminació ambiental, acústica, de trànsit, de combustible i d’ubicació massa propera als habitatges." El projecte no té en compte el clima clarament inconvenient a causa de la inversió tèrmica de la comarca.

Acaba de fer-se pública que una de les 58 zones contaminades d'Espanya amb excés de partícules per les quals la Comunitat Europea ha multat l'Estat Espanyol, és la Plana de Vic.

 

10 de febrer de 2009

Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges
 


 

Nota de premsa , 24 de novembre de 2008

Conferència del doctor Josep Ferrís  i Tortajada, del  23 de novembre de 2008 a Torelló”Biomassa a Sant Pere de Torelló,  salut a la vall del Ges?”

 Aquest diumenge dia 23 de novembre, a  Torelló, ha tingut lloc la xerrada – col·loqui, sobre la planta d’incineració de biomassa que es  vol instal·lar a Sant Pere de Torelló i la seva afectació a la salut principalment dels veïns de Sant Pere de Torelló, Torelló i Sant Vicenç de Torelló.

Sota el títol ”Biomassa a Sant Pere de Torelló,  salut a la vall del Ges?” el doctor Josep Ferrís Tortajada, Director PEHSU València (http://www.pehsu.org) Unitat d'Oncologia infantil de l'Hospital Infantil Universitari La Fe (València).
Subespecialitat en Salut Ambiental Pediàtrica, i Membre de la Coalició Internacional Healthy Environments for Children Alliance (HECA)de l'OMS (Organització Mundial de la Salut), ha fet una interessant exposició  en dues parts.

A la primera part, ha incidit en el valor de la salut i del fet de  protegir-la quan es té, sovint només pensem en la salut quan l’hem perdut. Les malalties són causades en  un alt percentatge per factors externs. Analitzar els factors que causen les malalties és el que cal  fer per  prevenir-les.

També ha exposat els factors generals de contaminació atmosfèrica  i ha parlat dels grups de més risc, entre el quals destaca la primera infància.

A la  segona part ha explicat els efectes contaminants de la combustió industrial, en grans quantitats,  de biomassa, i ha passat a concretar la que es pretén cremar,  segons el nou projecte, a  Sant Pere de Torelló.

Entre d’altres factors ha destacat la concentració de C02 i altres gasos que s’emetran a l’ incinerar  tant alta quantitat de biomassa i la contaminació que es produirà en un radi pròxim a la planta. Agreugen aquesta contaminació la proximitat dels nuclis habitats, i també la inversió tèrmica de la zona.

Entre les conclusions que ha exposat el Dr., Ferrís, citarem

·         La biomassa i el combustible fòssil, quan es cremen, generen infinitat de contaminants atmosfèrics, essent els  més importants els següents: partícules, òxids de nitrogen, diòxid de sofre, anhídrid carbònic, monòxid de carboni, compostos orgànics volàtils, HPAs... 

·         La combustió dels residus vegetals amb el combustible fòssil, especialment a escala industrial (combustió intensa, quasi  ininterrompuda d’enormes volums), contribueix, lògicament, a incrementar la pol·lució atmosfèrica.

·         Les repercussions negatives sobre la salut humana a curt, mitjà i llarg termini, abastaran un ampli ventall de malalties, des de lleus i poc importants (conjuntivitis, rinitis, faringitis, cefalees, dermatitis, etc.), fins a greus i potencialment mortals (bronquitis asmàtica severa, emfisema broncopulmonar, MPOC, insuficiència cardíaca, malalties coronàries i increment del risc de càncer).

·         La combustió de la biomassa vegetal amb el combustible fòssil, constitueix una font contaminadora de partícules atmosfèriques.

·         Les partícules atmosfèriques estan associades a una important mortalitat. La biomassa vegetal  en produeix de fines i ultrafines, que són les més perilloses per a la salut. Segons l’OMS, únicament les partícules ocasionen una mortalitat anual de 3 milions de persones en tot el món. Segons l’EEA de 310.000 en Europa”. 16.000 a l’Estat Espanyol en 2004

·         L’OMS reconeix que no hi ha cap nivell de seguretat per a la salut humana de les concentracions de partícules atmosfèriques. Per tant, és completament fals afirmar i assumir que la combustió industrial de Biomassa, no afectarà a la salut humana”.

·         Encara que la pol·lució atmosfèrica és un problema global, lògicament, a major proximitat de les fonts emissores, hi ha major concentració de contaminants”.

·         Els grups poblacionals més vulnerables als contaminants atmosfèrics, i que, per tant, es veuran més afectats per la  combustió industrial de la biomassa, seran la població  pediàtrica,  les dones embarassades, les persones majors, les convalescents d’intervencions quirúrgiques i malalties debilitants, i les que pateixen malalties cròniques, especialment respiratòries i cardiovasculars, independentment de l’edat

A l’acabar l’exposició s’ha produït un interessant debat  entre els assistents, que han   formulat nombroses   preguntes al conferenciant.  

La nostra entitat vol manifestar la seva satisfacció i agraïment a les més de seixanta persones que aquest matí de diumenge han participat en aquest acte.  Un cop més els habitants de la vall del Ges han mostrat el seu interès i preocupació per aquest tema.

Hem sortit més convençuts que mai que els ciutadans hem de  defensar t activament el dret bàsic i fonamental de la salut, dret que és reconegut en convencions i organismes internacionals i que recull  la Constitució.

 

 


NOTA DE PREMSA  11 d’octubre de 2006

CONTENCIÓS PER LA TÈRMICA

La Plataforma Antiincineradora, a través de l’associació mediambiental Vall del Ges.Net, ha interposat, amb data  de 10 d’octubre, un recurs contenciós-administratiu contra l'acord de Ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló de 31 de juliol de 2006. Aquest dia es va aprovar el Plec de Condicions pel nou concurs per gestionar la tèrmica.

