PARLAMENT DE LA IV CAMINADA ANTIINCINERADORA  (5 de juny de 2005)

             Avui, 5 de juny de 2005, se celebra el dia mundial del Medi Ambient. I avui  ens tornem a aplegar, per quarta vegada, en una caminada contra la incineradora. Fa quatre anys i mig que es va iniciar una lluita que al començament ens semblava impossible. “La faran igual” deia la gent o  “No s’hi pot fer res”  I tanmateix la gent de la vall s’ha posicionat i ha dit NO. I de quina manera! poques idees han aconseguit tant de consens com ho ha aconseguit aquesta. Gràcies a aquesta unitat i gràcies a la mobilització i actes com el d’avui s’ha  pogut aturar el projecte durant quatre anys. Ara la incineradora ja estaria feta i funcionant.

            Darrerament l’amenaça sembla adormida. Ens diuen que l’empresa s’ha fet enrera. Ens diuen que allò que es farà a la vall serà una cosa molt diferent”. Molta gent canta victòria. Però no és cert. Però no és cert. L’empresa, la mateixa empresa dedicada  bàsicament a les escombraries continua negociant en aquests moments amb l’administració i presentant noves propostes. I sabem que pressiona amenaçant amb demandes milionàries si no s’arriba a un acord definitiu. Per això la nostra determinació ha de continuar mostrant-se clarament i sense cap mena de dubtes. No ens deixem enganyar. El Departament de Medi Ambient ens parla que aquí ha de venir necessàriament una planta de fer electricitat. Però l’ampli ventall de combustible a l’entorn de la biomassa que proposa és igualment contaminant. I ha de ser ampli perquè, segons sembla, la infrastructura ha de ser necessàriament gran. Però nosaltres no volem aquí que cremin llots de depuradora com es farà a les fàbriques de ciment, ni farines càrnies,  ni fems, ni fusta amb productes químics contaminants.

             Ens enfrontem a un projecte perquè jutgem que és dolent per a la natura i per a la salut. Es tracta d’una amenaça contra el medi ambient que  ve a afegir-se a les greus problemes que hem heretat del passat i a nous problemes que ens vol portar el futur. Per exemple, l’aigua potable de la vall està en coma a causa dels purins.  Per altra banda, l’aire de la vall –i el de tota la Plana de Vic -, és dels més contaminats de tot Catalunya segons diuen i ho és  en alguns dels aspectes més importants per a la salut: en el del  nivell d’ozó, i en el de partícules petites. I per què ho és?: doncs ho és per l’especial orografia i clima de la plana que provoca la inversió tèrmica i l’embassament de les capes baixes de l’atmosfera. Però hi ha més coses El túnel de Bracons, és a 7 quilòmetres d’on som.   Tenim també una magnífica línia d’alta tensió, d’aquestes que no vol ningú i que passa per un dels indrets més bonics d’Osona: el Forat Micó, i que va a França. Doncs bé, ara diuen que la volen multiplicar per dos per evitar que es faci una altra. Però ja se sap, més val “fotre al que ja està fotut” que no al que està bé. El primer es queixarà menys.

        Amb aquest mateix argument, al nostre abocador comarcal d’Orís, a tres quilòmetres d’aquí, ja van pel tercer pou: sempre s’acaba ampliant. I amb aquest mateix argument de “ja tenen una tèrmica” van decidir fa quatre anys que aquí on som  era el lloc perfecte  per fer el que en realitat és una immensa planta d’incineració de residus .

         Sentireu a dir que hem de ser solidaris. Sentireu a dir que no es pot aturar el progrés. Sentireu a dir que produir  escombraries és signe de riquesa i que gastar més energia també ho és. Sentireu a dir que algú ha d’entomar les parts molestes d’aquest intocable i incriticable progrés: Però nosaltres els diem: no som insolidaris. No en  som d’ insolidaris. La insolidaritat és una altra. La insolidaritat  és viure tancant els ulls a la realitat, tirant de beta com es fa, sense criteris reals de sostenibilitat, amb un creixement productiu i de consum que es pressuposa que ha d’augmentar any rera any fins a l’infinit i tot això en un planeta, la nostra única  casa, que mostra signes clars d’esgotament i malaltia i enmig d’una majoria de la humanitat que malviu en la pobresa, sabent com sabem, que no hi ha prou recursos perquè tots tinguin el nostre nivell d’ara, algun dia.

          Una gran frase ha fet fortuna arreu i és aquesta: PENSEU GLOBALMENT I ACTUEU LOCALMENT. És precisament per això que estem aquí.   Defensem la nostra vall, perquè la vall només ens té a nosaltres però no ho fem pensant que la nostra lluita, aquí, és la mateixa de  moltes altres causes i lluites similars que hi ha arreu de Catalunya. La vall del Ges és el trosset de Catalunya i de planeta sobre el que tenim nosaltres responsabilitat directa. La nostra lluita però, és la de tots i la nostra lluita és global. Per salvar el planeta hem de salvar la vall. I així totes les lluites que arreu es porten pel medi ambient són també la nostra pròpia lluita.

            I  finalment potser serà amb la constatació de tantes confrontacions i tantes plataformes que van naixent  que la gent anirà obrint els ulls,  i comprendrà que de vegades paguem preus massa elevats pel que anomenem el nostre benestar i el nostre nivell de vida, sobretot quan no aconseguim que aquest preu el paguin uns altres.

             Acabo: Avui és el dia mundial del Medi Ambient, tal com hem dit al començar. I quina millor manera de celebrar-lo que estar aplegats avui aquí!  Renovem doncs la nostra disposició per a la lluita contra el projecte d’incineradora.

Gràcies a tots per ser aquí i ara diguem plegats: NO A LA TÊRMICA, NO A LA INCINERADORA!

Tornar a la pĂ gina Principal...