MANIFEST EN DEFENSA DEL TERRITORI  D'OSONA (19 de maig de 2007)

Osona, una comarca situada al cor de Catalunya, entre el mar i la muntanya, amb una gran diversitat de paisatges que li dóna una bellesa especial: amb nombroses masies,  poblets envoltats de camps de conreu, turons alçats damunt del pla, altiplans als vorals, penya-segats vertiginosos, muntanyes imponents, boscos frondosos, rierols, rieres i rius sinuosos..., estroba actualment en perill.

El paisatge referent de la nostra identitat i cultura en els últims anys s’ha vist intensament pertorbat i, fins i tot, podria desaparèixer. L’afany a construir, creixent sense sentit, simplement per enriquir a uns quants, pot causar una total destrucció i transformació, i s’afegeix als forts danys per contaminació que ja pateixen les nostres terres, les nostres aigües i l’aire que respirem. Cal entendre el territori com un valor ecològic, cultural i patrimonial que no es pot reduir al simple valor monetari.

Nous blocs de pisos apareixen com bolets, nous barris escarxofats trenquen la fesomia de viles i pobles, la història es deixa abandonar per construir-hi a sobre. Autopistes, nous cinturons, noves problemàtiques amb els residus, contaminació atmosfèrica, línies elèctriques,  amb interessos capitalistes, causen ferides irreversibles al territori i a la salut de les persones.

Tot aquest moviment, no només és  de caire privat,  ja que la majoria d’ajuntaments, també per afany de guanys immediats,defensen aquest nou model i des de la Generalitat, mitjançant el Pla Territorial Parcial de les Comarques Centrals, es proposen unes accions esgarrifoses.

Els ajuntaments i el consell comarcal estan obligats a revisar els seus objectius i els seus interessos de gestió del territori per posar-los al servei de la societat, cal un altre tipus de planificació! Cal buscar un nou model que trenqui amb l’exclusivitat urbanística i es basi en l’estalvi del consum de sòl, en la reducció de la mobilitat, en la convivència d’activitats en un mateix territori, en la cohesió social i en criteris ecològics. Cal vetllar per preservar els espais agrícoles, imprescindibles per raons ambientals, socials i culturals, així com per mantenir la qualitat de vida.

Els governs municipals no poden afrontar sols aquest canvi, cal que escoltin les reclamacions que se’ls fa des de la societat! Es vol una participació real en tot aquest procés.

Per tots aquests motius avui som aquí! Volem continuar vivint en una comarca amb identitat pròpia. No volem que converteixin els nostres pobles en ciutats dormitoris. Volem que  els pobles siguin pobles, que els rius siguin rius i  els boscos siguin boscos. No volem formar part d’un entramat dominat pel ciment, els cables elèctrics, l’asfalt, els maons i la contaminació. 

Volem que la comarca segueixi avançant, però no de la manera que se’ns imposa des de “dalt”

La Coordinadora d’Entitats en Defensa del Territori de la comarca d’Osona demana i exigeix a les autoritats que es replantegi el model de desenvolupament imposat, que es vetlli per preservar el territori, i que s’iniciï un debat públic i vinculant sobre cada una de les problemàtiques que afecten a la comarca, informant clarament a la població sobre cada un dels processos i fomentant  la participació ciutadana.

(Ara o Mai, Plataforma El Torrental, Grup de Defensa del Ter, Plataforma No a la MAT, Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, Casa Mallol de St. Hipòlit,  Plataforma Salvem les Adoberies i Plataforma Preservem la Guixa- Sentfores, Jovent de Viladrau)

Tornar a la pàgina Principal...