El recurs ha estat presentat perquè entenem que han ignorat totalment les nostres al·legacions i les d'altres entitats i institucions de la vall  i per via dels fets consumats l’ajuntament de Sant Pere de Torelló ha tirat endavant unes bases contradictòries i a la mida dels seus interessos.

El que  pretenem amb aquesta iniciativa és que, tota vegada que l'Ajuntament ha menystingut les inquietuds de gent de la vall del Ges i de les seves institucions, sigui un jutge qui determini si la tramitació ha estat la correcta.

 


COMUNICAT DE PREMSA,   22 de maig de 2006

Al·legacions

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges,  ha presentat al·legacions  al “Concurs públic per a la contractació de la concessió administrativa de l’explotació del servei públic de generació i distribució de calefacció d’aigua calenta al municipi de Sant Pere de Torelló”, anunciat pel consistori i publicat al DOGC el  2/05/2006.

Malgrat el títol d’aquest concurs les condicions són en realitat per a una planta generadora d’energia elèctrica i  promouen   projectes molt dimensionats que no respectaran la voluntat expressada tantes vegades per la població de la Vall del Ges, entitats cíviques i culturals, ajuntaments, partits polítics, Consell Comarcal d’Osona, Agenda XXI del Pla Estratègics de la  Vall del Ges, Orís i Bisaura, etc, que es concreten en  una tèrmica de dimensionada únicament a la calefacció i aigua calenta del municipi i abastida exclusivament per biomassa forestal.

Entre d’altres punts, s’al·lega sobre la dimensió desproporcionada de la planta, sobre el combustible , els condicionants econòmics, els barems i la valoració d’aquests, els criteris geogràfics i d’ubicació de la instal·lació, la legislació aplicable i sobre la tramitació de l’expedient.

El text complet d’aquestes al·legacions està penjat a la web de la Plataforma : www.valldelges.net

V Caminada

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, junt amb la Plataforma Sant Pere sense tants fums,  han convocat per aquest diumenge dia 28 la V Caminada  “Per una vall del Ges neta” que sortirà a les 9 del matí de  la Plaça de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló. El recorregut serà d’uns 5 km. Hi haurà un esmorzar a mig camí i s’ informarà de la situació actual.

 


Dijous, 13 Abril, 2006   Editorial de la revista ”OSONA”

La tèrmica de Sant Pere és una necessitat?

L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló va aprovar, en el seu darrer ple, el plec de clàusules que regiran el concurs per adjudicar una nova concessionària de la central tèrmica. Immediatament, des de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges han sorgit discrepàncies sobre la central plantejada i afirmen que estan contra la filosofia global del plec, perquè ells només estan disposats a acceptar una tèrmica que només produeixi aigua calenta i calefacció per al municipi, exclusivament a partir de biomassa forestal.
Ja és història del segle XX, que la tèrmica va ser una herència de l’època Vaqué, però ho és pel bo i pel dolent. Aquest desmanec i d’altres van propiciar el canvi de govern i això els actuals governants no ho han d’oblidar. La tèrmica de Sant Pere s’ha pagat, també, amb diners de tots i els drets adquirits dels santperencs no poden coartar el medi ambient dels altres ciutadans de la Vall del Ges.

Plantejar la tèrmica com un macronegoci va fracassar gràcies a l’empeny dels antiincineradora i reduir la dimensió de negoci pot significar una gestió perversa, com està passant a les plantes de purins de les Masies de Voltregà i l’Esquirol. La necessitat d’alguns ramaders per desfer-se dels purins i evitar un augment de la contaminació per nitrats de la nostra comarca, va propiciar l’aprovació d’uns projectes on prima la rendibilitat econòmica per damunt del servei pel qual van estar concebudes. Les plantes no eliminen la quantitat de purí pactada, però en canvi sí produeixen energia subvencionada a partir, només, de la combustió de gas natural. La tèrmica de Sant Pere només té sentit si és sostenible des del respecte al medi ambient i a la ciutadania de la Vall del Ges.

Publicat per Redacció el dia 13/04 a les 11:22

 


COMUNICAT DE PREMSA,   11 d’abril de 2006 

La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, després de conèixer el Plec de condicions per a la concessió de la Tèrmica que el consistori de Sant Pere de Torelló acaba d’aprovar,  manifesta que:

Aquest Plec promou projectes que no respectaran la voluntat expressada tantes vegades per la població de la Vall del Ges, entitats cíviques i culturals, ajuntaments, partits polítics, Consell Comarcal d’Osona, Agenda XXI del Pla Estratègics de la  Vall del Ges, Orís i Bisaura, etc, que es concreten en  una tèrmica de dimensionada a la calefacció i aigua calenta del municipi i abastida exclusivament per biomassa forestal.

•        Malgrat que el títol del Plec de condicions es refereix a una  “planta per al servei de la xarxa d’aigua calenta de Sant Pere de Torelló” l’ajuntament proposa bàsicament una nova indústria de  generació d’electricitat, cosa que obligarà a multiplicar per molt la capacitat energètica de la planta, com també el nombre de tones de combustible que serà massa elevat (fins a 65.600 tones anuals). Aquesta quantitat  és aproximadament la que cremarien 16.000 vivendes per escalfar-se amb calderes individuals (recordem que actualment hi ha uns 500 usuaris).

•        Per altra banda la rendibilitat de la planta es basa sobretot en la part del combustible (30% del total) que no serà biomassa forestal sinó “residus biomàsics”.

•        El Plec de condicions impedeix que  es  puguin presentar altres projectes  alternatius, més petits i sostenibles, amb energies renovables, que podrien resoldre la calefacció i aigua sanitària del municipi, ja que exigeix la producció d’un determinat nivell d’energia elèctrica i la combustió de biomassa.

Malgrat la millora que suposa aquesta proposta en alguns aspectes respecte al projecte incinerador anterior, és una llàstima que es deixi passar l’oportunitat d’enfocar un projecte nou, eficient, i adequat a la zona, atenent les repetides demandes i per tal d’evitar futurs conflictes com els que s’han desenvolupat al llarg dels darrers cinc anys per aquesta mateixa qüestió.

 


Nota de premsa  1 de març  de 2006

LA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA SURT AMB GREUS DUBTES DE LA REUNIÓ AMB L’AJUNTAMENT DE SANT PERE

Dilluns al vespre, representants de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges  es van reunir amb l’equip de govern de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló.

 

A la reunió l’ajuntament de Sant Pere va informar a la Plataforma sobre els darrers esdeveniments que han propiciat la retirada de l’empresa CERR SL de la gestió de la tèrmica de Sant Pere i la situació actual de la planta.

 

Davant de la demanda de la Plataforma de participar a la redacció de les noves bases que han de regir el concurs per a una nova adjudicació de la concessió del servei de calefacció i aigua calenta del municipi, l’ajuntament es va comprometre a lliurar en breu  a la Plataforma el plec de condicions tècniques que elabora un gabinet tècnic per tal que aquesta pugui presentar els seus suggeriments.

 

La plataforma considera positivament aquest esforç de transparència de l’Ajuntament, però al mateix temps es mostra prudent davant les nombroses incògnites que encara resten obertes.

 

Qüestions com l’elevada quantitat que la nova empresa haurà de pagar a CERR SL (1.150.000 €, més l’IVA), que necessàriament implicarà un projecte de gran envergadura,  o que un trenta per cent del combustible no sigui biomassa forestal,  o que amb l’excusa de fer rendible el projecte, es vulgui camuflar com a central tèrmica per a calefacció una central la finalitat principal de la qual sigui produir energia elèctrica, generen desconfiança per l’orientació final del projecte.

Una vegada més volem recordar que la població de la vall del Ges i moltes  institucions (Consell Comarcal, Ajuntaments de Torelló i de Sant Vicenç de Torelló, Pla Estratègic – Agenda XXI ), donades les peculiaritats  de la Vall del Ges, s’han pronunciat repetidament sobre les característiques que hauria de tenir aquesta instal·lació: una central per a donar només calefacció a Sant Pere  de Torelló i que s’alimenti exclusivament amb  biomassa forestal.

Instal·lacions grans de combustió no convenen a la nostra zona. Les dades recentment aparegudes al setmanari EL TEMPS (7-2-06) en  l’article de Violeta Tena “ 0ZÓ, EL REGAL ENVERINAT” senyalen que  Manlleu, que és l’estació fixa de control de l’aire més pròxima, ha superat en  57 ocasions  el nivell d'Ozó perjudicial per a la salut, al capdavant  dels Països Catalans, junt amb Juneda.

 


MEDI AMBIENT DENUNCIA PER INJURIES EL GRUP ANTIINCINERADORA DE GREFACSA

article publicat al diari Bon Dia, divendres 3-2-2006, plana 10

 

MEDI AMBIENT DENUNCIA PER INJURIES EL GRUP ANTIINCINERADORA DE GREFACSA L’objecte de la denúncia és un article publicat a “El Punt” en què la Plataforma criticava una visita a l’empresa GREFACSA del subdirector general d’Intervenció i Qualificació Ambiental de Medi Ambient.

 

Redacció. Vallfogona

 

Antoni Choy, com a Subdirector general d’Intervenció i Qualificació Ambiental del Departament de Medi Ambient, ha denunciat per injúries Joan Sangrà i Ricard Blanch com a sotasignants d’un escrit, en nom de la Plataforma Antiincineradora  de GREFACSA. El text en qüestió és l’article MODÈLICS I CONTAMINANTS publicat el 17 d’abril de 2005 en les diverses edicions territorials del diari El Punt en què, segons la pròpia direcció general d’Assumptes Contenciosos del Departament de Medi Ambient i Habitatge, “s’efectuaven afirmacions molt greus referents a l’actuació professional d’Antoni Choy”.

Assumptes Contenciosos va considerar que les afirmacions efectuades pels membres de la Plataforma podien tenir rellevància penal, “en la mesura que contenen expressions injurioses (...) que lesionen la seva dignitat i perjudica la seva reputació professional”.

 

“AFIRMACIONS OFENSIVES”

En la denúncia es transcriuen les consideracions d’ofensives com per

exemple: “tot Catalunya ha de saber que el senyor Choy, tot un gat vell d’aquesta direcció general, ha treballat amb els responsables d’aquesta gallina dels ous d’or que és Grefacsa pels seus propietaris i amics”. En la denúncia es considera que aquesta afirmació és “objectivament i greument injuriosa, atès que fins i tot es troba en el llindar de ser considerada una afirmació calumniosa, si bé no arriba a tenir tots els requisits que la jurisprudència ha exigit per poder ser qualificada com a tal”.

El 24 d’abril, Choy, va escriure a la secció d’opinió El Punt un escrit que, com a director general d’Intervenció i Qualificació Ambiental, desmentia les afirmacions contingudes en aquell primer escrit.

En l’article la Plataforma criticava que en una visita a Grefacsa, Choy elogiés les actuacions de l’empresa quan “hi havia interposats dos contenciosos administratius per part d’un bon grapat de veïns i veïnes a l’empresa, i quan sabia que feia un mes havíem presentat un estudi de l’auditoria ambiental GAMA, que havia redactat un informe pericial adjuntat als anteriors contenciosos”, explica Blanch.

 

“DESACREDITACIÓ”

En la denúncia es considera que les afirmacions de la Plataforma desacrediten la “llarga carrera professional del senyor Choy en la seva condició de gestor públic, des de fa més de deu anys, en l’àmbit del medi ambiental i resulten clarament i greument ofensives per si soles”.

Per tot això, i segons la citació rebuda aquesta setmana, el proper 23 de febrer, els dos denunciats membres de la Plataforma, Ricard Blanch i Joan Sangrà, qui ja han sol•licitat els serveis d’un advocat, hauran de comparèixer davant el Jutjat d’Instrucció número 2 de Balaguer.

 

 


Reproduïm a continuació l’article de El Punt del 18 d’abril de 2005 en el que es fonamenta la demanda.

     MODÈLICS I CONTAMINANTS

 

         Fa pocs dies el Sots-director de la Direcció General de Qualitat Ambiental del DMAH "el van fer venir" a Lleida a riure's dels ciutadans de    ponent, en posar GREFACSA com a empresa modèlica, va dir, a l'hora d'obtenir els permisos mediambientals del Govern.

         Tot Catalunya ha de saber que el Sr. Choy, tot un "gat vell" d'aquesta Direcció General, ha treballat amb els responsables d'aquesta "          gallina dels ous d'or" que és GREFACSA pels seus propietaris i "amics". I algun dia ens hauran d'explicar els actuals governants del DMA         (ICV) com pot ser que tot el relatiu a GREFACSA ho continuïn signant per part del Govern els tècnics responsables des de fa més d'una        dècada de l'esplendor del Grup Vila - GREFACSA. Què han de dir aquests tècnics, si tot el que està passant amb GREFACSA és culpa seva?
         Molts veïns i veïnes de La Noguera ens preguntem, sr. Choy, ara que vostè posa GREFACSA com model davant els altres industrials de      Catalunya "de com s'han de fer les coses" (té un segon sentit, aquesta frase seva, senyor Choy?), cap on mirava vostè durant tots els        anys que GREFACSA ha estat cremant residus perillosos en calderes il•legals i sense filtres fins que vam denunciar-ho (com reconeix         l'expedient sancionador de l'anterior Govern), cap on mirava vostè quan el projecte de l'empresa diu que el poble més proper està a 3500   m, quan els veïns de Vallfogona estem a 1100 m. del forn crematori.
        

         Com té la barra, sr. Choy, de dir el que ha dit, quan l'informe que ha presentat el Govern dels que van prometre en campanya electoral    tancar GREFACSA, signat per la seva directora, la sra. Comelles, afirma ara que governa, que GREFACSA compleix la normativa perquè diu què l'ampliació i canvi d'activitat és anterior a totes les activitats que s'hi van a la vora, i per tant, sembla que siguem els veïns, els que   no estem on ens correspon?.
        

         Distingits lectors/es d'aquesta carta, els oferim que entrin vostès a consultar la web del SIGPAC, i podran vostès mateixos comprovar com,   (sense permisos d'obres per part de l'Ajuntament de Térmens), GREFACSA ha anat construint, entre el 2001 i el 2004 els magatzems on        després ha instal•lat i engegat les calderes d'oxidació tèrmica (incineració) alimentades per residus procedents de Materials Específics de     Risc de Categoria 1, els més perillosos. I podran comprovar també, com a 192 m, (busquin el plànol del vol corresponent al 1997), ja hi          figura a 192 m una explotació d'engreix de vedells, a 400 m una empresa de tractament de plantes medicinals i una masia habitada, a 650   una deshidratadora de farratges, a 900 un EIN que acaba de ser proposat fins i tot per ser inclòs als espais protegits de la Xarxa Natura    2000.
        

         I el més greu, és el que ser Choy ha vingut a Lleida a dir el que ha dit, quan sap que contra aquesta autorització "modèlica" a GREFACSA,        hi ha interposats a dia d'avui 2 contenciosos administratius per part d'un bon grapat de veïns/es a l'empresa, i quan sap que fa un mes      hem presentat un estudi de l'auditoria ambiental GAMA, que ha redactat un informe pericial que s'ha adjuntat als anteriors contenciosos, i         que en la seva conclusió número 17 diu: "Las distintas actuaciones emprendidas en los últimos años muestan un esfuerzo no desdeñable      de la empresa y las autoridades medioambientales por adaptar las instalaciones de la planta de Térmens a los requerimientos de la   normativa ambiental, si se tiene en cuenta la más que precaria situación de partida. No obstante, estas mejoras parciales se han ido acometiendo en general al margen de los procedimientos legales de autorización, no garantizan el cumplimiento de la normativa ambiental    vigente, en algunos casos la incumplen flagrantemente (incineración de las grasas) y han conducido a la vulneración por parte de la    Administración, en el fondo y en la forma, de la normativa de prevención y control integrados de la contaminación en el otorgamiento de la          autorización ambiental."

         En definitiva, la deu haver fet molt grossa vostè, sr. Choy, perquè sent lleidatà com és, per un cop que ens visita, ho faci per treure les     castanyes del foc a aquests polítics d'ICV que no saben com justificar la seva actuació respecte al tema de GREFACSA, i per riure-se'n de        nosaltres com ho ha intentat fer.

         L'emplacem quan vulgui i on vulgui, senyor Choy, davant els medis de comunicació i dels veïns/es a GREFACSA, a parlar sobre la "modèlica"     autorització que s'ha donat a GREFACSA per convertir casa nostra en el vàter de Catalunya. Quan vulgui.


         En nom de la Plataforma Antiincineradora de GREFACSA,
         Joan Sangrà Estany, veí de Térmens.
         Ricard Blanch Villalba, veí de Vallfogona de Balaguer.

 


Nota de premsa  1 de febrer de 2006

CERR ABANDONA.  QUI OCUPARÀ EL SEU LLOC?

El regidor de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, Xavier Bardolet, ha declarat que l’empresa CERR,SL abandona definitivament la gestió de la Tèrmica  i, per tant, renuncia també definitivament al projecte d’instal·lar a la nostra vall una gran incineradora de residus. Com que aquesta instal·lació havia aixecat un gran rebuig entre la població, considerem que és una bona notícia de la que hem de felicitar-nos.

El mateix regidor ha declarat que hi haurà properament un  nou concurs “per adjudicar el nou servei” i que “diverses companyies hi estan interessades”.

Ara s’obren molts interrogants sobre el futur d’aquesta instal·lació, sobre la seva finalitat, el seu combustible, les seves dimensions. Cal veure en quina direcció l’ajuntament voldrà  reorientar-la.

Des d’aquí recordem que la població i les institucions (Consell Comarcal, ajuntaments de Torelló i de Sant Vicenç, Pla Estratègic – Agenda XXI ) s’han pronunciat repetidament sobre les característiques que hauria de tenir: una central per a donar calefacció a Sant Pere i que s’alimenti exclusivament amb  biomassa forestal.

Atès l’interès social sobre el tema i atès que la Plataforma  és part legitimada en tot aquest afer ens oferim i, alhora demanem a l’ajuntament de Sant Pere de Torelló, que compti amb nosaltres i la nostra participació a l’hora  de prendre les decisions  que afectin el futur  d’aquesta instal·lació.

Plataforma Antiincineradora / Vall del Ges.Net

 

 


La desclassificació i la desregulació obren la porta a la crema de residus 

(del butlletí electrònic dEcologistes de Catalunya,  21-XII-2005)

La Comissió europea ha adoptat les darreres dues Estratègies Temàtiques en medi ambient: una Comunicació sobre l'Estratègia Temàtica sobre Prevenció de Residus i Reciclatge i una Comunicació sobre l'Estratègia Temàtica de Recursos Naturals, a més d'una proposta associada per modificar la Directiva Marc de Residus. La federació Ecologistes de Catalunya —que treballa conjuntament amb el Buró Europeu del Medi Ambient (EEB), la federació ecologista Europea més important— està absolutament decebuda i preocupada pel contingut d'aquestes propostes.

Malgrat que l'actual Comissió s'ha refermat repetidament en el fet que una “millor regulació” no és equivalent a una desregulació o pitjor regulació, el conjunt de documents sobre l'Estratègia de Residus fet públic obre seriosos dubtes sobre aquest compromís. A l'estratègia no només li falten els elements necessaris per tractar la prevenció de residus i l'ús de recursos d'una manera adequada, sinó que està desmantellant una part clau de la legislació actual de la UE i minant el marc polític necessari de promoure de manera decidida una societat europea del reciclatge[1].

Les propostes sobre la política de residus abandonen la jerarquia entre els cinc nivells de jerarquia de residus —prevenció, reutilització, reciclatge, recuperació energètica i deposició— i reclassifiquen les incineradores de residus municipals com a recuperació únicament sobre la base de criteris de rendiment energètic, sense tenir en compte altres impacte ambiental i factors d'eficiència en l'ús dels recursos. El paquet de propostes tampoc no fixa uns objectius de reciclatge de residus orgànics per a la UE. Això és un mal canvi de política ja que s'abandona l'impuls actiu de la gestió de residus de la UE cap a la prevenció, reutilització i reciclatge en favor de l'abocament i la incineració. Segons Víctor Mitjans “Si donem el mateix estatus al reciclatge material i a la incineració desvirtuem l'aplicació de jerarquia de residus i promovem la incineració de residus que té efectes sobre el medi ambient. I en comptes de crear nous llocs de treball en el sector de servei de reciclatge, veurem com s'invertirà en la incineració, especialment en els nous estats membres”.

La situació actual a Catalunya és que hi ha quatre incineradores de residus municipals —Girona, St. Adrià de Besòs, Mataró i Tarragona— i tres de residus especials —Constantí, Canovelles i Tarragona. A més, s'estan cremant residus a algunes cimenteres i hi ha projectes per cremar-ne a d'altres (Pallejà o Alcanar). A més hi ha el cas de plantes que no consten pròpiament com a incineradores però que fan activitats de crema de residus com la Incineradora de Grefacsa a Térmens i la de la Vall del Ges que cremen restes d'animals i fustes tractades respectivament. També hi ha projectes de biomassa que poden obrir la porta a la crema de residus —La Sénia—. Aquesta situació podria veure's agreujada si aquest legislació tira endavant.

També és especialment criticable el fet que el paquet legislatiu presentat obre un precedent perillós amb escletxes legals, i abandona l'actual enfocament basat en els fluxos de residus "on els productors són els responsables" en favor d'un enfocament basat en l'estudi dels materials, molt més complex on la responsabilitat del productor queda diluïda i no es pot dur a la pràctica. Hi ha també una tendència perillosa en el fet que la Comissió està canviant de les polítiques de gestió de residus harmonitzades a nivell de la UE cap a la desharmonització i la renacionalització de la gestió de residus, depenent de plans de residus a nivell estatal poc executius i d'un enfocament basat en el cicle de vida. Això queda ben il·lustrat en el fet de no proposar legislació amb objectius de reciclatge de residus biodegradables o altres fluxos de residus com demana el 6è programa de medi ambient.

Tanmateix, cal remarcar que el paquet també conté algunes eines útils om “la implantació de plans estatals obligatoris sobre prevenció de residus” però no estableix, o comença a treballar, l'establiment d'un objectiu a nivell de la UE o un full de ruta de com afrontar els creixents nivells de residus generats.

Quant a l'Estratègia de Recursos de la Comissió mostra una indiferència semblant pels requeriments fets pel 6è programa de medi ambient [2]. Li falten els objectius per a l'eficiència en l'ús de recursos i per un menor ús de recursos. Donada la imminent amenaça al sistema climàtic, als ecosistemes i a la capacitat productiva derivada de l'ús insostenible de recursos a escala mundial, aquesta manca d'ambició i objectius és molt decebedora. A l'estratègia també li falten l'ambició, els calendaris i les mesures polítiques específiques i, fins i tot, un full de ruta per arribar als objectius i mesures en algun moment del futur. Així mentre les activitats descrites en l'estratègia són útils, de facto impliquen un ajornament de les accions concretes durant, com a mínim, cinc anys.

Per a més informació:
Ecologistes de Catalunya
93 680 2751 / 93 680 1678

[1] El terme 'societat del reciclatge' s'hauria d'entendre com una societat la gestió de residus del qual, després que la prevenció, estigui governada gairebé totalment per la reutilització i reciclatge, mirant d'eliminar progressivament els residus que s'han de tractar a través de la incineració o l'abocament.

[2] A l'article 8 del 6è Programa de Medi Ambient esmenta, entre les accions prioritàries per l'ús sostenible i la gestió de recursos "l'establiment d'objectius per l'eficiència en l'ús de recursos i la disminució de l'ús de recursos, tot desacoblant el lligam entre creixement econòmic i els impactes ambientals negatius".

 


DECLARACIÓ DE LA VALL DEL GES  de 26 de novembre de 2005

 

PROU EUFEMISMES AMB ELS RESIDUS, LES COSES PEL SEU NOM!

 

     La política de gestió dels residus municipals del Govern de la Generalitat de Catalunya ha estat exposada al “Pla d'Acció per a la Gestió de Residus Municipals a Catalunya 2005-2012” coincidint amb els dos anys de l'”Acord per a un Govern Catalanista i d'Esquerres a la Generalitat de Catalunya” que havia de regir els principis de la política del govern tripartit de la Generalitat. Els grups i col·lectius que formem part de la Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus i la Federació Ecologistes de Catalunya volem fer les següents consideracions:

 

    1.- ES VOL COMENÇAR LA CASA PER LA TEULADA

 

    Malgrat que el marc legal i les declaracions d'intencions del Govern de la Generalitat accepten un ordre de prioritats on les mesures de prevenció dels residus i d'augment de les recollides selectives ocupen els primers llocs, els models de gestió, les infraestructures i la planificació tendeixen a afavorir els sistemes de tractament finalista segons els condicionants normatius en quant a l'abocament i la incineració dels residus.

   Això és especialment greu en el cas de la fracció orgànica dels residus municipals.

    Tot i que la Llei Reguladora dels residus fa obligatòria la recollida selectiva dels residus orgànics i que els acords del Tinell ho accepten, la política que executa el Govern de la Generalitat és la de confondre-ho amb “valorització” de la matèria orgànica per mitjà de tractaments mecànics biològics.Però les experiències fetes amb unes despeses molt elevades de diner públic estan demostrant que la biometanització de la fracció resta (residus no recollits selectivament) obtenen uns resultats molt pobres en quantitat i qualitat de biogas i del compost obtingut que no és apte per aplicar-ho a l'agricultura. Inacceptablement els objectius i el calendari del Programa de Gestió dels Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC) són incomplerts reiteradamenti es permet que molts municipis falsegin l'obligació de lliurar separadament la matèria orgànica als sistemes de tractament (significativament l'Ajuntament de Barcelona i alguns importants municipis de la seva àrea metropolitana i d'altres com el de Tarragona. Cal denunciar la manca de voluntat del govern per impulsar decididament la recollida selectiva i la recuperació com a matèria orgànica de qualitat, i la seva substitució per la promoció de sistemes de tractament previ al seu abocament o incineració.

   

 

 

2. EN EL NOM DEL PROTOCOL DE KYOTO

   

    L'imperatiu per complir els compromisos derivats del Protocol de Kyoto s'està utilitzant com a argument absolut per obrir el pas als sistemes de tractament tèrmic dels residus. Es proposen objectius per produir Combustibles Derivats de Residus (CDR) per incinerar-los amb l'excusa de la substitució de combustibles fòssils. És el cas de l'ús de residus orgànics com els fangs de depuradora o les farines càrnies als forns de les cimenteres o a instal·lacions anomenades de tractament de biomassa, com per exemple, la planta de Grefacsa, a Térmens, o  el projecte de tèrmica de Sant Pere de Torelló.

    Cal denunciar les proves pilot que impulsa el DMAH per a l'ús d'aquests materials en diverses cimenteres del país (Sant Feliu de Llobregat i Vallcarca) i  el ple suport als projectes d'empreses com Ciments Molins, en contra de l'opinió ciutadana i dels Ajuntaments afectats com ara Pallejà.

    L'aplicació d'aquests criteris suposa obrir la porta a l'ús d'altres residus especials com plàstics, dissolvents, pneumàtics, alguns dels quals poden ocasionar un gran impacte per les seves emissions al medi i sobre la salut de les persones. Cal fer palès que la normativa sobre emissions per instal·lacions com cimenteres o plantes tèrmiques no és tant restrictiva com per les plantes d'incineració de residus: és exigible harmonitzar la normativa per equiparar les limitacions d'emissions de les cimenteres amb les incineradores.

    Si substituïm la contaminació que provoquen els combustibles fòssils per contaminació provinent d’altres combustibles com els residus, potser estarem complint amb Kyoto però a costa de la salut del medi i les persones.

 

 

3.EL JOC DELS DISBARATS: ABOCADORS?; DIPÒSITS CONTROLATS?; RESTAURACIÓ D’ESPAIS I PEDRERES ?

 

    Les destinacions finals dels residus en abocadors han d'adaptar-se a la Directiva Europea d'Abocadors que limita l'aportació de matèria orgànica sense tractament previ.

    Tanmateix, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Entitat Metropolitana ho aprofiten com a excusa per  produir bales plastificades de material  procedent de rebuig de residus  que volen fer servir per restaurar espais degradats i per pretesos “magatzems  controlats de materials  i recursos de futur”.

    Ignorant la dura sentència judicial que ha declarat nul de ple dret el canvi de qualificació de la pedrera Berta (al Papiol-Sant Cugat del Vallès) per fer-hi un abocador de bales amb l’excusa del rebliment,  es continua impulsant “proves pilot” per determinar el comportament d'aquests materials a l'abocador del Garraf i la Pedrera Vallensana de Badalona. El DMAH, el DPTOP, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès malmeten la Via Verda amb l’impuls al projecte de nou abocador a l’espai degradat  per l'empresa Sugranyes a Cerdanyola del Vallès amb l'excusa de restaurar-lo. En tots aquests casos s'intenta justificar aquest ús amb una manca de rigor i de transparència inadmissibles.

 

 

         4.-EL CAMÍ A SEGUIR

 

Les entitats ecologistes i ciutadanes que formem part de la Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus i la Federació Ecologistes de Catalunya considerem que:

 

 

 

 

 

 

 

     Per tot això considerem que l'actual estratègia presentada per l'Agència de Residus de Catalunya ha de ser revisada i replantejada a fons per prioritzar els criteris preventius i recuperadors de materials per davant dels del tractament de la fracció del rebuig, a la inversa de com es planteja actualment.

 

 

      Sant Vicenç de Torelló – 26 de novembre de 2005

      Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus – Ecologistes de Catalunya     

 


26 de novembre de 2005  Nota de premsa:

LA PCRR, D’ECOLOGISTES DE CATALUNYA, AMB LA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA

La Plataforma Cívica per la Reducció de Residus, d’Ecologistes de Catalunya s’ha trobat avui a la Vall del Ges. La PCRR, que  aplega entitats i plataformes d’arreu de Catalunya, s’ha reunit a la seu de la  Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges. D’entitats comarcals,  hi han assistit a més de la Plataforma Antiincineradora, el GDT i SOS Lluçanès.

S’ha actualitzat la informació de les entitats presents sobre els conflictes encesos entorn dels  abocadors, la deposició  i la incineració dels residus municipals i industrials. Un d’aquests conflictes continua sent el projecte de tèrmica- incineradora de Sant Pere de Torelló, que el DMAH havia suspès temporalment i ara, un cop resolt l’expedient municipal amb l’empresa concessionària, torna a estar pendent d’autorització.

També s’han presentat les properes campanyes per estimular la reducció dels residus i s’ha debatut  la política de residus del govern del tripartit de la Generalitat . Finalment  les entitats han elaborat un manifest conjunt que serà lliurat a l’opinió pública a mitjans de la setmana que ve.

S’ha compartit un dinar i s’ha acabat el dia visitant, a més de Sant Vicenç, alguns indrets de la vall, entre els quals les obres de l’Eix i la tèrmica de Sant Pere de Torelló.

 


16 DE NOVEMBRE DE 2005  NOTA DE PREMSA

LA PLATAFORMA ANTIINCINERADORA DEMANA LA SUSPENSIÓ DEFINITIVA DEL PROJECTE D’INCINERADORA DE SANT PERE DE TORELLÓ

 

La Plataforma Antiincineradora, amb data de 16 de novembre, ha sol·licitat a l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló  informació sobre la resolució de l’expedient municipal obert a CERR SL. amb motiu de la demanda de l’empresa de rescissió del contracte de concessió de la tèrmica amb l’ajuntament. 

També se li ha demanat sobre l’estat del projecte d’incineradora que havia presentat l’empresa. 

Igualment ha sol·licitat que convoqui la Comissió de Seguiment de la tèrmica, que no s’ha reunit des del desembre de 2002.

        

Després que, el passat  3 d’octubre, el consistori acordés no acceptar les exigències de l’empresa, la Plataforma Antiincineradora va sol·licitar  al DMAH (Departament de Medi Ambient) la suspensió definitiva del tràmit d’autorització ambiental del projecte d’incineradora per a Sant Pere de Torelló presentat  per  CERR SL.

Recordem que el DMHA, amb data 5 de juliol, va suspendre temporalment el tràmit d’autorització d’aquest projecte, fins que en un termini de tres mesos l’ajuntament resolgués l’expedient municipal obert a CERR SL.

Ara, un cop resolt l’expedient municipal,  la Plataforma Antiincineradora està alerta per  veure la direcció que pot prendre el  conflictiu  projecte de Sant Pere.

 

Un cop més ens reiterem en la  creença que el diàleg i la transparència s’haurien d’imposar.

PLATAFORMA ANTIINCINERADORA DE LA VALL DEL GES

 


4 d’octubre de 2005  NOTA DE PREMSA SOBRE LA VISITA A LA CENTRAL DE GENERACIÓ D’AIGUA CALENTA A PARTIR DE BIOMASSA FORESTAL DE MOLINS DE REI ( BAIX LLOBREGAT)

 La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges va organitzar, el passat dimecres, una visita a la planta que Molins Energia SL té a Molins de Rei.

Aquesta central subministra aigua calenta i calefacció a gairebé 700 habitatges del barri “La Granja “ de Molins de Rei. Per fer-ho utilitza únicament 2200 tones de combustible., que es composa bàsicament d’una  biomassa vegetal com ara pinyes, closques (d’ametlles o avellanes) i pinyolada.

L’objectiu de la visita era comprovar “in situ” l’eficàcia d’aquest servei, tant pel que fa als usuaris com pel que es refereix a la rendibilitat per l’empresa.

Es pretenia també comprovar que existeixen en funcionament fórmules factibles d’un tipus de calefacció col·lectiva,  menys agressiva amb el medi ambient i la salut de les persones, i també  rendible per a l’empresa privada, que els projectes de grans plantes incineradores  que fins ara s’han proposat a Sant Pere de Torelló. També establir-hi un paral·lelisme per veure si una central d’aquestes característiques fora  viable a Sant Pere.

Els assistents, components de diverses entitats veïnals, associacions  i plataformes, varen poder comprovar directament el funcionament de la central i veure el combustible (aquest dia, únicament hi havia pinyes). La visita va ser guiada pel Sr. Xavier Gil, enginyer en cap, responsable del funcionament de la planta, que molt amablement i amb claredat els va explicar i mostrar  els diferents aparells, calderes, xarxa,  etc. que componen la central, i la  distribució de l’aigua calenta  a les cases dels usuaris, així com la composició de l’empresa i les seves perspectives de futur.

Cal dir que la valoració  que se’n fa  per part dels assistents va ser positiva pel que fa a dimensió, combustible, funcionament i rendiment d’aquesta central que abasteix un barri d’un nombre similar d’habitants al de Sant Pere de Torelló. Una alternativa viable , entre d’altres possibles, per a la Vall del Ges.

Recomanem aquesta visita a les administracions responsables  d’una instal·lació per a la calefacció de Sant Pere. Des d’aquí els demanem un altre cop que aquesta decisió sigui consensuada amb la població, ajuntaments,  entitats i  associacions que han mostrat preocupació per aquest tema.

 


13 de juliol de 2005   NOTA DE PREMSA SOBRE LA SUSPENSIÓ DE LA TRAMITACIÓ DE LA LLICÈNCIA AMBIENTAL DEL PROJECTE DE LA INCINERADORA DE SANT PERE DE TORELLÓ

  

Arran de la notícia apareguda a la premsa sobre la suspensió de la tramitació de la llicència ambiental del projecte de la incineradora de CERR SL., la Plataforma Antiincineradora vol expressar el següent:

 

1- Valorem positivament aquest pas del Departament de Medi Ambient, entenent-la però, en el seu valor real, la congelació administrativa d’una autorització, no el seu l’arxiu definitiu. I seria una bona notícia si fos el començament  d’ una solució de consens per a  la tèrmica de Sant Pere de Torelló

 

2- Creiem  que , en cas de la desestimació definitiva del projecte de CERR SL, no es pot deixar passar l’oportunitat de seure’s totes les parts que se senten afectades per buscar de  trobar una solució de consens al  problema la planta  de Sant Pere. És l’hora que s’imposi el diàleg i la participació ciutadana en qualsevol presa de decisions, començant per establir els criteris del nou concurs per a la concessió de l’actual tèrmica. El pitjor que podria passar seria que, ara, a corre-cuita es presentés un concurs amb unes bases que no tinguin garantides la seva acceptació social.

 

3- Exigim que  es respecti la voluntat expressada per  la societat civil de la vall que  ja es va manifestar abastament, començant pel Consell Comarcal i seguint per tots els grups polítics dels ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç, alcaldes i regidors d’altres ajuntaments d’Osona, com també el Pla Estratègic de la vall del Ges, Orís i Bisaura, en favor d’una planta “exclusivament de biomassa forestal i amb unes dimensions proporcionades  estrictament  a cobrir les  necessitats reals de la calefacció de Sant Pere de Torelló”         Difícilment es podria acceptar una planta que sota aquestes premisses volgués amagar un projecte que a a mitjà o llarg termini esdevingués una instal·lació l’objectiu principal de la qual fos cremar residus.

 

4-Finalment, una vegada més, tornem a denunciar  que la tèrmica en funcionament a Sant Pere de Torelló, teòricament “d’estelles”, crema en aquests moments i molt per sobre de les seves necessitats energètiques, un immens assortit de productes contaminants, perquè no hi ha  cap mena de control per part de l’administració, malgrat els reiterats avisos que en aquest sentit ha fet la Plataforma Antiincineradora..

 

5- Per tot això  aquesta Plataforma, es mantindrà vigilant i amatent per  tal  d’obtenir l’objectiu que la va fer néixer ara fa quatre anys i mig: evitar que es cremin residus a la vall que puguin  amenaçar el medi ambient i la salut de les persones.

 


NOTA DE PREMSA de 5 de juny de 2005.   IV CAMINADA ANTIINCINERADORA

         Avui, dia mundial del Medi Ambient ha tingut lloc amb èxit  la IV CAMINADA ANTIINCINERADORA, organitzada per la “Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges” i  per la plataforma “Sant Pere sense tants fums”,  per camins de Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló. La caminada ha començat amb una cantada a càrrec de membres de la Coral Lloriana. En un ambient distès, però reivindicatiu, s’ha fet un esmorzar en un mas (can Musull) a mig camí, i s’ha fet un parlament. (el text íntegre es troba a en aquest link). Les prop de dues–centes persones assistents a l’acte han constatat la necessitat de continuar la mobilització a la vista dels elements actuals del conflicte  (l’empresa continua pressionant l’administració per que li autoritzi el seu projecte de tèrmica incineradora de residus)  i després de passar per on es troba  l’actual tèrmica. Allà s’ha pogut comprovar la gran quantitat de residus que hi ha i que està cremant més que mai, evidentment molt més del que cal a l’estiu per donar calefacció i aigua sanitària a Sant Pere. S’ha pogut comprovar també la pèssima qualitat de la biomassa utilitzada (hi havia fins i tot cotxes a mig desballestar). L’actual empresa, la mateixa que vol fer la nova tèrmica, deu vegades més gran que l’actual , ha convertit aquesta en una pura incineradora de residus.